Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςBrexit: Ποιες οι επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τουρισμό
Τάσεις

Brexit: Ποιες οι επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τουρισμό

Μεταξύ των πρώτων προορισμών που επηρεάζονται από την απόφαση του Brexit είναι και η Ελλάδα, με μερίδιο 11,9% των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα το 2014. Το ποσοστό αυτό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενο.

Οι Βρετανοί τουρίστες έχουν ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά μερίδια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στις παραλίες της Μεσογείου, στις κορυφές των Άλπεων και στις παμπ των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, είναι πάντα παρόντες. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή για τους ξενοδόχους: οι Βρετανοί πολίτες πέρασαν τις 215 εκατ. διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία (και παρόμοια καταλύματα) στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, συμπεριλαμβανομένων 110 εκατομμυρίων εκτός της επικράτειάς τους.

Με το Brexit, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί δε θα επηρεαστούν εξίσου από την ενδεχόμενη αλλαγή της συμπεριφοράς της βρετανικής πελατείας – ιδίως αν ληφθεί υπόψη η διακύμανση της λίρας στερλίνας στην αγορά συναλλάγματος. Αυτό, όπως είναι φυσικό, εξαρτάται κυρίως από την τρέχουσα έκθεσή του κάθε προορισμού στη βρετανική αγορά: όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που αποδίδονται στους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της αρνητικής επίδρασης στα ξενοδοχεία. Αυτό είναι απόλυτα αυτονόητο, και γιαυτό το λόγο εδώ και χρόνια η σωστή τουριστική πολιτική επιτάσσει τη διασπορά σε διάφορες αγορές. Δυστυχώς στη χώρα μας όμως, η εύκολη λύση της υπογραφής συμβολαίων με μικρό αριθμό Tour Operators δεν έχει μόνο δώσει υπέρμετρη δύναμη στο πελάτη, αλλά και επιφέρει μεγάλη συγκέντρωση του κινδύνου. Είδαμε τις πρώτες επιπτώσεις με τη ρωσική αγορά, ενώ τώρα θα πρέπει να ετοιμαστούμε για τη βρετανική αγορά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνέπειες του Brexit θα είναι αρκετά διαφορετικές από τη μια χώρα στην άλλη. Ορισμένες χώρες δε θα υποφέρουν πολύ από τη μείωση του κύματος της βρετανικής πελατείας, ενώ οι προορισμοί που βρίσκονται κυρίως κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου θα αντιμετωπίσουν σημαντική  αβεβαιότητα στους επόμενους μήνες και χρόνια.

Αν κρίνουμε από τα μερίδια των διανυκτερεύσεων σε όλη την Ευρώπη, οι Βρετανοί τουρίστες είναι ιδιαίτερα λάτρεις των προορισμών της Μεσογείου. Οι ξενοδόχοι λοιπόν αυτών των προορισμών έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εδώ είναι το κύριο ζήτημα: η υποτίμηση της στερλίνας, τώρα πιο πιθανή από ποτέ, θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στην κλίση της βρετανικής όταν πρόκειται για ταξίδια στο εξωτερικό.

Η Κύπρος και η Μάλτα φαίνεται να είναι οι πιο ευαίσθητες αγορές, λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στις βρετανικές αφίξεις, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα 31,2% και 30,7% του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία. Παρά τη σημαντική απόσταση μεταξύ των ακτών της Βρετανίας και της Κύπρου, ο τουρισμός στην τελευταία θα επηρεαστεί περισσότερο από το δημοψήφισμα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ακολουθούν τρεις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, με την Πορτογαλία και την Ισπανία στην πρώτη γραμμή – με αντίστοιχα, 16,2% και 16,1% των διανυκτερεύσεων να προκύπτει από Βρετανούς επισκέπτες. Επίσης, μεταξύ των πρώτων προορισμών που επηρεάζονται από την απόφαση αυτή είναι και η Ελλάδα, με μερίδιο 11,9% των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα το 2014. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό αυτό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και ότι τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενο. Σε κάθε περίπτωση, σε προορισμούς στους οποίους οι Βρετανοί τουρίστες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% των συνολικών διανυκτερεύσεων – για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι συνήθως δαπανούν περισσότερα από το μέσο όρο – ο αντίκτυπος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσυρθεί από την ΕΕ δεν μπορεί να είναι ουδέτερος.

Αλλά και σε χώρες που είναι μικρότερο το ποσοστό των Βρετανών τουριστών, όπως η Γαλλία, όπου Βρετανοί αποτελούν το 5,8% του συνόλου των διανυκτερεύσεων το 2014, αλλά και στις Κάτω Χώρες (8%) και την Κροατία (6%), οι επαγγελματίες δείχνουν κάποια ανησυχία. Παραδοσιακά οχυρά για επαγγελματικά ταξίδια, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο παραμένουν ένα αίνιγμα γιατί είναι πολύ δύσκολο σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες να προβλεφθεί πως θα κυμανθούν οι διανυκτερεύσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμα τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο αντίκτυπος του Brexit στις τουριστικές αφίξεις θα είναι πιο περιορισμένος στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης. Το μερίδιο των Βρετανών επισκεπτών είναι μικρό στις χώρες της Βαλτικής, αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το 2014, οι Βρετανοί έκαναν μόνο το 1,1% του συνόλου των διανυκτερεύσεων στη Σλοβακία και τη Ρουμανία, 1,8% στην Εσθονία, και 1,9% στη Σουηδία. Όμως οι μεγάλες τουριστικές πόλεις, όπως η Πράγα, Κρακοβία, και η Βουδαπέστη θα αισθανθούν τις επιπτώσεις της μείωσης των Βρετανών τουριστών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024