Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςEmirates: Αύξηση 65% των καθαρών κερδών το α’ εξάμηνο 2015
Αεροπορικές εταιρείες

Emirates: Αύξηση 65% των καθαρών κερδών το α’ εξάμηνο 2015

Αύξηση κερδών για τον όμιλο της Emirates σε ποσοστό 65%, φθάνοντας το 1 δισ. δολ., ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 12,6 δισ. δολ., αρνητικά επηρεασμένα από το ισχυρό δολάριο. Η Emirates μετέφερε 25,7 εκατ. επιβάτες (αύξηση 10%), ενώ ο στόλος διευρύνθηκε με 9 νέα αεροσκάφη (αύξηση χωρητικότητας 14%).

Ο Όμιλος Emirates ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου για το Οικονομικό Έτος 2015-2016, παρουσιάζοντας συνεχιζόμενη ανάπτυξη και ισχυρή απόδοση. Τα έσοδα του Ομίλου Emirates ανήλθαν σε 12,6 δισ. δολ. κατά τους πρώτους έξι μήνες του Οικονομικού Έτους 2015-2016, μειωμένα κατά 2,3% σε σύγκριση με 12,9 δισ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο του ισχυρού δολαρίου έναντι των κυριότερων νομισμάτων.

Ο Όμιλος κατέγραψε μια από τις καλύτερες επιδόσεις εξαμήνου στην ιστορία του, με τα καθαρά κέρδη να φθάνουν το 1 δισ. δολ., σημειώνοντας άνοδο 65% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η ταμειακή θέση του Ομίλου την 30ή Σεπτεμβρίου 2015 ήταν 4 δισ. δολ., σε σχέση με 5,5 δισ. δολ. την 31η Μαρτίου 2015. Η διαφορά αυτή οφείλεται στις συνεχείς επενδύσεις σε νέα αεροσκάφη, έργα υποδομής και εξαγορές επιχειρήσεων.

Ο Σεΐχης Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Chairman και Chief Executive της Emirates Airline και του Ομίλου Emirates, δήλωσε: “Τα βασικά οικονομικά μας μεγέθη επηρεάστηκαν σημαντικά από το ισχυρό δολάριο έναντι των άλλων κυριότερων νομισμάτων. Η κατάσταση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες περιφερειακές συγκρούσεις και τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές σε πολλά μέρη του κόσμου, περιόρισαν το θετικό αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών καυσίμων κατά το πρώτο εξάμηνο του Οικονομικού Έτους 2015-2016. Εντούτοις, λάβαμε συνειδητά την απόφαση να μην ρισκάρουμε στην αγορά των καυσίμων μας, γεγονός που απέδωσε, καθώς οι τιμές των καυσίμων συνέχισαν να μειώνονται.  Επιπλέον, αποφασίσαμε να μετακυλήσουμε το όφελος από τις μειωμένες τιμές των καυσίμων στους πελάτες μας, μειώνοντας τον επίναυλο καυσίμων και τιμές εισιτηρίων σε όλο το δίκτυό μας”.

Και πρόσθεσε: “Το γεγονός ότι ο Όμιλος κατέγραψε μια από τις καλύτερες επιδόσεις εξαμήνου στην ιστορία του, δείχνει τη δυναμική της βασικής μας δραστηριότητας. Κατά τους πρώτους έξι μήνες αυτής της χρονιάς, η Emirates και η dnata αναπτύχθηκαν σε επίπεδο χωρητικότητας, δυνατοτήτων και διεθνούς πρόσβασης, τόσο οργανικά, όσο και για την dnata, μέσω στρατηγικών εξαγορών. Όσον αφορά το επόμενο διάστημα, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε και να ενισχύουμε τα δυνατά μας σημεία επενδύοντας σε νέους τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς μας και των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους πελάτες μας. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να είμαστε ανοιχτοί σε ευκαιρίες στρατηγικής ανάπτυξης και θα παραμείνουμε σε εγρήγορση προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε εξωτερικές προκλήσεις”.

