Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΜείωση των αφίξεων στην Ελλάδα καταγράφει η Euromonitor International
Τάσεις

Μείωση των αφίξεων στην Ελλάδα καταγράφει η Euromonitor International

Η Ελλάδα εμφανίζει μείωση στις διεθνείς αφίξεις, από διψήφιο ποσοστό το 2014, στο 7% το 2015. Η γειτονική Τουρκία βιώνει μια παρατεταμένη πτώση στη ζήτηση, με αρνητική ανάπτυξη 10% το 2016. Επί του παρόντος, ο τουρισμός της Αιγύπτου επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό χάρη στις πολύ μειωμένες τιμές προσέλκυσης των τουριστών με συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Μείωση 11% στις αφίξεις στη χώρα μας για το 2016 (σε ετήσια βάση) καταγράφει η Euromonitor International.

Η Nadejda Popova, Travel Project Manager στην Euromonitor International σχολιάζει τα τελευταία αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα εμφανίζει μείωση στις διεθνείς αφίξεις: “Η Αίγυπτος και η Τυνησία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν καταγραάψει καποιες από τις μεγαλύτερες απώλειες όσον αφορά στο ποσοστό αύξησης του όγκου των αφίξεων, με -46% και -18,7% αντίστοιχα για το 2016. Τα τελευταία γεγονότα με τη συντριβή του αιγυπτιακού αεροσκάφους αναμένεται να επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά τις επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού στη χώρα. Συγκεκριμένα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει να καθησυχάσει τους ταξιδιώτες και τους δυνητικούς τουρίστες ότι η χώρα έχει κάνει αρκετά για να ‘ξεριζώσει’ την τρομοκρατία και να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ταξιδιωτών.

Επί του παρόντος, ο τουρισμός της Αιγύπτου επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό χάρη στις πολύ μειωμένες τιμές προσέλκυσης των τουριστών με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτοί οι τουρίστες χαμηλών δαπανών είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την Αίγυπτο υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων. Επιπλέον, τοι πρόσφατες αεροπορικές τραγωδίες δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών μεταφορών αγνοούνται για να ευνοηθούν άλλοι τομείς, που φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα για την αυγυπτική κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή”.

 

Αφίξεις 2105 (%)

Αφίξεις 2016 (% σε ετήσια βάση)

Τουρκία

3.4

-9.9

Ελλάδα

7.0

-11.0

Αίγυπτο

-5.0

-46.0

Τυνησία

-25.0

-18.7

Πηγή: Euromonitor International από τον UNWTO.

Οι Βρετανοί πράκτορες προειδοποιούν για… έλλειψη καλοκαιρινών προορισμών
Οι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες προειδοποιούν ότι θα υπάρξει μια μείωση στις διακοπές αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι οι τουρίστες του Ην. Βασιλείου θα πρέπει να επιλέξουν από μια γκάμα με λιγότερους προορισμούς.

Με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου να προειδοποιεί για ταξίδια προς την Τυνησία και τις πτήσεις προς το Sharm El Sheikh -και εν μέσω φόβων ασφαλείας για τα ταξίδια στην Τουρκία και την υπόλοιπη Αίγυπτο, προτρέπεται στους παραθεριστές να κλείσουν νωρίς τις διακοπές τους για άλλα δημοφιλή σημεία διακοπών για να αποφευχθεί η απογοήτευση.

Το Barrhead Travel ανέφερε ότι άλλοι προορισμοί εμφανίζουν μεγάλο άλμα στη ζήτηση, με τις κρατήσεις για την Ισπανία να έχουν αυξηθεί κατά 37% σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, τη Βουλγαρία να έχει αύξηση κατά 22%, τη Μάλτα κατά 20%, την Πορτογαλία κατά 18% και την Ιταλία κατά 17%.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από τα τελευταία δεδομένα του Leisure Travel Monitor πυο εξέδωσε η GfK, που δείχνουν ότι οι κρατήσεις για την Ισπανία αυτό το καλοκαίρι είναι αυξημένες έως 26%, για την Πορτογαλία κατά 29% και την Κύπρο κατά 18%.

Ο Σύνδεσμος Βρτετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) δήλωσε ότι το 35% των Βρετανών που σχεδιάζουν να πάνε διακοπές φέτος, δεν έχουν ακόμη κλείσει πουθενά. “Βλέπουμε σημαντική αύξηση κρατήσεων σε καλοκαιρινούς προορισμούς της Δυτικής Μεσογείου, έτσι θα ήθελα να παροτρύνω τους παραθεριστές που αναζητούν να ταξιδέψουν να μην καθυστερήσουν την κράτησή τους”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ABTA, Mark Tanzer.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Τυνησίας ασκούν πίεση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να χαλαρώσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για αποτροπή όλων -εκτός των απαραίτητων- ταξιδιών στη βορειοαφρικανική χώρα. Η προειδοποίηση επιβλήθηκε μετά από τον θάνατο 30 Βρετανών τουριστών, όλοι πελάτες της Thomson και της First Choice, στην τρομοκρατική επίθεση στο δημοφιλές θέρετρο Sousse, τον Ιούνιο του 2015. Η Τυνησία αντιμετωπίζει πτώση 90% στους Βρετανούς επισκέπτες κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016, με μόλις 5.980 επισκέπτες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024