Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑναγνωρίστηκαν οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες – Αναζητείται ένας τρίτος
Τρομοκρατία

Αναγνωρίστηκαν οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες – Αναζητείται ένας τρίτος

Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες ανέλαβαν τζιχαντιστές που βρίσκονται στη Συρία. Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό της πόλης, σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200. Καμία πτήση της Aegean δε θα πραγματοποιηθεί σήμερα προς και από Βρυξέλλες.

Οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών χθες το πρωί ήταν οι αδελφοί Khalid και Brahim el-Bakraoui, κάτοικοι Βρυξελλών, γνωστοί στην αστυνομία για ποινικά αδικήματα, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF που επικαλείται ανώνυμη πηγή.

Ο Khalid, με ψεύτικο όνομα, είχε νοικιάσει το διαμέρισμα αυτό στη συνοικία Forest-Vorst της βελγικής πρωτεύουσας όπου η αστυνομία σκότωσε έναν ένοπλο κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το RTBF.

Ερευνητές βρήκαν μετά την επιχείρηση αυτή μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους, ένα όπλο και ένα αποτύπωμα του βασικού υπόπτου των επιθέσεων του Παρισιού 26χρονου Salah Abdeslam, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή από τη βελγική αστυνομία.

Και οι δύο αδελφοί έχουν ιδιαίτερα βεβαρυμένο ποινικό μητρώο για αδικήματα όμως που δεν είχαν σχέση μέχρι χθες με τρομοκρατία, σύμφωνα με το RTBF.

Ο τρίτος από τους δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών που διαφεύγει, είναι ο Nazim Lachraoui, 25 ετών, ήδη καταζητούμενος από την αστυνομία από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα DH. Το DNA του Lachraoui βρέθηκε σε σπίτια που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, και ταξίδεψε τον Σεπτέμβριο με τον συλληφθέντα Salah Abdeslam.

Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό της πόλης, σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200.

Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα ανέλαβαν τζιχαντιστές που βρίσκονται στη Συρία, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Abdeslam, βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Τα χθεσινά τρομοκρατικά πλήγματα στις Βρυξέλλες, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση ή την ενίσχυσή τους.

Οι βελγικές αρχές ασφάλειας εκτιμούν ότι οι εκρήξεις στο μετρό που κόστισαν τη ζωή περίπου 20 ανθρώπων, είχαν προφανώς σχεδιαστεί και προετοιμαστεί πριν από τη σύλληψη του Salah Abdeslam, την περασμένη Παρασκευή.

Ενίσχυση ή αναπροσαρμογή των μέτρων ασφάλειας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Οι αστυνομικές αρχές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, ενίσχυσαν την αστυνομική δύναμη φύλαξης των αεροδρομιών, αλλά και τις περιπολίες εντός των χώρων που διακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρίες έδωσαν άμεσα οδηγίες για την προσγείωση των αεροσκαφών τους σε άλλα αεροδρόμια, καθώς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα μείνει κλειστό για σήμερα.

Καμία πτήση της Aegean δε θα πραγματοποιηθεί σήμερα προς και από Βρυξέλλες, καθώς το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό. Συμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, “λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών όλες οι πτήσεις προς/από Βρυξέλλες δεν θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 23 Μαρτίου, καθότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό. Οι αλλαγές εισιτηρίων πραγματοποιούνται χωρίς τέλη και οι ακυρώσεις με πλήρη επιστροφή χρημάτων, για όλους τους επιβάτες που έχουν εισιτήρια προς / από τις Βρυξέλλες που έχουν εκδοθεί έως 21 Μαρτίου 2016 και με αρχική ημερομηνία ταξιδίου έως 31 Μαρτίου 2016 και με νέα ημερομηνία πτήσης έως 31 Μαΐου 2016. Για τροποποιήσεις/ακυρώσεις εισιτηρίων μπορείτε να επικοινωνείτε στο 801 11 20000 (από σταθερό με αστική χρέωση), (+30) 210 6261000 (από κινητό)”.

Ακόμη, εκκενώθηκε σήμερα το πρωί το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τουλούζης στης Γαλλία, για “λόγους ασφαλείας”, όπως ενημέρωσαν οι Αρχές. Πλέον ο συναγερμός έχει λήξει και το αεροδρόμιο επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Βέλγιο, η οποία αναφέρει: “Ύστερα από εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το σταθμό του μετρό Maelbeek στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου, αστυνομικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι μεταφορές και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μπορεί να βρίσκεται σε αναστάτωση. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση και να ακολουθείτε τις οδηγίες των βελγικών αρχών.

Υπήρχαν εκρήξεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Zaventem και το σταθμό Maalbeek στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου 2016. Το αεροδρόμιο είναι σήμερα κλειστό. Το τρένο Euro Star λειτουργεί υπό περιορισμούς προς τις Βρυξέλλες. Οι δημόσιες συγκοινωνίες στις Βρυξέλλες λειτουργεί πλέον.

Το επίπεδο απειλής στο Βέλγιο είναι στο Επίπεδο 4 – μια σοβαρή και επικείμενη απειλή. Θα πρέπει να βρίσκεστε σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, μείνετε μακριά από πολυσύχναστα μέρη και ακολουθήστε τις οδηγίες των βελγικών αρχών.

Public events and busy public areas across Belgium are likely to see additional security. Some public events may be cancelled and some tourist attractions closed. Contact event organisers for information on whether specific events are going ahead.

(…) Δημόσιες εκδηλώσεις και πολυπληθείς δημόσιοι χώροι σε όλη Βέλγιο είναι πιθανό να έχουν πρόσθετη ασφάλεια. Μερικές δημόσιες εκδηλώσεις μπορούν να ακυρωθούν και ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα να μείνουν κλειστά. Επικοινωνήστε με τους διοργανωτές των εκδήλωσων για πληροφορίες σχετικά με το εάν τα συγκεκριμένα γεγονότα θα πραγματοποιηθούν“.

Ακόμη, το State Department εξέδωσε προειδοποίηση στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ευρώπη, για τους πιθανούς κινδύνους μετακινήσεων, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Το State Department αναφέρει σε ανακοίνωσή του, “οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν βραχυπρόθεσμα επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη, στοχοποιώντας αθλητικές συγκεντρώσεις, τουριστικούς χώρους, εστιατόρια και μεταφορικά μέσα”.

Παράλληλα, προειδοποιεί τους Αμερικανούς να είναι σε επιφυλακή όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Τους συνιστά επίσης να αποφεύγουν μέρη με πολύ κόσμο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών και σε μεγάλες διοργανώσεις.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024