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ο Όμιλος συνέχισε να αναπτύσσεται και να διευρύνει τη βάση των εργαζομένων της, αυξάνοντας το προσωπικό του κατά 4% και πιο συγκεκριμένα σε πάνω από 87.000 θέσεις σε σχέση με την 31η Μαρτίου 2015.

Emirates Airline
Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του τρέχοντος οικονομικού έτους, η Emirates παρέλαβε 13 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, 8 αεροσκάφη τύπου Α380 και 5 τύπου Boeing 777. Παράλληλα, προχώρησε σε απόσυρση 4 παλαιότερων αεροσκαφών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την καθαρή αύξηση του στόλου της κατά 9 νέα αεροσκάφη, ενώ 16 επιπλέον αεροσκάφη προγραμματίζεται να παραδοθούν πριν το τέλος του οικονομικού έτους (31η Μαρτίου 2015). Η Emirates επέκτεινε επίσης το διεθνές δίκτυό της προσθέτοντας τέσσερεις νέους προορισμούς – Μπαλί, Μουλτάν, Ορλάντο και Μασάντ. Από τις 30 Σεπτεμβρίου, το παγκόσμιο δίκτυο της Emirates εξυπηρετεί 147 προορισμούς σε 79 χώρες. Η Μπολόνια εντάχθηκε στο δίκτυο στις 3 Νοεμβρίου ενώ η πόλη του Παναμά θα ενταχθεί την 1η Φεβρουαρίου 2016.

Διαθέτοντας τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών Α380 και Boeing 777 στον κόσμο, η Emirates συνεχίζει να προσφέρει ακόμα καλύτερες συνδέσεις για τους πελάτες της διεθνώς, με μία μόνο στάση στο Ντουμπάι.

Κατά το α’ εξάμηνο του οικονομικού έτους 2015-2016, τα καθαρά κέρδη της Emirates ήταν 849 εκατ. δολ., καταγράφοντας αύξηση 65% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών καυσίμων, καθώς και τη διαρκή δυνατότητα της εταιρείας να καλύπτει την αυξανόμενη ζήτηση εκ μέρους των επιβατών με σημαντική αύξηση της χωρητικότητας, παρά τις εξωτερικές προκλήσεις, όπως συνεχιζόμενες περιφερειακές συγκρούσεις, οικονομική δυσπραγία σε πολλές περιοχές και αυξανόμενος ανταγωνισμός που ασκεί πιέσεις στις αποδόσεις της εταιρείας.

Κατά μέσο όρο, οι τιμές των καυσίμων ήταν χαμηλότερες κατά 41% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα καύσιμα συνέχισαν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων της αεροπορικής εταιρείας, κατά 28% σε σχέση με 38% κατά το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς.

Η χωρητικότητα των αεροσκαφών – διαθέσιμες θέσεις ανά χιλιομετρική απόσταση – αυξήθηκε κατά 16%, ενώ η επιβατική κίνηση – συνολικός αριθμός επιβατών ανά χιλιομετρική απόσταση – αυξήθηκε κατά 11% και η πληρότητα των αεροσκαφών έφτασε το 78,3%, καταγράφοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 81,5% της περσινής χρονιάς. Από την 1η Απριλίου ως την 30η Σεπτεμβρίου, η Emirates μετέφερε 25,7 εκατ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι. Ο όγκος μεταφερόμενου εμπορευματικού φορτίου αυξήθηκε κατά 10% φτάνοντας τους 1,25 εκατ. τόνους, μια σημαντική αύξηση και απόδοση σε σχέση με την τάση της αγοράς.

Αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αεροπορικής εταιρείας, τόσο σε επίπεδο προσφερόμενης χωρητικότητας, όσο και πτήσεων, ακόμα και αν υπολογιστεί το γεγονός ότι την ίδια περίοδο πέρσι είχε μειωθεί προσωρινά η χωρητικότητα, με 17 αεροσκάφη σε ακινησία εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι.

