Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τροφοδοσία

Προειδοποιητικό, πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων στις 25 Ιανουαρίου

Βίκυ Καραντζαβέλου - 18 Ιανουάριος 2016, 14:46

Κλειστά τα οινοποιεία την επόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ως διαμαρτυρία για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.


Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα στην επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, καθώς ελάχιστες μέρες από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου εμφανίσθηκαν τεράστια και σε μεγάλο βαθμό δυσεπίλυτα προβλήματα, που μπλοκάρουν τη λειτουργία των οινοποιείων θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεδρίαση του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), ύστερα από εισήγηση του προέδρου της κ.Γ. Βογιατζή, μεταξύ άλλων, αποφασίσθηκε:

  • η προσφυγή στη δικαιοσύνη, με κατάθεση εντός των ημερών στο ΣτΕ, αίτησης αναστολής της νομοθετικής διάταξης που επιβάλλει ΕΦΚ στο κρασί,
  • το προειδοποιητικό, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, κλείσιμο των οινοποιείων της χώρας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ως μια συμβολική κίνηση που προβάλει στο παρόν μια πιθανή εικόνα του κοντινού μέλλοντος χωρίς οινοποιεία και συνεπώς χωρίς αμπελουργία και ελληνικό κρασί.

Ακόμη, αποφασίσθηκαν μια σειρά ενέργειες και για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση προσεχώς αφού προηγηθεί διαβούλευση με περιφερειακούς και άλλους φορείς (ΕΔΟΑΟ – ΚΕΟΣΟΕ – ΣΕΟ).

Σε συνάντηση που είχε στις 13 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, με εκπροσώπους της ΕΔΟΑΟ τέθηκαν όλα τα θέματα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου “εκτός του θέματος του ΕΦΚ συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με πρώτα τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων. Αν και η βασική αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταθάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου, πρωτίστως προς τα μικρά οινοποιεία”.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top