Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕίναι η Τουρκία ασφαλής για τους τουρίστες;
Τάσεις

Είναι η Τουρκία ασφαλής για τους τουρίστες;

Ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στη χώρα έχει πέσει κατά 34,7% σε ετήσια βάση, από τον Μάιο –η μεγαλύτερη πτώση εδώ και 22 χρόνια– στα 2,48 εκατομμύρια. Κάθε μήνας φέτος κατέγραψε διψήφιο νούμερο μείωσης, εκτός από τον Ιανουάριο, όπου η μείωση ήταν μόνο 6,4%.

Ο αριθμός των νεκρών από το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο κεντρικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και το τρίτο πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης, “Ataturk” ανέβηκε σήμερα στους 44, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 150. Πρόκειται για την τρίτη τρομοκρατική επίθεση αυτόν τον χρόνο στην τουρκική πόλη και συνολικά την ένατη επίθεση στη χώρα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Η Άγκυρα έχει επίσης στοχοποιηθεί αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε στρατιωτική φάλαγγα που άφησε πίσω της 29 νεκρούς, και επίσης μια μόλις εβδομάδα αργότερα, μίας βόμβας μέσα σε ένα λεωφορείο που σκότωσε 37 ανθρώπους (οι Κούδοι αυτονομιστές ανέλαβαν την ευθύνη και για τα δύο αυτά περιστατικά). Άλλη μια επίθεση στην πόλη τον περασμένο Οκτώβριο σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, η Τουρκία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια τρομοκρατική κρίση εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, με το ISIS, τους Κούρδους στρατιώτες, το PKK και το TAK να λειτουργούν εντός των συνόρων της χώρας. Ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan έχει μάλιστα δηλώσει πως η Τουρκία αποτελεί “τον κορυφαίο στόχο για όλες τις τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή“. Σήμερα ανέφερε: “Είναι σαφές ότι η επίθεση αυτή δεν αποσκοπεί στην επίτευξη κανενός αποτελέσματος, αλλά μόνο στο να δημιουργήσει προπαγανδιστικό υλικό σε βάρος της χώρας μας, χρησιμοποιώντας απλά το αίμα και τον πόνο αθώων ανθρώπων”.

Πόσο ασφαλής όμως είναι η Τουρκία για τους τουρίστες; Ενδεικτικά πάνω από 2,5 εκατ. Βρετανοί επισκέπτονται την χώρα κάθε χρόνο και το Υπουργείο Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου αναφέρει ότι, σε γενικές γραμμές, η χώρα είναι ασφαλής. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να πάρουν επιπλέον μέτρα προστασίας, όπως το να βρίσκονται σε εγρήγορση σε πολυσύχναστα μέρη.

Παρά το ότι η πλειοψηφία της χώρας είναι “καθαρή” από ταξιδιωτικούς περιορισμούς, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει κατά κάθε ταξιδιού σε εμβέλεια 10 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία και για κάθε ταξίδι σε νότιες περιοχές, εκτός αν πρόκειται για κάτι πολύ ουσιώδες και σημαντικό, σε περιοχές όπου οι αρχές ασφαλείας δραστηριοποιούνται κατά του PKK. Συμβουλεύει επίσης την απομάκρυνση όλων των τουριστών από την πόλη του Diyarbakir.


Mardin (στο βάθος, η συνοριακή γραμμή με τη Συρία, φωτό: Τατιάνα Ρόκου).


Η λίστα των περιοχών που βρίσκονται σε “καραντίνα” εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος ταξιδιού, είναι: οι υπόλοιπες περιοχές της Sirnak, Mardin, Sanliurfa, Gaziantep, Diyarbakir, επαρχίες του Kilis και του Hatay, Siirt, Tunceli και Hakkari.

Ποια είναι η συμβουλή για τους τουρίστες σχετικά με την τρομοκρατία στην Τουρκία;
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας αναφέρει πως ο κίνδυνος της τρομοκρατίας παραμένει υψηλός. Η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει: “Τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του κουρδικού Daesh (μέχρι πρότινος γνωστό ως Isil) και άλλων ακροαριστερών οργανώσεων, που συνεχίζουν να σχεδιάζουν και να εκτελούν επιθέσεις. Επιπλέον επιθέσεις είναι πιθανόν να συμβούν. Τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Daesh και η Kurdistan Freedom Falcons έχουν απειλήσει ότι θα καταστρέψουν τουριστικά μέρη της Τουρκίας. Θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους – ιδίως εκείνων που επισκέπτονται ξένοι. Να είστε σε εγρήγορση, ακολουθήστε τις συμβουλές των τοπικών αρχών ασφαλείας, παρακολουθήστε αναφορές των μέσων ενημέρωσης και να ενημερώνεστε για την παρούσα ταξιδιωτική οδηγία“.
 

Ακόμη, η οδηγία αναφέρει ότι επιθέσεις είναι πιθανό να πλήξουν το τουρκικό κράτος, πολίτες και πορείες, ωστόσο είναι πολύ πιθανό κάποιες από αυτές τις επιθέσεις να έχουν ως στόχο δυτικά συμφέροντα και τουρίστες από δυτικές χώρες, ιδιαίτερα στ
ις μεγάλες πόλεις.

“Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες επιθέσεις στην Τουρκία έχουν λάβει χώρα στα νότιοανατολικά της χώρας, στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των αερομεταφορών στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές έχουν επιτυχώς σταματήσει σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων στο πρόσφατο παρελθόν. Αναφέρουν επίσης ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχθεί σε απάντηση των πρόσφατων επιθέσεων. Παρ’όλα αυτά, είναι πιθανές και μελλοντικές επιθέσεις, οι οπποίες μπορεί να στοχεύουν μέρη που επισκέπτονται ξένοι τουρίστες”, καταλήγει η οδηγία.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό της Τουρκίας είναι πλέον δραματικές: Η χώρα αντιμετωπίζει πτώση στις αφίξεις φέτος, με την κοινωνική αστάθεια και τις τρομοκρατικές επιθέσεις να κρατούν τους τουρίστες μακριά από τον άλλοτε δημοφιλή προορισμό. Ο αριθμός των αφίξεων στη χώρα μειώθηκε κατά 34,7%, σε ετήσια βάση, για τον μήνα Μάιο -η μεγαλύτερη πτώση εδώ και 22 χρόνια- στα 2,48 εκατομμύρια. Κάθε μήνα του 2016 καταγράφεται πτώση διψήφιων ποσοστιαίων μονάδων, εκτός από τον Ιανουάριο όπου οι αφίξεις ξένων επισκεπτών μειώθηκαν κατά μόλις 6,4%.

Οι αντιδράσεις των TOs
Το δημοσίευμα της Telegraph κάνει λόγο και για τις συνέπειες που έχουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία στα βρετανικά τουριστικά γραφεία. Νωρίτερα μέσα στο 2016 το ταξιδιωτικό γραφείο Mark Warner εγκατέλειψε τη χώρα εξαιτίας της ανασφάλειας, η Neilson μείωσε επίσης την παρουσία της στο μισό, κλείνοντας δύο από τα τέσσερα παραλιακά κλαμπ της για το 2016,και ο Όμιλος TUI καθώς και η Thomas Cook εμφάνισαν μειωμένο όγκο τουριστών. Οι γραμμές της κρουαζιέρας έχουν επίσης τροποποιήσει τις διαδρομές τους για να αποφύγουν τη χώρα, επικαλούμενοι “συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια”.

Ο Σύνδεσμος των Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) αναφέρει σε δήλωσή του: “Η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών τουριστών θα επισκεφθεί τα παραθαλάσσια θέρετρα στη νότια ακτή της Τουρκίας, που είναι εκατοντάδες μίλια μακριά από την Κωνσταντινούπολη. Τα περιστατικά που συνέβησαν νωρίτερα αυτό το έτος μείωσαν τη δημοτικότητα της Κωνσταντινούπολης ως προορισμού και έτσι θα υπάρξει μικρός αριθμός Βρετανών υπηκόων στην πόλη αυτήν τη φορά”.

Παρά τη ζοφερή εικόνα λόγω των άσχημων στατιστικών αφίξεων στη χώρα, πολλοί πιστεύουν ότι τα παραθαλάσσια θέρετρα της ακτογραμμής της Τουρκίας θα ξεπεράσουν την “καταιγίδα”, ιδιαιτέρως αν υπάρξουν φτηνές προσφορές για διακοπές.

Ο Bob Atkinson από το TravelSupermarket, δήλωσε ότι Βρετανοί συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις στα μεσογειακά θέρετρα. “Η πλειοψηφία των τουρκικών προορισμών, όπως το Bodrum, η Antalya και το Fethiye, δείχνουν αύξηση των αναζητήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, και το Dalaman έχει επανέλθει στις 25 κορυφαίες αναζητήσεις μας”, είπε. “Θα πρέπει να δούμε αν αυτό θα αλλάξει, όμως η τιμή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για πολλούς που κυνηγούν τόσο τις προσφορές της τελευταίας στιγμής, όσο και την ασφάλεια, η οποία μέχρι σήμερα παράσχεται στα παραθαλάσσια θέρετρα”.
 
Ο Akin Koç, διευθύνων σύμβουλος της Anatolian Sky Holidays, η οποία εξειδικεύεται στην Τουρκία, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι άνθρωποι θα υποστηρίξουν την Κωνσταντινούπολη με τον ίδιο τρόπο που έκαναν για το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Ανέφερε ακόμη ότι οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 50% στη χώρα. “Η κατάσταση αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ ανησυχητική”, είπε. “Είχαμε μια ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρχει αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής για αυτό το καλοκαίρι και, παρόλο που έχουμε δει τον αριθμό των ερευνών να αυξάνεται πολύ λίγο τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη γίνει και κάθε φορά που η Τουρκία βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, οι άνθρωποι το ξανασκέφτονται για την κράτησή τους”.

Η Kinda Chebib, αναλύτρια της Euromonitor, δήλωσε ότι η έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι πιθανό να έχει ένα βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Ακόμη, η επιδείνωση της σχέσης της χώρας με τη Ρωσία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της, έχει χτυπήσει τον κλάδο ιδιαίτερα σκληρά. “Αναμένουμε μια αργή οικονομική και τουριστική ανάκαμψη στο πλαίσιο της απώλειας της ρωσικής τουριστικής ροής, της μεταβλητότητας στις τουρκικές αγορές και της αβεβαιότητας στην εσωτερική πολιτική, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανησυχιών για την ασφάλεια. Ο κλάδος του τουρισμού στην Τουρκία αναμένεται να υποφέρει από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε τουριστικά μέρη αυτά τα χρόνια”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024