Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΟρόσημο για τον παγκόσμιο αθλητισμό και πολιτισμό η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία
Αθλητικός τουρισμός

Ορόσημο για τον παγκόσμιο αθλητισμό και πολιτισμό η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινά στις 21 Απριλίου 2016 από την Αρχαία Ολυμπία και καταλήγει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες να έλθουν στην Αρχαία Ολυμπία για να παρακολουθήσουν από κοντά ένα παγκόσμιο γεγονός, την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, απηύθηνε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με την παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή, στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης” στην Αθήνα.

“Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο γεγονός, ένα οικουμενικό ορόσημο για τον παγκόσμιο αθλητισμό και πολιτισμό. Από την Αρχαία Ολυμπία, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπέμπεται ένα ισχυρό αξιακό μήνυμα ειρήνης, εκεχειρίας, ευ αγωνίζεσθαι και αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αθλητισμού και πολιτισμού”, υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας, σημειώνοντας πως “η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινά στις 21 Απριλίου 2016 από την Αρχαία Ολυμπία και καταλήγει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Σε έναν ταραχώδες κόσμο που χαρακτηρίζεται από τις ανισότητες, τις επεμβάσεις και τις συγκρούσεις, την προσφυγιά και το δίκαιο του ισχυρού, οι αξίες του Ολυμπισμού και των ιδεωδών είναι επίκαιρες όσο ποτέ”.

Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε πως “θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της περιφέρειάς μας είναι η αξιοποίηση των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών της περιοχής μας, για την διαμόρφωση βιώσιμων αναπτυξιακών προοπτικών. Επομένως, ένα τέτοιο ορόσημο για τον παγκόσμιο αθλητισμό και πολιτισμό, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δημιουργική σύζευξη του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, και την προώθηση της εξωστρέφειας της περιοχής μας και των τοπικών προϊόντων μας. Στόχος μας είναι η στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι μέσα από την αναβάθμιση και διεθνή προβολή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας”, κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Για την Τελετή της Αφής η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την τιμή να φιλοξενεί, όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, ως επίσημους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ιδίου του προέδρου της, Jean-Claude Juncker, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Tibor Navracsics, συνοδευόμενο από το μέλος του Γραφείου του Szabolcs Horvath. Επίσης, φιλοξενεί ως επίσημο καλεσμένο της τον πρόεδρο των Διεθνών Παιδικών Αγώνων, Torsten Rasch.

“Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει από της ακτίνες του πανάρχαιου ήλιου και το Ολυμπιακό Πνεύμα εμφανίζεται και πάλι στη γη που το γέννησε, για να εμπνεύσει την ανθρωπότητα με τα αθάνατα και οικουμενικά Ολυμπιακά Ιδεώδη, ξεπερνώντας τα εμπόδια που θέτουν σύνορα, γλώσσες, θρησκείες, φυλές και ιδεολογίες, που κρατούν τα έθνη απομονωμένα”, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ενώ ο βοηθός περιφερειάρχη σε θέματα εθελοντισμού και ολυμπισμού κ. Δημήτρης Κωσταριάς σημείωσε: “Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο ώστε η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, να ξεπεράσει τα στενά αθλητικά όρια και να αποτελέσει ένα πολυήμερο πλαίσιο εκδηλώσεων και δράσεων, που θα προβάλλουν παγκοσμίως τα ιδεώδη και τον πολιτισμό που γέννησε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, καθώς και την ιστορία, τις ομορφιές και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής”.

Το πρόγραμμα των δράσεων
Στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμου Ήλιδας και Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνονται οι παρακάτω δράσεις για την αναβάθμιση και ανάδειξη της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας:
α. Συναυλία μεγάλου Έλληνα συνθέτη κ. Γιάννη Μαρκόπουλου στο Δημοτικό Γυμναστήριο Πύργου “Γ. Βασιλακόπουλος”, στις 19/4/2016 και ώρα 20.30.
β. Πρωτότυπη θεατρικής παράστασης με τίτλο “Μαρμαρωμένες Τρωάδες”, στην Αίθουσα Αετωμάτων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 20/4/2016 και ώρα 18:00.
γ. Πρωτότυπο εικαστικό γεγονός αφιερωμένο στη Μαρία Χορς, η οποία χορογραφούσε την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας επί σχεδόν πενήντα χρόνια. Το εικαστικό γεγονός θα λάβει χώρα στο πρώην μηχανοστάσιο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά την περίοδο από 17 έως και 23/4/2016, σε επιμέλεια του χορογράφου – και μαθητή της Μαρίας Χόρς – Πέτρου Γάλια.
δ. Πρωτότυπο χορο-θεατρικό δρώμενου με τίτλο “Δες, τα χέρια μου είναι άστρα, είναι πουλιά, είναι θηλιά, είναι αγκαλιά…”, αφιερωμένο στη Μαρία Χορς. Το δρώμενο, σε επιμέλεια του χορογράφου – και μαθητή της Μαρίας Χόρς – Πέτρου Γάλια, θα γίνει στο πρώην μηχανοστάσιο του Σ.Σ. της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 17/4/2016 στα εγκαίνια του προαναφερθέντος εικαστικού γεγονότος για τη Μαρία Χορς.
ε. Παράσταση αφηγηματικής τέχνης από την διεθνούς καταξίωσης και προβολής κα Μάγδα Κοσσίδα, στο Λαζαράκειο Θέατρο Αμαλιάδας, στις 18/4/2016 και ώρα 19.30.
στ. Έκθεση φωτογραφίας της κας Δήμητρας Στασινοπούλου, αφιερωμένη στο προσφυγικό, υπό τον τίτλο “Στο δρόμο της Ελπίδας”, στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα κατά την περίοδο από 17 έως και 23/4/2016. Υπογραμμίζεται ότι τα έργα της έκθεσης αυτής, μετά θα σταλούν στη Συρία, στους Σύρους γιατρούς και θα πωληθούν, ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα για τη νοσοκομειακή περίθαλψη.
ζ. Σκηνικό δρώμενο με τίτλο “Το σπίτι κοντά στη θάλασσα”, σε σκηνοθετική επιμέλεια του κ. Γάλλια, με αφορμή το ομώνυμο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη από την ποιητική συλλογή “Κίχλη”. Το δρώμενο θα παρουσιαστεί 4 φορές, στην Αρχαία Ολυμπία, στον Πύργο, στην Αμαλιάδα και στην Πάτρα.

Στη συνέντευξη εκτός του κ. Κοντονή, του κ. Κατσιφάρα, του αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Γεωργιόπουλου και του κ. Κωσταριά συμμετείχαν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιος Κοτζιάς, ο σύμβουλος Διοίκησης και Προγράμματος του Ιδρύματος “Μιχάλης Κακογιάννης”, κ. Δημήτρης Γιολάσης, ο κ. Μαρκόπουλος, ο κ. Γάλλιας, η κα Κοσσίδα και η σκηνοθέτις – μουσικός κα Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise).

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024