Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΠανελλαδικών αντιδράσεων συνέχεια για το πιθανολογούμενο τέλος επί των διανυκτερεύσεων
Τουρισμός και οικονομία

Πανελλαδικών αντιδράσεων συνέχεια για το πιθανολογούμενο τέλος επί των διανυκτερεύσεων

Κατηγορηματικά αντίθετες σε επιβολή τέλους διακυντέρευσης δηλώνουν οι ξενοδοχειακές ενώσεις ανά την Ελλάδα, αναφέροντας μάλιστα και την παραοικονομία καταλυμάτων που λειτουργεί ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την επικράτεια, στερώντας, όπως υποστηρίζουν, ετησίως από τα ταμεία του κράτους, περισσότερα από 270 εκατ. ευρώ.

Μόνο ολέθρια και εκτός πραγματικότητας μπορούν να χαρακτηριστούν τα σενάρια περί επιβολής ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στις πλάτες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, την ώρα μάλιστα που αγωνίζονται με κόπους και θυσίες για να παραμείνουν βιώσιμες και λειτουργικές, κόντρα στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται πολύ περισσότερο από τις αρχές της φετινής χρονιάς, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, σχετικά με τις υπάρχουσες σκέψεις από πλευράς Κυβέρνησης για επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης.

“Κάθε τέτοια σκέψη, από όπου κι αν προέρχεται, προκαλεί σύγχυση και αναστάτωση στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος αντιστέκεται και αντιδρά σε κάθε είδους παράλογη φορολόγηση που αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης των ήδη ‘πληγωμένων’ επιχειρήσεων εκτινάσσοντας τα έξοδά τους, επιβαρύνει την τσέπη Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και υπονομεύει τη ζήτηση για διακοπές στη χώρα μας.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη ‘στο κόκκινο’, έχοντας συμπιέσει τις τιμές στο κατώτατο όριο που τους επιτρέπει η ύφεση, η υψηλή φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας, ώστε να καταφέρουν να παραμείνουν όρθιες και να μην οδηγηθούν στην καταστροφή. Αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι επιβεβλημένη η στήριξη του τουρισμού – πυλώνα της εθνικής οικονομίας – που διατηρεί ζωντανές τις θέσεις εργασίας και συμβάλλει στα έσοδα του κράτους με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, τις επαγγελματικές τάξεις και την επιχειρηματικότητα.

Οι τουρισμός που από την αρχή υπηρετεί με όλες τις δυνάμεις του την εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, δε θα συναινέσει στο να μπει μια ακόμα ‘θηλιά’ στο λαιμό της ανταγωνιστικότητάς του. Ο φημολογούμενος σχεδιασμός για επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στερείται κάθε λογικής βάσης, την ώρα μάλιστα που η παραοικονομία ανθεί, με χιλιάδες παράνομα καταλύματα να ‘ξεφυτρώνουν’ σαν ‘μανιτάρια’ και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την επικράτεια, πλήττοντας την αξιοπιστία της ελληνικής φιλοξενίας και στερώντας ετησίως από τα ταμεία του κράτους, περισσότερα από 270 εκατ. ευρώ.

Η ΕΞΘ απορρίπτει κάθε σκέψη για επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης και ζητά τη ματαίωση τέτοιων σχεδιασμών που βάζουν ‘ταφόπλακα’ στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Καλεί δε την Πολιτεία, να πατάξει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στην παρα-αγορά καταλυμάτων ιδιωτών που επιβιώνουν ανεξέλεγκτα μέσα σε ένα περιβάλλον άτυπου φορολογικού ‘απυρόβλητου’ και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις μας”.

