Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΟ παγκόσμιος τουρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% μέχρι το 2020
Τάσεις

Ο παγκόσμιος τουρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% μέχρι το 2020

Εξαιρετικά δυσμενείς καταστάσεις έχουν επηρεάσει τους παραδοσιακούς προορισμούς που προσφέρουν ήλιο και θάλασσα σε περιοχές όπως η Μεσόγειος Θάλασσα. Το φαινόμενο υποκατάστασης, κατά το οποίο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μεταφέρουν τους τουρίστες μακριά από τα ταραγμένα μέρη σε πιο σταθερές χώρες, είναι ορατό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor International για το 2016, η ζήτηση για ταξίδια και τουριστικές υπηρεσίες αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% μέχρι το 2020. Κατά μέσο όρο γίνονται 39 εκατ. ταξίδια ετησίως. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι το ότι ενώ η δυτική Ευρώπη συνεχίζει να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός, έχει σημειώσει πτώση 10% σε ότι αφορά σε μέριδιο όγκου, ενώ η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχει αυξηθεί κατά το ίδιο ποσοστό.

Εξαιρετικά δυσμενείς καταστάσεις έχουν επηρεάσει τους παραδοσιακούς προορισμούς που προσφέρουν ήλιο και θάλασσα σε περιοχές όπως η Μεσόγειος Θάλασσα. “Το φαινόμενο υποκατάστασης, κατά το οποίο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μεταφέρουν τους τουρίστες μακριά από τα ταραγμένα μέρη σε πιο σταθερές χώρες, είναι ορατό”, λέει η Caroline Bremner, επικεφαλής του Τμήματος ταξιδιωτικής Έρευνας της Euromonitor International. Οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν στην Αίγυπτο και την Τυνησία, καθώς η τουριστική βιομηχανία και οι καταναλωτές αποφεύγουν καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους, για τις ασφαλέστερες ακτές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κροατίας.

Η παγκόσμια αβεβαιότητα έχει πλήξει επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, με η απόφαση του Brexit να ενδέχεται να επηρεάσει τον εγχώριο τουρισμό βραχυ-μεσοπρόθεσμα. Η Euromonitor International προβλέπει 2,3 εκατ. λιγότερους επισκέπτες κατά την πενταετία 2015-2020. Η Bremner προσθέτει “τα εμπορικά ονόματα των προορισμών και η επιθυμία του καταναλωτή να ταξιδέψει θα πληγούν κατά πολύ από την αβεβαιότητα που παρέχει το Brexit μεσοπρόθεσμα”. Οι αγορές-πηγές της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες αλλαγές σε όγκο τουριστών. Ωστόσο, η πτώση της αγγλικής λίρας μετά το Brexit θα βοηθήσει στην προσέλκυση επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλα στοιχεία που προκύπτουν απο το Euromonitor International για τον παγκόσμιο τουρισμό:

  • Η Αυστραλία έχει το υψηλότερο ποσοστό των online κρατήσεων ξενοδοχείων
  • Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια online ταξιδιωτική αγορά, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία
  • Οι εξερχόμενες τουριστικές ροές από την Κίνα θα συνεχίσουν να κατυεθύνονται προς την περιοζή Ασίας-Ειρηνικού
  • Οι διεθνείς αφίξεις στην Ιαπωνία έχουν αυξηθεί κατά 18% από το 2010
  • Η Κούβα έχει καταγράψει 3,5 εκατ. τουρίστες, δεδομένου ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί “χαλάρωσαν” τον Ιανουάριο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 17,5% από το 2014
  • Η Χιλή εμφανίζει αύξηση 10% στις διεθνείς αφίξεις το διάστημα 2010-2015, αναδυόμενη ως ένας ισχυρός προορισμός για ταξιδιώτες αναψυχής και επαγγελματίες του τουρισμού.
  • Η Ισλανδία έχει αναδειχθεί ως ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών, με υψηλή ζήτηση για διακοπές περιπέτειας, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 21,4% από το 2010.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024