Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού
Οικοτουρισμός

Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού

Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού περιλαμβάνει μία νέα, σύγχρονη ενημερωτική έκθεση. Η έκθεση προσφέρει στον επισκέπτη μέσα από εύληπτα κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κινούμενη εικόνα, ταινίες και διαδραστικές εφαρμογές τη δυνατότητα να γνωρίσει το μεγάλο πλούτο του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού.

Στη δέσμευση ότι η λειτουργία των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών θα συνεχιστεί με την ψήφιση της απαραίτητης νομοθεσίας προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος τέλεσε στις 18 Δεκεμβρίου τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού “Ν. Κ. Γιουτίκας”. “Στις χώρες όπου προστατεύεται με ευλάβεια το περιβάλλον, ανθεί και η οικονομία. Δυστυχώς στην Ελλάδα αργήσαμε να το καταλάβουμε αυτό και έχουμε χάσει πολλά. Και είναι ώρα να κάνουμε στροφή. Οι πολύτιμοι φορείς διαχείρισης απειλήθηκαν με εξαφάνιση, αφού μέχρι τώρα η χρηματοδότησή τους γινόταν αποκλειστικά με κοινοτικά κονδύλια. Για πρώτη φορά περνάει η απαραίτητη νομοθεσία, ώστε οι αξιέπαινοι άνθρωποι των φορέων διαχείρισης να μην αισθάνονται όμηροι και υπό την απειλή ότι τελειώνουν τα κονδύλια”, ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

Ο υπουργός επίσης γνωστοποίησε ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την εκπόνηση των απαραίτητων περιβαλλοντικών μελετών για όλες τις προστατευόμενες περιοχές, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα προεδρικά διατάγματα για την προστασία τους. Αναφερόμενος, τέλος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επικαλέστηκε τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία, αν δεν κρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, το κόστος για την οικονομία θα ανέλθει στα 700 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο δηλαδή από το δημόσιο χρέος. “Η περιβαλλοντική καταστροφή κοστίζει στην οικονομία”, κατέληξε.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, καθ. Θεμιστοκλής Κουιμτζής, τόνισε την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας για την υγεία και ευημερία του ίδιου του ανθρώπου. Σχετικά με το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού ευχήθηκε να αποτελέσει σημείο αναφοράς των όμορων δήμων και του κάμπου της Χαλάστρας, ο οποίος για πολλά χρόνια αποτελεί τον τροφοδότη κάμπο της Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης στην εκδήλωση ο δήμαρχος Δέλτα, κ. Μίμης Φωτόπολος, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κώστας Γιουτίκας, ενώ παραβρέθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Τέρενς Κουίκ.

Η νέα έκθεση
Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού περιλαμβάνει μία νέα, σύγχρονη ενημερωτική έκθεση. Η έκθεση προσφέρει στον επισκέπτη μέσα από εύληπτα κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κινούμενη εικόνα, ταινίες και διαδραστικές εφαρμογές τη δυνατότητα να γνωρίσει το μεγάλο πλούτο του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και να αντιληφθεί τις υπηρεσίες και τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο. Θα είναι στο εξής ανοιχτή για το κοινό καθημερινά (10:00 – 15:00), προκειμένου να υποδέχεται τα σχολεία που ξεναγούνται στην περιοχή, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν επίσης να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό για την προστατευόμενη περιοχή και οικοτουριστικό χάρτη με προτεινόμενες διαδρομές.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα με κονδύλια του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ), λειτουργεί επίσης βιβλιοθήκη, από την οποία οι ενδιαφερόμενοι –μαθητές, ερευνητές ή επισκέπτες- μπορούν να δανειστούν βιβλία που έχουν θέμα το περιβάλλον και την προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024