Ο κ. Ευαγγέλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας (
της συνεδρίασης της ECTAA στην Ελλάδα, ότι με στόχο την προστασία του επιβάτη των αεροπορικών εταιριών σε περίπτωση πτώχευσης έχει προταθεί η δημιουργία ενός Ταμείου Aρωγής Πελατών-Επιβατών. Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από ειδικό τέλος επί του ναύλου και θα το διαχειρίζεται κοινός φορέας των ECTAA-UFTAA-IATA.
'Το Ταμείο Aρωγής Πελατών-Επιβατών είναι μια καινοτομία που πρέπει όμως να γίνει. Ζητάμε την λήψη μέτρων για την προστασία των πελατών μας από την πιθανή πτώχευση κάποιου αερομεταφορέα, ώστε οι πελάτες να μην στρέφονται στα τουριστικά γραφεία. Μετά από μελέτες και έρευνες ασφαλιστικών εταιριών έχουμε προσδιορίσει ότι τέλος είναι περίπου 170 δρχ. δηλ. 42 σεντς.', ανέφερε ο κ. Ευαγγέλου.
'Όμως αυτό το σχέδιο βρίσκει μεγάλες αντιδράσεις από αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες παρόλο που δεν έχουν την κατάλληλη ρευστότητα αυτή την στιγμή που θα εγγυηθεί την μακροχρόνια λειτουργία τους, αντιδρούν. Οι αεροπορικές αυτές εταιρίες είναι η Lufthansa, η SAS, και η British Airways.', συνέχισε ο κ. Ευαγγέλου.
Ο κ. Ευαγγέλου σχετικά με τις πρόσφατες και μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο των αερομεταφορών ανέφερε ότι 'βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας καινούργιας περιόδου για τις αερομεταφορές. Παρατηρούμε ότι την περασμένη 20ετία στις ΗΠΑ όπου οι αεροπορικές εταιρίες δραστηριοποιήθηκαν ακολουθώντας τις τάσεις του ελεύθερου εμπορίου τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά. Η ΙΑΤΑ αντιστέκεται και έτσι κρατείται η ποιότητα. Μετά τις 11 Σεπτεμβρίου το κράτος προστάτευσε τις αεροπορικές εταιρίες. Θέλουμε να προβληματίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθορίζει πολιτικές, σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργούν οι αερομεταφορές. Ιδιωτικοποίηση των πάντων δεν πρέπει να γίνει. Στην Ελλάδα οι αερομεταφορές παίζουν σπουδαίο ρόλο και το θέμα είναι σοβαρό.'