Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Οικονομία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον συζητούμενο φόρο στο κρασί

Θοδωρής Κουμέλης - 19 Νοέμβριος 2015, 09:24

Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος επισημαίνει ότι η αύξηση του κόστους κατανάλωσης του κρασιού, πρόκειται να πλήξει περισσότερους από 200.000 αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι ήδη εγκαταλείπουν τους αμπελώνες για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας, και, φυσικά, τις περίπου 900 οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις.


“Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) στο κρασί μας προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία και αγανάκτηση. Η προτιθέμενη επιβολή αυτού του φόρου, θα επιφέρει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στον κλάδο του κρασιού, με μακροχρόνιες, αλλά και τραγικές συνέπειες για όλη την αλυσίδα, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση”, αναφέρει η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος.

“Το κρασί είναι ένα τοπικό γεωργικό προϊόν, το οποίο παράγεται στη χώρα μας εδώ και χιλιετίες. Μέσα στην πορεία των αιώνων έχει συνδεθεί με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, έχοντας καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης και του πολιτισμού μας γενικότερα, ενώ ως τρόφιμο υψηλής αξίας, είναι και ένα βασικό στοιχείοτης καθημερινής διατροφής εκατομμυρίων Ελλήνων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, ενώ είναι ενδεικτικό ότι σε κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με οινοπαραγωγική δραστηριότητα δεν υπάρχει παρόμοιος φόρος.

Αυτό συμβαίνει γιατί η επιβολή ενός τέτοιου φόρου είναι ικανή να επιφέρει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους οικονομικούς τομείς που συνδέονται με το κρασί, από τον αμπελουργό έως το τελικό σημείο πώλησης των προϊόντων”.

Η Ένωση τονίζει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η αύξηση του κόστους κατανάλωσης του κρασιού, πρόκειται να πλήξει περισσότερους από 200.000 αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι ήδη εγκαταλείπουν τους αμπελώνες για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας, και, φυσικά, τις περίπου 900 οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις.  

“Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις αυτές είναι μικρές οικογενειακές μονάδες, οι οποίες, λόγω του μεγέθους τους, θα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση της είσπραξης των φόρων, καθώς θα απαιτηθεί η μετατροπή τους σε φορολογικές αποθήκες η σύσταση των οποίων απαιτεί ανάλογη οργάνωση, αλλά επίσης εγγυήσεις και πιστώσεις από το  τραπεζικό σύστημα και όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς αυτό σημαίνει. Επιπλέον, εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία του κρασιού θα υποστούν σημαντικές  ζημίες.  

Αυτό το πρόβλημα για τις οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις θα έρθει ως επιστέγασμα σε μια πολύ δυσμενή οικονομική συγκυρία την οποία αντιμετωπίζουν οι περισσότερες από αυτές. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια της κρίσης η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής κρασιού αντιμετωπίζει  σοβαρά προβλήματα, με τις περισσότερες από αυτές να κινούνται στα όρια της βιωσιμότητας.

Η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα  σε αυτήν τη βεβαρημένη κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση του κρασιού, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ήδη γνωρίσει πτώση, ενώ θα στρέψει περισσότερο κόσμο προς την κατανάλωση χύμα, ανώνυμου κρασιού αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης.

Επιπλέον, ενώ οι οινοπαραγωγοί στρέφονται το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο στις αγορές του εξωτερικού, ως απάντηση στη  συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς, αλλά και ως στρατηγική επιλογή, η επιβολή  του συγκεκριμένου φόρου, με τις συνέπειες του στη λειτουργία των επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει εμπόδια σε αυτήν την εξωστρέφεια, αναιρώντας έτσι τα σημαντικά οφέλη που αυτή έχει τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Σε κάθε περίπτωση, ακριβώς λόγω των παραπάνω δυσμενών συνεπειών στην παραγωγή και την κατανάλωση του κρασιού, είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρόκειται να έχει πενιχρά αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο, ενώ το μόνο που θα ωφεληθεί είναι το παραεμπόριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για  τον ίδιο τον κλάδο, αλλά και την οικονομία γενικότερα.

Επιπλέον, υπάρχει φόβος, η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης να αποτελέσει στην ουσία την κερκόπορτα για την επιβολή νέων, πρόσθετων φόρων στο μέλλον, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. Για όλους αυτούς  του λόγους κάνουμε έκκληση στον υπουργό των Οικονομικών να πρυτανεύσει η λογική και να μην προβεί στην παραπάνω επιβολή που θα φέρει περισσότερα δεινά από όσα οφέλη προσδοκόνται και θα καταστρέψειέναν κλάδο από τους πιο δυναμικούς και σύγχρονους στη χώρα μας.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να αλλάξει αυτή η άδικη  απόφαση”.

Αναδίπλωση για το μέτρο
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο φόρος δε θα είναι στα 40 λεπτά τη φιάλη, αλλά στο μισό (20 λεπτά). “Συζητάμε τώρα να μην επιβληθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί” δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας ότι ο φόρος ως έχει αφορά και τον εισαγόμενο οίνο.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top