Τα έσοδα της Emirates ανήλθαν σε 11,5 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων άλλων λειτουργικών εσόδων, καταγράφοντας μικρή μείωση κατά 4% ως προς την περσινή χρονιά – 12 δισ. δολ. το οικονομικό έτος 2014-2015. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού δυσμενούς νομισματικού περιβάλλοντος – με την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι των κυριότερων νομισμάτων – και χαμηλότερης μέσης τιμής ναύλων, ως αποτέλεσμα της απόφασης της εταιρείας να μετακυλήσει στους πελάτες της μέρος της εξοικονόμησης που πέτυχε στις τιμές των καυσίμων.

dnata
Η dnata συνέχισε την ανάπτυξη της διεθνούς επιχειρηματικής της παρουσίας, επενδύοντας σε υποδομές και λειτουργίες που πλέον επεκτείνονται σε 74 χώρες. Κατά το πρώτο μισό του 2015-2016, οι διεθνείς δραστηριότητες της dnata αντιπροσώπευαν το 67% των συνολικών της εσόδων.

Τα έσοδα της dnata ήταν 1,4 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων άλλων λειτουργικών εσόδων, αποτυπώνοντας μια σημαντική άνοδο κατά 27% ως προς τα 1,1 δισ. δολ. πέρυσι. Το συνολικό κέρδος για την dnata αυξήθηκε κατά 64% και μεταφράζεται σε 152 εκατ. δολ. Αυτή η εντυπωσιακή επίδοση ενισχύθηκε από τα αποτελέσματα της εξαγοράς των Stella Group και Toll dnata (για το πλήρες οικονομικό έτος). Παράλληλα, οι περσινές επιδόσεις της εταιρείας είχαν επηρεαστεί από την αναστολή λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι.

Οι αερολιμενικές δραστηριότητες της dnata παρέμειναν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της εταιρείας, με 645 εκατ. δολ., αύξηση της τάξης του 21% ως προς την περσινή χρονιά. Αυτό αποτυπώνει τη διεθνή εναρμόνιση των αερολιμενικών υπηρεσιών και του τμήματος διακίνησης φορτίου (cargo), την ανάπτυξη των διεθνών λειτουργιών της εταιρείας με τις εξαγορές σε Αυστραλία και Ευρώπη και, όπως αναφέρθηκε ήδη, την ανάκαμψη από την αναστολή λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι.

Ο αριθμός των αεροσκαφών που διαχειρίζεται η dnata για όλες τις δραστηριότητές της αυξήθηκε κατά 21%, σε 169.951, ενώ οι τόνοι φορτίου άγγιξαν τους 917.065, αύξηση της τάξης του 10% σε σύγκριση με πέρσι.

Ενισχυμένα από τις μεγάλες διεθνείς εξαγορές που έγιναν κατά τους τελευταίους 18 μήνες, τα έσοδα από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες της dnata συνέβαλαν με 469 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, καταγράφοντας αύξηση 90% ως προς την προηγούμενη χρονιά. Το ταξιδιωτικό τμήμα διεύρυνε τη διεθνή του προσφορά με την εξαγορά της Stella Group, η οποία συνέβαλε σε μια σημαντική αύξηση των καθαρών πωλήσεων κατά 62%, 1,7 δισ. δολ.

Οι υπηρεσίες τροφοδοσίας της dnata  συνέβαλαν με 257 εκατ. δολ. στα συνολικά έσοδα της εταιρείας, καταγράφοντας μικρή μείωση της τάξης του 8%. Ο αριθμός των γευμάτων που σερβιρίστηκαν* ήταν 32,7 εκατ. κατά το α’ εξάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 4%, από 31,4 εκατ. γεύματα το 2014-2015.

*έχει γίνει προσαρμογή του όρου των σερβιρισμένων γευμάτων για το 2015-2016, προκειμένου να είναι εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης βιομηχανίας και για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024