Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΆμεση παρέμβαση της Πολιτείας για το ζήτημα των μεταναστών ζητούν οι ξενοδόχοι της Κω
Ένωση Ξενοδόχων Κω

Άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για το ζήτημα των μεταναστών ζητούν οι ξενοδόχοι της Κω

Πλέον οι Tour Operators έχουν αρχίσει να θορυβούνται έντονα, στέλνουν ειδικά ερωτηματολόγια προς συμπλήρωση, ως προς τους τρόπους που αντιμετωπίζεται η αθρόα προσέλευση και παραμονή μεταναστών, ενώ αρχίζουν να μιλούν για μαζικές ακυρώσεις πτήσεων με οδυνηρά επακόλουθα.

Με επιστολή της στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο Βούτση, η Ένωση Ξενοδόχων Κω διαμαρτύρεται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, λόγω της υψηλής μεταναστευτικής ροής.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στην αναπλ. υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, την αναπλ. υπουργό τουρισμού κα Ελένα Κουντουρά, τον αναπλ. υπουργό Οικονομίας,Υποδομών, Ναυτιλίας  και Τουρισμού κ. Δρίτσα, τον αναπλ. υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Πανούση, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Α. Ανδρεάδη, τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Τσακίρη, τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Γ. Ρέτσο και σε βουλευτές της Δωδεκανήσου.

“Κύριε υπουργέ,

Στο νησί της Κω, τους τελευταίους μήνες, αντιμετωπίζουμε το έντονο πρόβλημα της υψηλής μεταναστευτικής ροής. Το ζήτημα αυτό, μας έχει δημιουργήσει συνθήκες έκτακτης  ανάγκης, είναι πλέον εκτός ελέγχου και απαιτείται η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή αποτέλεσε την αιτία για καθημερινά δυσφημιστικά για την εικόνα μας δημοσιεύματα στον ξένο τύπο. Τα δημοσιεύματα αυτά θίγουν το τουριστικό μας προϊόν παρουσιάζοντάς μας ως μη ασφαλή προορισμό, αλλά ως προορισμό λαθρομεταναστών.

Σας ενημερώνουμε πως πλέον οι tour operators έχουν αρχίσει να θορυβούνται έντονα, στέλνουν ειδικά ερωτηματολόγια προς συμπλήρωση, ως προς τους τρόπους που αντιμετωπίζουμε την αθρόα προσέλευση και παραμονή μεταναστών, ενώ αρχίζουν να μιλούν για μαζικές ακυρώσεις πτήσεων με οδυνηρά επακόλουθα.

Ως ξενοδόχοι, καθημερινά δεχόμαστε σωρεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων από πελάτες που πρόκειται να μας επισκεφτούν και  ανησυχούν για τις συνθήκες διαμονής τους στο νησί, ενώ έχουμε ήδη αρχίσει να δεχόμαστε πολλές ακυρώσεις και από μεμονωμένους επισκέπτες.

Σας επισημαίνουμε ότι αυτό που βιώνουμε είναι μόνο η αρχή, μετά τις ακυρώσεις αυτό που θα ακολουθήσει είναι η επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων, η κατακόρυφη πτώση τιμών, οι μειώσεις των πτήσεων με ότι αυτά συνεπάγονται για την τουριστική μας υπόσταση, η οποία κλυδωνίζεται και ασφαλώς η απειλή προβλημάτων  υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Χρειαζόμαστε την αρωγή του κράτους, καθώς επί της ουσίας μας έχετε αφήσει αβοήθητους και απροστάτευτους, τόσο ως προς την ανύπαρκτη φύλαξη των συνόρων, όσο και ως προς την παραμονή των μεταναστών καθώς δεν υπάρχει ούτε η υποδομή ούτε η απαραίτητη αστυνομική δύναμη για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησής τους.

Δεδομένου πως μέχρι σήμερα είναι συσσωρευμένοι 1.300 μετανάστες που περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοπροσωπίας τους με μέσο χρόνο αναμονής 25 ημερών, ενώ παράλληλα καταφθάνουν καθημερινά 150-300 επιπλέον, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου! Πέραν τούτου επιτείνουμε την ταλαιπωρία τους, λειτουργώντας σε βάρος τόσο των ιδίων, όσο και της κοινωνίας, αλλά και του τουριστικού μας προϊόντος.

Για το λόγο αυτό ζητάμε:
1. Να επιτραπεί η απευθείας τους μετάβαση στην Αθήνα ώστε να γίνει εκεί η ταυτοποίησή τους.
2. Να μισθωθεί άμεσα, ειδικό δρομολόγιο πλοίου, για τη μεταφορά τους στον Πειραιά, καθώς σε λίγο καιρό λόγω πληρότητας, δε θα είναι δυνατή η μεταφορά τους με το πλοίο της γραμμής, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους στο νησί.
Η λύση που προτείνουμε είναι κάτι το αυτονόητο και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μας παραπέμπει να σκεφτούμε πως υπάρχει σκοπιμότητα στην παράταση της παραμονής τους στην Κω και την παράταση της ταλαιπωρίας των ανθρώπων αυτών.

Τόσο σαν κάτοικοι όσο και σαν επιχειρηματίες της Κω έχουμε αποδείξει την ανθρωπιστική αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων και γνωρίζουμε πολύ καλά τη σκληρή δοκιμασία τους. Είναι όμως απολύτων αναγκαίο, επειδή όλη η οικονομία του νησιού μας εξαρτάται από τον τουρισμό, να κινηθούμε ενάντια στον κίτρινο Τύπο, στην έλλειψη προσωπικού της αστυνομίας και του λιμεναρχείου, στην ανυπαρξία χώρων υποδοχής, στην έλλειψη συντονισμού εκ μέρους των υπηρεσιών.

Ότι επι σειρά ετών χτίζαμε ως επιχειρηματίες φτάνοντας το νησί της Κω στην 3η τουριστική δύναμη της χώρας μας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Παρακαλούμε στην άμεση παρέμβασή σας πριν να είναι πολύ αργά”.

Tην επιστολή συνυπογράφουν:

  • Επιμελητήριο  Δωδεκανήσου, Δημήτρης Σαράντης, αναπλ. προέδρου Τουριστικού Τμήματος
  • Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Κω, Σταμάτης Βουκουβαλίδης
  • Εμπορικός Σύλλογος Κω, Πασχάλης Βρακίδης, πρόεδρος
  • Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Κω, Ελένη Παπαδούλη, πρόεδρος.

 

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024