Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΣταθερό ενδιαφέρον MICE για την Αθήνα υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Ευρώπη
MICE

Σταθερό ενδιαφέρον MICE για την Αθήνα υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Ευρώπη

Προ της 13ης Νοεμβρίου, οι εκτιμήσεις για την αγορά MICE και ιδίως για την περίοδο του 2016, ήταν αρκετά αισιόδοξες και θετικές, παρά ορισμένες επιφυλάξεις ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών των ανεπτυγμένων χωρών, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία (πρωτίστως στην αγορά corporate meetings). Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η ισχυρή ζήτηση από άλλες μεγάλες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία.

Mε μεγάλο αριθμό συναντήσεων και ικανοποιητικό ενδιαφέρον από πλευράς ξένων επαγγελματιών για την Αθήνα,  ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (Athens Convention & Visitors Bureau-ACVB) ως συνεκθέτη στο ελληνικό περίπτερο του ΕΟΤ, στη διεθνή έκθεση συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού IBTM 2015, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

Η φετινή διοργάνωση έγινε υπό την σκιά των τραγικών συμβάντων στη Γαλλία και το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί τις τελευταίες μέρες, κυρίως στην Ευρώπη και που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς MICE, αναμφίβολα θα έχουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον.

Προ της 13ης Νοεμβρίου, οι εκτιμήσεις για την αγορά MICE και ιδίως για την περίοδο του 2016, ήταν αρκετά αισιόδοξες και θετικές, παρά ορισμένες επιφυλάξεις που είχαν καταγραφεί ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών των ανεπτυγμένων χωρών και ορισμένων μεγάλων αγορών, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία (πρωτίστως στην αγορά εταιρικών συναντήσεων – corporate meetings). Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από άλλες μεγάλες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα αγοράς της IBTM για το 2016 (Trends Watch Report 2015), ειδικά στην Ευρώπη, καταγράφονταν αξιοσημείωτες τάσεις περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς, με αυξημένους προϋπολογισμούς για εκδηλώσεις, από πλευράς διοργανωτών και εταιρικών διοικήσεων.

Ειδικά για την Αθήνα, στη φετινή IBTM το ενδιαφέρον των ξένων επαγγελματιών και των επισκεπτών της έκθεσης ήταν σταθερό. Τα στελέχη του ACVB, πραγματοποίησαν περισσότερες από 60 προγραμματισμένες και έκτακτες  συναντήσεις με hosted buyers και επαγγελματίες από πολλές χώρες. Κατά κύριο λόγο, το ενδιαφέρον των επαγγελματιών εστιάστηκε στην παροχή ενημερωτικού υλικού και πληροφοριών για τον προορισμό, καθώς και στις υπηρεσίες που προσφέρει το ACVB σε κάθε ενδιαφερόμενο να οργανώσει μία εκδήλωση στην Αθήνα. Επιπρόσθετα, κατεγράφη αυξημένο ενδιαφέρον, φέτος, για ταξίδια κινήτρων στην Αθήνα, ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την Αθήνα ως πιθανού προορισμού για την πραγματοποίηση ορισμένων μεγάλων διεθνών συνεδρίων για την περίοδο 2017-2019.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκαν και κάποια ερωτήματα για το προσφυγικό ζήτημα, αλλά ήταν κυρίως πληροφοριακού χαρακτήρα και δεν εμπεριείχαν κάποιου είδους ανησυχία.

Τέλος, γενικά για τις τάσεις στη διεθνή αγορά, ξεχωριστό ενδιαφέρον για διοργανωτές και προορισμούς, έχουν οι επισημάνσεις της έρευνας Trends Watch Report, για τις εντεινόμενες μεταβολές στον σχεδιαστικό χαρακτήρα και στις προδιαγραφές των χώρων εταιρικών συναντήσεων και συνεδρίων, με πιο χαρακτηριστική, την τάση για την επιλογή χώρων «drag and drop», όπως αποκαλούνται. Ουσιαστικά η τάση αφορά στην αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ή ανενεργών μεταφερόμενων χώρων (π.χ. παλαιά κοντέϊνερς, σιδηροδρομικοί συρμοί, λεωφορεία, αεροπλάνα κ.α) που ανασκευάζονται ειδικά για ένα συνέδριο ή μία εταιρική συνάντηση, προσφέροντας μία νέα διαφορετική εμπειρία έναντι των συμβατικών αιθουσών και χώρων.

Πέραν αυτού, στην έρευνα επισημαίνεται και η προσπάθεια διείσδυσης στην αγορά MICE της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy), αλλά όπως τονίζεται, το σχετικό πρώτο εγχείρημα που έλαβε χώρα φέτος από γνωστή πλατφόρμα της αγοράς αυτής, δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024