Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΥπουργείο Πολιτισμού για Αφάντου Ρόδου: Δε στοχεύουμε στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ
Επενδύσεις

Υπουργείο Πολιτισμού για Αφάντου Ρόδου: Δε στοχεύουμε στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ

Το Υπουργείο Πολιτισμού ότι 'η πράξη της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει και τούτο διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δε συνεπάγεται την ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης, αλλά την παρακολούθηση των εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία'.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει το ζήτημα της αξιοποίησης της περιοχής Αφάντου Ρόδου. Σε αυτήν τονίζεται ότι η κήρυξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου σε καμία περίπτωση δε στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση του Υπουργείο Πολιτισμού:

“Σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της περιοχής Αφάντου Ρόδου και προκειμένου να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, διευκρινίζεται ότι:

Η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομίας αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους, που έχει κωδικοποιηθεί στον αρχαιολογικό νόμο (Ν.3028/2002). Ο χαρακτηρισμός περιοχών ως αρχαιολογικών χώρων αποτελεί την κύρια προληπτική πράξη για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου προστασίας, η οποία καταρχάς δεν συνεπάγεται γενική εκ των προτέρων απαγόρευση δόμησης ή εκτέλεσης κάποιου έργου, αλλά επιβάλλει την υποχρέωση παροχής σχετικής άδειας του Υπουργού Πολιτισμού για την εκτέλεση των έργων και την αρχαιολογική παρακολούθησή τους.

Ως αρχαιολογικοί χώροι νοούνται εκτάσεις οι οποίες περιέχουν ή στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι περιέχονται αρχαία μνημεία ή αποτέλεσαν ή υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτέλεσαν από τους αρχαιοτάτους χρόνους έως και το 1830 μνημειακά οικιστικά ή ταφικά σύνολα. Οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν και το απαραίτητο ελεύθερο περιβάλλον που επιτρέπει στα σωζόμενα μνημεία να συντίθεται σε ιστορική, αισθητικά και λειτουργική ενότητα (άρθρο 2, πργ.γ). Οι αρχαιολογικοί χώροι κηρύσσονται, οριοθετούνται ή αναοριοθετούνται με βάση τα δεδομένα αρχαιολογικής έρευνας πεδίου ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου (άρθρο 13, πργ. 1).

Συνεχιζόμενες αρχαιολογικές έρευνες στην παράκτια θέση του Αφάντου αποκαλύπτουν αρχαιότητες που δείχνουν ότι η περιοχή απετέλεσε το πεδίο ανάπτυξης μιας ακμάζουσας κοινωνίας κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια έως και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο με έντονη εμπορευματική και εξαγωγική δραστηριότητα, που σύμφωνα με την αρχαιολογική επιστήμη σχετίζεται με τον αρχαίο δήμο των Βρυγινδαρίων και τις πόλεις της ροδιακής Περαίας.

Ο αρχαιολογικός χαρακτήρας της περιοχής αποτυπώνεται στον χαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου το 1999 για την προστασία των μέχρι τότε αρχαιοτήτων (παλαιοντολογικά ευρήματα, τοιχισμένη ακρόπολη, ταφές, οικιστικά κατάλοιπα) και στον καθορισμό Ζωνών Προστασίας το 2000.

Για την πρόσφατη αναοριοθέτηση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου στο Φ.Ε.Κ. (70/ΑΑΠ) είχε ήδη συγκροτηθεί φάκελος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού βάσει των πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών (ταφές των προϊστορικών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αρχαίες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με κτιριακές υποδομές και κλιβάνους που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο έως και την ύστερη αρχαιότητα). Τα όρια της αναοριοθέτησης καθορίστηκαν με κριτήριο τις παλιότερες ανασκαφές, τις νεώτερες αρχαιολογικές έρευνες με αφορμή την παρακολούθηση έργων τρίτων φορέων και τις παραδόσεις αρχαιοτήτων στην περιοχή. Η κήρυξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου σε καμία περίπτωση δε στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Η πράξη της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει και τούτο διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται την ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης, αλλά την παρακολούθηση των εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία, όροι που ούτως ή άλλως είχαν τεθεί κατά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από αρχαιολογικής πλευράς. Η δε κήρυξη ήταν επιβεβλημένη καθώς υπάρχουν όχι απλώς ενδείξεις αλλά ανεσκαμμένες αρχαιότητες. Η ομόφωνη γνωμοδότηση του συλλογικού οργάνου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από έγκριτους επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων της Υπηρεσίας, αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων δεν μπορούσε να μην υιοθετηθεί από τον Υπουργό σε ένα κράτος νομιμότητας και σκοπίμως να αποκρυβεί από τους επενδυτές αλλά και το ΣτΕ, πρακτική που εφαρμοζόταν στο παρελθόν.