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας τονίζει ότι με δεδομένες πια τις πλέον πρόσφατες ενδείξεις ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στοχοποιεί εκ νέου τον τουριστικό τομέα ως εύκολο ‘θύμα’ για νέες πρόσθετες επιβαρύνσεις και φοροεισπρακτικά μέτρα, θα ήθελε και από μέρους της η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας να χαρακτηρίσει μια τέτοια κίνηση ως επιεικώς απαράδεκτη. “Και μόνο η εκδήλωση μιας τέτοιας ‘σκέψης’ θεωρείται επικίνδυνη για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, που πέρα από τον διπλασιασμό των συντελεστών ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, που ως εργαλείο δουλειάς δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν στα ξενοδοχεια, και της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι και με την επιβολή του ‘ειδικού τέλους διανυκτέρευσης’. Και ας μην μας πουν κάποιοι ότι σε κάποις χώρες επιβάλλεται. Εκεί είναι ανταποδοτικό και χρησιμοποιείται για την διαφήμιση των περιοχών και τη βελτίωση των υποδομών”, λένε οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας.

“Οι ξενοδόχοι έχουν ήδη συμπιέσει τις τιμές των δωματίων τους στο έπακρο προκειμένου να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, απορροφώντας το 13% του ΦΠΑ. Και όλα αυτά με μοναδικό γνώμονα την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ένα ‘ειδικό τέλος διανυκτέρευσης’, μια τέτοια επιβάρυνση στις επιχειρήσεις ή στους πελάτες μας, μόνο ανταγωνιστική δεν καθιστά τη χώρα μας.

Ενώ οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, από πλευράς ανταγωνιστικότητας, φορολογίας και υποχρεώσεων, κυριολεκτικά ‘πυροβολούνται’, υπάρχει μία παντελώς ανεξέλεγκτη και ανθούσα παρα-αγορά καταλυμάτων ιδιωτών που τελεί υπό φορολογικό και λειτουργικό ‘απυρόβλητο’. Αντί, επομένως, να αναζητηθούν οι διαφυγόντες φόροι από τις τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τέτοιου είδους ‘καταλύματα’, στην ουσία, κάποιοι προτείνουν την περαιτέρω ενίσχυσή τους, δικαιώνοντας και ενθαρρύνοντας αυτό το όργιο αθέμιτου ανταγωνισμού.  

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μην καταστρέψει τον τελευταίο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός, να μπορέσει να σταθεί στο ανάστημα της και να πατάξει επιτελους τα παράνομα καταλύματα. Και δεδομένου ότι κάνει πολύ λίγα πράγματα για τους επιχειρηματίες, να μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας”.

“Η σκέψη και μόνο επιβολής τέλους, 1 ευρώ σε κάθε διανυκτέρευση ανά δωμάτιο μας κάνει να πιστεύουμε ακόμα περισσότερο ότι η χώρα κυβερνιέται από μια παρέα ερασιτεχνών πολιτικών”, αναφέρει και η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας. “Αυτοί που ήρθαν ως σωτήρες και μεταφράζουν τα πάντα κατά το δοκούν, αυτοί που ότι κατηγορούσαν ως λάθη στο  παρελθόν, τώρα το κάνουν εις διπλούν και μάλιστα καμαρώνουν, συνεχίζουν να θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στο μοναδικό οικονομικό πνεύμονα της χώρας μας, τον τουρισμό. Όλος ο κλάδος παρακαλά εδώ και μήνες να κλείσει η αξιολόγηση ομαλά, πριν φτάσει στα όρια η διαπραγμάτευση, πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Δυστυχώς όμως, οι ερασιτέχνες πολιτικοί, φτάνουν ένα βήμα πριν την σεζόν δίνοντας ένα νέο δώρο στους ανταγωνιστές μας. Ακριβαίνοντας ακόμα πιο πολύ το προϊόν της χώρας μας και κατατάσσοντας τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις. Δυστυχώς και μόνο που έχουμε μπει σε μια διαδικασία συζήτησης τις εν λόγω σκέψης των κυβερνώντων μας κάνει κακό. Αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η οικονομία της χώρας αλλά και ο κλάδος που παράγει και απασχολεί, αλλά αποδεικνύετε και η ανικανότητα των κυβερνώντων. Ο ξενοδοχειακός κλάδος στήνεται στο τοίχο, οι ξενοδοχειακές μονάδες της ηπειρωτικής χώρας που βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό δακρύζουν ακόμα πιο πολύ. Σύσσωμος ο κλάδος προτείνει εδώ και χρόνια των έλεγχο και τη φορολόγηση των παράνομων καταλυμάτων που θα αποφέρει έσοδα 270 εκατ. στα ταμεία της χώρας μας και όχι 150 εκατ. Που προσδοκά η κυβέρνηση με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης. Όσο δεν στηρίζετε ο κλάδος που παράγει, τόσο τον οδηγείται σε άλλες λύσεις βιώσιμης λειτουργίας”.

