Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΔιαμαρτυρία της FEDHATTA στην απόφαση της ΠΕΥΦΑ για κλειστά μουσεία τα Σαββατοκύριακα
Τουριστικά γραφεία

Διαμαρτυρία της FEDHATTA στην απόφαση της ΠΕΥΦΑ για κλειστά μουσεία τα Σαββατοκύριακα

Αποχή των αρχαιοφυλάκων από τα καθήκοντά τους τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2015, με αποτέλεσμα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι να παραμείνουν κλειστοί, αποφάσισε η διευρυμένη εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων.

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε με σχετική επιστολή της στην αρμόδια πολιτική ηγεσία η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA), σχετικά με χθεσινό δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

Η ΠΕΥΦΑ αποφάσισε την εφαρμογή της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας από Δευτέρα ως Παρασκευή και την αποχή τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από τις 19 και 20/12/2015. Αυτό σημαίνει ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμένουν κλειστοί και μη επισκέψιμοι για το κοινό τα Σαββατοκύριακα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, “η μείωση κατά 35% της αποζημίωσής μας, για την παροχή εργασίας μας κατά τα Σαββατοκύριακα, όπως προβλέπει το νέο μισθολόγιο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων”.

“Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα διορθώσουν την αδικία αυτή και θα επαναφέρουν τόσο τον φορέα καταβολής της, όσο και το ύψος της αποζημίωσης στο επίπεδο που ίσχυε μέχρι σήμερα”, τονίζεται.

Η ΠΕΥΦΑ καλεί επίσης τους αρχαιοφύλακες “να μην εργάζονται εθελοντικά σε καμία εκδήλωση πέραν του ωραρίου λειτουργίας (π.χ. κρουαζιέρες, ομαδικές επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.λπ.), μέχρι την έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ” και “να φροντίσουν όπως πάντα για το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας” σε κάθε χώρο εργασίας τους.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι αιφνίδιες εξαγγελίες για επ’αόριστον αποχή, καθώς και η απόφαση της εφαρμογής της πενθήμερης εβδομάδας αποτελούν στυγνό εκβιασμό.

“Όμως, στον πολιτισμό και στον τουρισμό δεν χωρούν ούτε εκβιασμοί ούτε τελεσίγραφα. Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τόσο την πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και τον τουρισμό”, αναφέρει η FEDHATTA. “Τα προβλήματα των αρχαιοφυλάκων δε λύνονται με ενέργειες που έμπρακτα επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό της χώρας μας και αντί να λύσουν προβλήματα, δημιουργούν περισσότερα και πιο επώδυνα. Ο τουρισμός δεν είναι στοιχείο αντιπαράθεσης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών, ιδιαίτερα όταν δημιουργείται δυσφήμιση. Τα τουριστικά γραφεία καλούνται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να προσελκύσουν τουρίστες στην Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αλλά κυρίως και τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ο δωδεκάμηνος τουρισμός.

Αιφνιδιαστικές ενέργειες και αποφάσεις της ΠΕΥΦΑ, όπως αναφέρονται στο χθεσινό Δελτίο Τύπου, μόνο αρνητικά μπορούν να συμβάλλουν τόσο στον ελληνικό τουρισμό, όσο και στον ελληνικό πολιτισμό”.

Σημειώνεται, ότι με ανακοίνωσή του στις 14 Δεκεμβρίου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε ότι “σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει εξασφαλίσει την επαναπροκήρυξη των 728 κενών θέσεων φύλαξης αρχαιοτήτων του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας, σε δύο κύκλους συμβάσεων, ώστε το προσωπικό που θα προσληφθεί να λειτουργήσει επικουρικά κατά το 2016”, ενώ στο πλαίσιο ενεργειών του “προωθείται η πρόσληψη 1.209 και 134 ημερησίων και νυχτοφυλάκων αρχαιοτήτων αντιστοίχως, ώστε οι χώροι και τα μουσεία με τη μεγαλύτερη προσέλευση να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο τους κύριους τουριστικούς μήνες κατά το 2016”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024