Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΈτοιμο το πρόγραμμα του 24ου Sani Festival
Πολιτισμός

Έτοιμο το πρόγραμμα του 24ου Sani Festival

Λίγο πριν ανάψουν τα φώτα του Sani Festival 2016, η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Όλγα Ταμπουρή – Μπάμπαλη, δίνει το στίγμα του και παρουσιάζει το φετινό πρόγραμμα.

Σε μια ισορροπία με τις προηγούμενες διοργανώσεις, ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Sani Festival 2016 κυμαίνεται σταθερά στη δομή και το ύφος της jazz, της κλασικής και της ελληνικής έντεχνης μουσικής, ενότητες που έχουν προσδώσει στο θεσμό συγκεκριμένο στίγμα.
 
Ωστόσο, στο Sani Festival διευρύνουμε και στη φετινή 24η έκδοσή του τα καλλιτεχνικά όρια μεταξύ αναζητήσεων και επανασυνδέσεων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, αναζητώντας διαμάντια της Βρετανίας, προερχόμενα από διαφορετικά μουσικά τοπία, φέτος θα φιλοξενήσουμε τη μια και μοναδική, αποκλειστική εμφάνιση της διεθνώς αναγνωρισμένης, παρά το νεαρό της ηλικίας της, Βρετανίδας μουσικοσυνθέτριας, τραγουδίστριας της soul και ηθοποιό Joss Stone στις 29 Ιουλίου. Με μια ατόφια φωνητική έκφραση η Stone αγγίζει συναισθηματικά μουσικές συναντήσεις μεταξύ soul, blues και reggae μουσικής.
 
Οι φίλοι της κλασικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν ζωντανά τον παγκοσμίου φήμης δεξιοτέχνη του βιολιού, επίσης Βρετανό, Daniel Hope στις 13 Αυγούστου, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα ταξίδι που διηγείται την ιστορία του βιολιού και την ανάδειξη του οργάνου στην περίοδο του baroque, βασισμένο στο βραβευμένο του δισκογραφικό έργο στη διάσημη Deutsche Grammophon. Συνοδεύεται από το σύνολο AIR, ένα σύνολο εξαίρετων σολίστ της baroque μουσικής, μεταξύ των οποίων και ο πολυβραβευμένος Θεσσαλονικιός με τη διεθνή σολιστική καριέρα στο baroque βιολί, Σίμος Παπάνας, εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
 
Η φετινή έκδοση της ενότητας Jazz on the Hill, είναι αφιερωμένη σε πιανίστες-αποκαλύψεις του είδους. Την αυλαία του 24ου φεστιβάλ θα ανοίξει ένας πολλά υποσχόμενος πιανίστας, μια αποκάλυψη από τη Γερμανία, που έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τον θαυμασμό κριτικών του είδους, αλλά και κοινού: ο Michael Wollny στην αποκλειστική του εμφάνιση στην Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, θα μας συστήσει το τρίο του μέσα από τις νυχτερινές του μουσικές παραπλανήσεις. 
 
Φέτος, επανασυνδεόμαστε με τον χαρισματικό πιανίστα Yaron Herman, τον οποίο είχαμε πρωτοπαρουσιάσει στην Ελλάδα στο Sani Festival 2009 ως ανερχόμενο αστέρι, το ταλέντο και το πάθος του οποίου για το jazz πιάνο, τον ανέδειξαν γρήγορα σε έναν από τους σπουδαιότερους μουσικούς της γενιάς του. Ο Yaron Herman επανακάμπτει στο Sani Festival στις 9 Ιουλίου ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Montreux Jazz Academy.
 
Το αφιέρωμα στους πιανίστες της jazz θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου με τους προβολείς να φωτίζουν την πολυσχιδή μουσική προσωπικότητα της Hiromi από την Ιαπωνία, μία από τις πιο βαθυστόχαστες και δημιουργικές προσωπικότητες στο χώρο της μουσικής του 21ου αιώνα. Με την εξέλιξη της να τροφοδοτείται από τα συνεχώς αναπτυσσόμενα ταλέντα της ως πιανίστρια, συνθέτρια και bandleader, έχει ανακαλύψει και υπηρετεί το δικό της μουσικό είδος, το οποίο χαρακτηρίζεται από ευαισθησία, ενέργεια και εκθαμβωτική δεξιοτεχνία. Στις ζωντανές εμφανίσεις, πλαισιωμένη από σπουδαίους μουσικούς, όπως ο ζωντανός θρύλος ντράμερ Simon Phillips, και ο εξαίρετος κοντραμπασίστας Anthony Jackson, γράφονται πολλές μουσικές σελίδες.
 
Την ενότητα που αφορά στην ελληνική έντεχνη μουσική –Greek Variations- πλαισιώνουν φέτος ο κορυφαίος και ανεξίτηλος Διονύσης Σαββόπουλος παρέα με τη μεγάλη και αρράγιστη φωνή του ελληνικού λαικού τραγουδιού, Ελένη Βιτάλη σε μία μοναδική συναυλία στις 16 Ιουλίου. Ένα θέατρο τραγουδιών με τη σφραγίδα του αγαπημένου τραγουδοποιού, όπως μόνον εκείνος ξέρει να φτιάχνει και να μας ψυχαγωγεί σε μια συνεργασία ιστορικής σημασίας.
 
Με ένα ουράνιο μουσικό τόξο με χρώματα από την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, στις 5 Αυγούστου, μια από τις πλέον αγαπημένες διαχρονικές Ελληνίδες ερμηνεύτριες, η οποία φημίζεται για τη “δωρική” και τρυφερή φωνή της, την ξεχωριστή έκφρασή της, αλλά και τη μοναδική σκηνική της παρουσία που ξεσηκώνει το κοινό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μελοποιημένη ποίηση του Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, σύγχρονη ελληνική μουσική, αλλά και τα καλύτερά της τραγούδια με ροκ πινελιές, τραγούδια που γεμίζουν την ψυχή“.

 

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024