Από την πλευρά της, ο κ. Μάκης Κουκουλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, λέει: “Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα από την κυβέρνηση για σχέδια επιβολής τέλους επί των διανυκτερεύσεων. Όλα αυτά ακούγονται στα αυτιά μας ‘αστεία’. Καλούμε όλους τους βουλευτές του Σύριζα από τον νομό Μαγνησίας καθώς και την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά να αναλογιστούν την καταστροφή που θα επιφέρει στον κλάδο μας. Μετά την αύξηση του ΦΠΑ, τα capital controls, το μεταναστευτικό, το κλείσιμο των συνόρων, την αύξηση εισφορών και γενικά την άσχημη εικόνα της Ελλάδας προς το εξωτερικό, έρχεται το κερασάκι στη τούρτα. Οι συνέπειες που θα υπάρχουν θα είναι αύξηση της ανεργίας, η μείωση των επενδύσεων καθώς και αύξηση της φοροδιαφυγής. Ζητάμε τη ματαίωση όλων αυτών των σκέψεων διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά τόσο για το νησί της Σκιάθου όσο και για το σύνολο του τουρισμού στην Ελλάδα”.

Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας μιλά για θέατρο του παραλόγου. “Κάθε φημολογούμενη πρόταση ή πρόθεση για την επιβολή ‘ειδικού τέλους διανυκτέρευσης’ είναι όχι μόνο πλήγμα κατά της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, αλλά και μια εσκεμμένη κίνηση με σκοπό την καταστροφή του. Αν έχουν αποφασίσει να γκρεμίσουν και την τελευταία κολώνα που στηρίζει το οικοδόμημα που λέγεται Εθνική οικονομία, ξεκάθαρα να βγουν και να μας το πουν, όχι μόνο σε εμάς τους ξενοδόχους αλλά και στον ελληνικό λαό, καθώς η πλειοψηφία των επαγγελμάτων της χώρας έχει συνάρτηση με τη δικιά μας ύπαρξη. Οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας και όλης της χώρας έβαλαν πλάτη στην κρίση για να σωθεί η Ελλάδα. Δε θα δεχτούμε την τελική βολή στημένοι στο πεδίο βολής με τα μάτια δεμένα, σαν κρατούμενοι μιας στυγνής φοροεισπρακτικής πολιτικής. Αντί να στηρίξουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του τόπου και να λάβουν μέτρα για την παρά-αγορά των ιδιωτικών χώρων, για την οποία εκτιμάται ότι το κράτος χάνει έσοδα που ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ ετησίως, πράττουν ακριβώς το αντίθετο. Οι κυβερνητικοί βουλευτές της Κέρκυρας με τους οποίους, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας, δεν έχουμε καταφέρει να συζητήσουμε για τα φλέγοντα θέματα του κλάδου μας και του τουρισμού, θα πρέπει να τοποθετηθούν αρνητικά για την πιθανή, καταστροφική επιβολή ενός επιπλέον φόρου. Το ίδιο αναμένουμε και από όλους τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της Κέρκυρας. Δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε τις περαιτέρω απρόβλεπτες συνέπειες στη τοπική και κατά επέκταση, εθνική οικονομία”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024