Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Βιώσιμος τουρισμός

Το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου στην Παγκόσμια Συνάντηση των Παρατηρητηρίων στην Μαδρίτη

Θοδωρής Κουμέλης - 13 Ιούνιος 2016, 15:40

Η συμμετοχή του Παρατηρητηρίου Αιγαίου –που είναι το πρώτο επίσημο Παρατηρητήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην Ευρώπη- είχε ως στόχο να παρουσιάσει τα κύρια ευρήματα της πρώτης έκθεσης που κατατέθηκε τον περασμένο Γενάρη, αλλά κυρίως τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση των στόχων του.


Στις 7 και 8 Ιουνίου διοργανώθηκε στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) στη Μαδρίτη ανοιχτή διαβούλευση για τα θέματα που συνδέονται με τη μέτρηση του βιώσιμου τουρισμού στο πλαίσιο του Δικτύου των Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού με τη συμμετοχή του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου. Η συνάντηση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον καθιερωμένων, αλλά και νέων προορισμών από όλον τον κόσμο.

Η συμμετοχή του Παρατηρητηρίου Αιγαίου –που είναι το πρώτο επίσημο Παρατηρητήριο του ΠΟΤ στην Ευρώπη- είχε ως στόχο να παρουσιάσει τα κύρια ευρήματα  της πρώτης έκθεσης που κατατέθηκε τον περασμένο Γενάρη, αλλά κυρίως τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση των στόχων του.Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιάννης Σπιλάνης παρουσίασε:

  • τη μεθοδολογία πάνω στην οποία στηρίζεται η λειτουργία του Παρατηρητηρίου που έχει ως στόχο να δώσει δεδομένα στους φορείς λήψης αποφάσεων ώστε να υπάρχει τεκμηρίωση στην άσκηση τουριστικής πολιτικής
  • τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα του χώρου του Αιγαίου που έχει 58 διακριτούς προορισμούς,
  • τη δυσκολία της έγκαιρης συλλογής και αξιοποίησης δευτερογενών δεδομένων εξ αιτίας των καθυστερήσεων που υπάρχουν στην επεξεργασία και δημοσιοποίηση των δεδομένων αυτών από τις αρμόδιες αρχές
  • τη μεγάλη δυσκολία και το υψηλό κόστος υλοποίησης πρωτογενούς έρευνας σε τόσους προορισμούς
  • τη δυσκολία ευαισθητοποίησης των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων λήψης αποφάσεων στη παροχή των απαραίτητων για την ανάλυση δεδομένων
  • την προσπάθεια που ξεκίνησε πρόσφατα για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της μεθοδολογίας στη Σαντορίνη με συγκέντρωση και ανάλυση ερωτηματολογίων από τουρίστες, επιχειρήσεις, τοπικό πληθυσμό, με συγκέντρωση και επεξεργασία δευτερογενών δεδομένων (αφίξεων-διανυκτερεύσεων, ενέργειας, νερού, διαχείρισης αποβλήτων κ.λπ.), την επεξεργασία σχεδίου διαχείρισης του προορισμού και, τέλος, τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Προβολής του προορισμού “Σαντορίνη”.

Τέλος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το ενδεχόμενο διοργάνωσης από τη Σαντορίνη διεθνούς συνεδρίου και συνάντησης εργασίας με θέμα την λειτουργία των Παρατηρητηρίων βιώσιμου Τουρισμού στη πράξη το 2017 που έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμιο Ετος Βιώσιμου Τουρισμού.

Στο πλαίσιο των εργασιών έγιναν συναντήσεις-συζητήσεις με εκπροσώπους άλλων προορισμών για να ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των Παρατηρητηρίων, καθώς και για μελλοντικές συνεργασίες.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top