Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΜεγάλη η δυσφήμιση από τα σκουπίδια στην Αρχαία Ολυμπία
Περιβάλλον

Μεγάλη η δυσφήμιση από τα σκουπίδια στην Αρχαία Ολυμπία

Κάποια στιγμή, με τόσα παράπονα τουριστών για την κάκιστη εικόνα με τα σκουπίδια, μπορεί η Ολυμπία να βγει και από το πρόγραμμα των επισκεπτών κρουαζιέρας στη διαδρομή από το Κατάκολο προς την Αρχαία Ολυμπία, δηλώνει ο
πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών κ. Κρίτων Πιπέρας.

Τραγική είναι η εικόνα που αντικρίζουν οι τουρίστες – επισκέπτες της κρουαζιέρας στη διαδρομή από το Κατάκολο προς την Αρχαία Ολυμπία. Όπως δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου στο Κατάκολο ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών κ. Κρίτων Πιπέρας τα παράπονα είναι τεράστια και μελλοντικά αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει απειλή για την κρουαζιέρα στην περιοχή. Μπάζα, αφίσες, σκουπίδια βρίσκονται ποαρατημένα στους δρόμους, έξω από τους κάδους και στα χωράφια.

Ο κ. Πιπέρας επεσήμανε ότι ποσοστό 60% από το 1 εκατ. επιβατών της κρουαζιέρας ετησίως ακολουθεί τη διαδρομή από το Κατάκολο στην Αρχαία Ολυμπία και ιδιαίτερα στο τμήμα από τον Αγ. Ιωάννη έως τον τελικό προορισμό, η εικόνα είναι απογοητευτική. “Μας κάνει να ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες. Προσπαθούμε πάντοτε να καλύπτουμε τα προβλήματα, να ωραιοποιήσουμε και να δικαιολογήσουμε κάποιες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τίποτα. Ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε τη διαδεδομένη ανάμεσα στους ξεναγούς δικαιολογία, ότι απεργούν οι σκουπιδιάρηδες. Όλη η διαδρομή και στις δύο πλευρές του δρόμου είναι γεμάτη με σκουπίδια και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί. Φαίνεται πως όλα αυτά τα σκουπίδια είναι εκεί χρόνια. Δεν υπάρχει μέριμνα για να μαζευτούν και μάλιστα πρόσφατα που καθαρίστηκαν τα ξερά χόρτα, ήρθαν περισσότερα σκουπίδια στην επιφάνεια”.

Και συνέχισε: “Αυτό που τους μένει, το πρώτο και το τελευταίο είναι τα σκουπίδια, την ώρα που εμείς προσπαθούμε να τους μιλήσουμε για τη σημασία της Ολυμπίας, τα ιδεώδη και την ομορφιά της περιοχής. Αυτό που βλέπουν είναι ότι είμαστε άνθρωποι που δεν έχουμε κανένα σεβασμό ούτε στον πολιτισμό μας, ούτε στο παρελθόν μας, ούτε στο τουριστικό αντικείμενο που προωθούμε. Αν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη χώρα με τους θησαυρούς που έχει η Ολυμπία θα ντρεπόσουν να πατήσεις το χώμα και εδώ ντρεπόμαστε να περάσουμε. Η ιδέα που μένει στους τουρίστες είναι ότι επισκέφθηκαν μια βρώμικη περιοχή. Αυτό σε βάθος χρόνου θα είναι κακό για τον τόπο, γιατί το μεταφέρουν ως παράπονο οι τουρίστες, δείχνουμε ότι δεν έχουμε κανένα σεβασμό για το περιβάλλον”.

“Το θέμα της οικολογίας είναι κάτι που ευαισθητοποιεί τον κόσμο εκτός Ελλάδας και αυτό πους τους μένει είναι ότι δεν έχουμε καμία ευαισθησία για το χώρο τον οποίο ζούμε” κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Δημήτρης Αποστολόπουλος, δήλωσε πως υπάρχει συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της κρουαζιέρας, στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι καταγραφές των ξεναγών που έρχονται σε άμεση επαφή με τους τουρίστες είναι μια καλή πηγή πληροφόρησης για την άποψη που διαμορφώνεται για την περιοχή.

Η ξεναγός κα Χριστιάνα Βαβέκη αναφέρθηκε, τέλος, και στο ζήτημα του αρχαιολογικού μουσείου της Ολυμπίας, που παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα, ανεξαρτήτως αν υπάρχει μεγάλος αριθμός επισκεπτών από κρουαζιέρα ή όχι.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024