Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωσε τη Λίστα Ασφαλών Πτήσεων – 'Καθαρή' η Air Astana, στοπ στην Iraqi Airways
Αερομεταφορές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωσε τη Λίστα Ασφαλών Πτήσεων – 'Καθαρή' η Air Astana, στοπ στην Iraqi Airways

Ο ενημερωμένος κατάλογος ασφάλειας των αερομεταφορών της ΕΕ αποκαθιστά τον αερομεταφορέα του Καζακστάν Air Astana, του οποίου οι πτητικές δραστηριότητες στην ΕΕ είχε περιοριστεί από το 2009. Από την άλλη πλευρά, προσθέτει στη λίστα την Iraqi Airways, λόγω άλυτων προβλημάτων ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωσε τη λίστα EU Air Safety List, η οποία περιλαμβάνει τις αεροπορικές εταιρείες στις οποίες απαγορεύεται να πετούν ή πετούν με περιορισμούς εντός του εναέριου χώρου της ΕΕ. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκδοση της λίστας, αποκαθίστανται οι πτήσεις της Air Astana του Καζακστάν, αλλά προστίθεται στη λίστα η Iraqi Airways του Ιράκ.

Η συγκεκριμένη λίστα είναι απαραίτητη για την εγγύηση του υψηλότερου επιπέδου αεροπορικής ασφάλειας για τους Ευρωπαίους πολίτες, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή. Συμπληρώνει το νέο σύστημα αδειοδότησης για τους αερομεταφορείς τρίτων χωρών, το οποίο σταδιακά τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2015 και θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια των αερομεταφορών, ενώ θα μειώσει της γραφειοκρατία.

Ο ενημερωμένος κατάλογος ασφάλειας των αερομεταφορών της ΕΕ αποκαθιστά τον αερομεταφορέα του Καζακστάν Air Astana, του οποίου οι πτητικές δραστηριότητες στην ΕΕ είχε περιοριστεί από το 2009. Από την άλλη πλευρά, προσθέτει στη λίστα την Iraqi Airways, λόγω άλυτων προβλημάτων ασφάλειας.

Η Επίτροπος της ΕΕ για τις Μεταφορές Violeta Bulc δήλωσε: “Η προσφορά του υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας πτήσεων για τους Ευρωπαίους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής. Τη περασμένη Δευτέρα ανανεώσαμε τους κανόνες ασφάλειας της ΕΕ, ως μέρος της αεροπορικής στρατηγικής της ΕΕ και σήμερα ενημερώνουμε τη Λίστα Ασφάλειας των Αερομεταφορών της ΕΕ. Είμαι ικανοποιημένη για ότι μπορέσαμε να αποκαταστήσουμε την Air Astana μετά από έξι χρόνια προσπαθειών. Για το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών είμαστε όμως αναγκασμένοι να διατηρήσουμε άλλους αερομεταφορείς του Καζακστάν στον κατάλογο και να προσθέσουμε την Iraqi Airways”.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες της Ταϊλάνδης που έχουν προστεθεί στη λίστα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA) είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις αρχές της Ταϊλάνδης για την ενίσχυση της ασφάλειας της αεροπορίας της χώρας. Ωστόσο, η Επιτροπή και ο EASA θα παρακολουθούν στενά τις μελλοντικές εξελίξεις και, εφόσον το απαιτεί η προστασία των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών απέναντι σε κινδύνους ασφαλείας, η Επιτροπή θα μπορούσε τότε να προτείνει να περιληφθεί ένας ή περισσότεροι αερομεταφορείς από την Ταϊλάνδη στη λίστα.

Ο ενημερωμένος κατάλογος ασφάλειας των αερομεταφορών της ΕΕ -η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, 11 Δεκεμβρίου- περιλαμβάνει όλες τις αεροπορικές εταιρείες (σύνολο 228), που είναι πιστοποιημένες σε 20 κράτη. Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης εποπτείας ασφάλειας από τις Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας στα ακόλουθα κράτη: Αφγανιστάν, Αγκόλα (με την εξαίρεση μιας αεροπορικής εταιρείας που εκτελεί πτήσεις υπό περιορισμούς και όρους), Μπενίν, Δημοκρατία του Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τζιμπουτί, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Γκαμπόν (με την εξαίρεση δύο αεροπορικών εταιρειών που εκτελούν πτήσεις υπό περιορισμούς και όρους), Ινδονησία (με την εξαίρεση 4 αεροπορικών εταιρειών), Καζακστάν (με την εξαίρεση της Air Astana), Δημοκρατία της Κιργιζίας, Λιβερία, Λιβύη, Μοζαμβίκη, Νεπάλ, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σιέρα Λεόνε, Σουδάν και Ζάμπια. Επιπλέον, ο κατάλογος περιλαμβάνει δύο μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες, για τις οποίες εκφράζονται ανησυχίες για την ασφάλεια των πτήσεών τους, την Iraqi Airways (Ιράκ) και την Blue Wing Airlines (Σουρινάμ), ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των αεροπορικών εταιρειών που απαγορεύεται να πετούν στους ουρανούς της ΕΕ σε 230.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης επτά αεροπορικές εταιρείες που υπόκεινται σε περιορισμούς λειτουργίας. Οι εταιρείες αυτές μπορούν να πετούν μόνο στην ΕΕ με συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών. Πρόκειται για τις: Afrijet και SN2AG (Γκαμπόν), Air Koryo (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας), Air Service Comores (Κομόρες), Iran Air (Ιράν), TAAG Angolan Airlines (Αγκόλα) και Air Madagascar (Μαδαγασκάρη).

List of Airlines Banned Within the EU

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024