Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΗ καλή χρονιά του ελληνικού τουρισμού αναθερμαίνει το επενδυτικό ενδιαφέρον στην ξενοδοχία
Ξενοδοχία

Η καλή χρονιά του ελληνικού τουρισμού αναθερμαίνει το επενδυτικό ενδιαφέρον στην ξενοδοχία

Η αγορά ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων στην Ελλάδα εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο Ελλήνων όσο και διεθνών επενδυτών, αν και μέχρι στιγμής παρατηρείται μια στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει πως οι τράπεζες θα χειριστούν τελικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν ξενοδοχεία φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών.

To 2014 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 21%, οι εισπράξεις από τον τουρισμό κατά 10% και οι διανυκτερεύσεις τουριστών κατά 15%. Παρόλες τις προκλήσεις της χρονιάς που πέρασε, με μια παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικός. Σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού το 2015 αναμένεται να είναι μια χρονιά ρεκόρ, με τις αφίξεις τουριστών να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 26 εκατ. τουρίστες και τις εισπράξεις να εκτιμώνται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα της συνεχόμενης ανοδικής πορείας του τουρισμού από το 2013, η αγορά των ξενοδοχείων αποτέλεσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα τόσο το 2014 όσο και το 2015. Νέα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων άνοιξαν στην Ελληνική αγορά υπό τη διεύθυνση μεγάλων διεθνών εταιριών διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ όμιλοι ξενοδοχείων επέκτειναν την παρουσία τους.

Συγκεκριμένα, η Marriott International επέστρεψε στην ελληνική αγορά αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του ξενοδοχείου Domes of Elounda. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία Four Season σχεδιάζουν τη λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου στη Μύκονο, ο όμιλος Carlson Rezidor θα αναλάβει τη διαχείριση του Radisson Blu Beach Resort & Spa στο Λασίθι Κρήτης το 2016 και η Intercontinental συμφώνησε να αναλάβει τη διαχείριση ενός νέου ξενοδοχείου στην Σαντορίνη. Περαιτέρω επέκταση στην ελληνική αγορά αναμένεται και από τον όμιλο Grecotel με το άνοιγμα 5 νέων ξενοδοχείων και την ανακαίνιση υπαρχόντων. Μέσα στο 2015, δύο από τα πολυτελή ξενοδοχεία του ομίλου στο Ρέθυμνο, Κρήτης, το Caramel Grecotel Boutique Resort και το White Palace Grecotel Luxury Resort επαναλειτούργησαν, ενώ μέσα στο 2014, ο όμιλος εγκαινίασε το ανακατασκευασμένο Pallas Athena Grecotel Boutique Hotel, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και συμπεριλήφθη στο διεθνές δίκτυο των Small Luxury Hotels of the World. Τέλος, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, η Domotel Hotels & Resorts άνοιξε στη Νέα Ερυθραία τον περασμένο Οκτώβριο το νέο Domotel Kastri Hotel. Πρόκειται για ξενοδοχείο 5 αστέρων με 86 δωμάτια.

Η επεκτατική διάθεση των ξενοδοχειακών ομίλων και των διεθνών εταιρειών διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων διαμορφώνει μια ενδιαφέρουσα τάση για το 2016, οπότε και αναμένεται το άνοιγμα σημαντικού αριθμού νέων ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία Electra μίσθωσαν το πρώην κτίριο του Υπουργείου Παιδείας επί της Μητροπόλεως και έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων, 220 δωματίων. Λίγο πιο κάτω στην Μητροπόλεως, μεγάλος όμιλος ξενοδοχείων σχεδιάζει την ανακατασκευή του διατηρητέου κτιρίου που στέγαζε το κατάστημα του Χυτήρογλου σε boutique hotel. Τα ξενοδοχεία Mage που μισθώνουν το ξενοδοχείο Fashion House στην Ομόνοια σχεδιάζουν την ανακαίνισή του, με σκοπό την αναβάθμιση του ξενοδοχείου σε 4 αστέρια. Επιπλέον, ακούγεται ότι έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον για τη μίσθωση του ξενοδοχείου Athens Lycabettus που έκλεισε τον περασμένο Ιούνιο.

Η αγορά ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων στην Ελλάδα εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο Ελλήνων όσο και διεθνών επενδυτών, αν και μέχρι στιγμής παρατηρείται μια στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει πως οι τράπεζες θα χειριστούν τελικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μιας και οι θεσμικές τράπεζες της χώρας έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο πρώτης κατηγορίας ξενοδοχείων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν ξενοδοχεία φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NAI Hellas, η αγοραία αξία των ξενοδοχείων 5 αστέρων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, ενώ αυτή των ξενοδοχείων 4 αστέρων υπολογίζεται στα 6,5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις αγοραίες αξίες των δωματίων των ξενοδοχείων, κυμαίνονται από 35.000 έως 65.000 ευρώ για δεύτερης κατηγορίας 4στερα ξενοδοχεία και από 65.000 έως 95.000 ευρώ για πρώτης κατηγορίας 4στερα ξενοδοχεία. Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, οι αγοραίες αξίες των δωματίων κυμαίνονται από 100.000 έως 400.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες αξίες των δωματίων 5στερων ξενοδοχείων πολυτελούς κατηγορίας είναι πολύ υψηλότερες και κυμαίνονται από 200.000 έως 400.000 ευρώ.

Η σταθερή θετική απόδοση του τουρισμού στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στην αύξηση του κύκλου εργασιών καθώς και του EBITDA του κλάδου, κάτι που με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις, αλλά και για την αναβάθμιση του υπάρχοντος αποθέματος ξενοδοχείων.

Παρόλη τη δυναμική και τη διαφαινόμενη ανθεκτικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης αν ο κλάδος καταφέρει να ξεκλειδώσει πολύτιμες ευκαιρίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διεύρυνση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τον απεγκλωβισμό του από την παραδοσιακή προσφορά του προϊόντος “ήλιος και θάλασσα”, που το 2014 οδήγησε στο 81% των διεθνών αφίξεων και στο 83% του συνόλου των εισπράξεων από τον τουρισμό στη χώρα να πραγματοποιούνται το πεντάμηνο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, την αύξηση του μεριδίου αγοράς σε αναδυόμενες αγορές καθώς και τη διατήρηση ενός σταθερού νομικού, πολεοδομικού και φορολογικού πλαισίου.

Hospitality Report 2015 NAIHellas

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024