Εξάλλου, για το θέμα των επενδύσεων στο Αφάντου, έχει αναπτυχθεί συνεχής και γόνιμη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών – ΤΑΙΠΕΔ, συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των οποίων υπάρχει ομοφωνία ότι η αναοριοθέτηση δεν θέτει σε αμφισβήτηση την πραγματοποίηση της επένδυσης.

Οι όποιες εμπλοκές και καθυστερήσεις, που δήθεν έχουν πλήξει την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους ως φορέα συνεργασίας για επενδύσεις, οφείλονται σε επιλογές αμφιλεγόμενων ακινήτων – που έγιναν από προηγούμενες ηγεσίες ΤΑΙΠΕΔ και κυβερνώντων – με πλείστα όσα θέματα αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά και στρατιωτικά. Η διαχείριση τέτοιων προβληματικών φακέλων, που κληρονομήθηκαν, με την ταυτόχρονη θεμελιώδη υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την επίτευξη της ανάπτυξης στο πλαίσιο των κυβερνητικών υποχρεώσεων αποτελεί μια δύσκολη, αλλά αναγκαία ισορροπία που ο Υπουργός, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου και οι Υπηρεσίες με περίσσιο σεβασμό επιτελούν”.

Η απάντηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
“Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στον καταιγισμό των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή του να χαρακτηρίσει αρχαιολογικό χώρο έκταση συνολικής επιφανείας 10.000 στρεμμάτων ( που περιλαμβάνει και τα 1615 στρέμματα της παραχώρησης) στην περιοχή του Γκολφ Αφάντου, ουδόλως καθησυχάζει τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για τον κίνδυνο ματαίωσης μιας πολύ σοβαρής επένδυσης”, αναφέρει σε απάντησή της η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

“Απεναντίας, οι ανησυχίες εντείνονται ακόμη περισσότερο, διότι από το κείμενο της ανακοίνωσης προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη απολύτως συνειδητά και με πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων της στο νησί της Ρόδου και στην αξιοπιστία της χώρας. 


Για τον ισχυρισμό του Υπουργείου Πολιτισμού ότι η απόφαση του δεν εμποδίζει την επένδυση, δύο ερμηνείες μπορούμε να δώσουμε : είτε απέχουν πλέον τόσο πολύ από την πραγματικότητα είτε διακατέχονται από τυφλό κυνισμό. Και στις δύο πιθανές ερμηνείες, η δική μας ανησυχία λαμβάνει πλέον δικαιολογημένες διαστάσεις πανικού.

Το  Υπουργείο Πολιτισμού δε δίνει καμία απάντηση στην χρονική συγκυρία κατά την οποία λαμβάνεται η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία – σημειωτέον – δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ίδια ημέρα που επρόκειτο να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να εγκριθεί πλέον στην παρούσα μορφή του.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν δίνει καμία απάντηση, όπως οφείλει, ως προς το επόμενο στάδιο του χαρακτηρισμού της εν λόγω έκτασης ως αρχαιολογικής, που όχι μόνο συνεπάγεται την υπαγωγή του συνόλου της περιοχής σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας από τις κεντρικές αρχαιολογικές υπηρεσίες, αλλά και τον καθορισμό ζωνών, οι οποίες ανατρέπουν άρδην τα δεδομένα της περιοχής.

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν δίνει καμία απάντηση στο εύλογο ερώτημα : πρό της αποστολής στο ΣΤΕ του προηγούμενου ΕΣΧΑΔΑ, δεν είχε γνωμοδοτήσει;

Εν κατακλείδι, η απόπειρα απάντησης του Υπουργείου Πολιτισμού ατυχώς προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, για ένα τόπο που συνεχίζει να πληρώνει πολύ ακριβά τους ακροβατισμούς, την ανευθυνότητα και τις εμμονές των διαφόρων “ευαίσθητων” και μας θυμίζει την εξίσου ατυχή αρχική απόπειρα αιτιολόγησης της επιλογής Φαμπρ για την Επίδαυρο!

Σε όσους κρύβονται πίσω από την επιστήμη για να κάνουν πολιτική στην λογική του αντάρτικου, απαντάμε: “έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου“.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024