Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τάσεις

Η Ρωσία αίρει τους φραγμούς στις πτήσεις charter προς Τουρκία

Θοδωρής Κουμέλης - 14 Ιούλιος 2016, 11:31

Κάποιες πτήσεις cherter έχουν ήδη ξεκινήσει από ρωσικά αεροδρόμια προς κάποιους τουρκικούς προορισμούς. Όσον αφορά στην κυπριακή αγορά, ο ΚΟΤ φοβάται ότι Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα προβληματικοί, δεδομένου ότι οι Ρώσοι τουρίστες είναι παρορμητικοί και αυτοί που είχαν στο μυαλό τους να ταξιδέψουν στην Κύπρο, μπορεί να αποφασίσουν να επισκεφθούν την Τουρκία τελικά.


Ο Ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Putin ήρε τις απαγορεύσεις στους Ρώσους ταξιδιωτικούς πράκτορες να πουλούν πακέτα διακοπών προς την Τουρκία, μετά την πτώση ενός ρωσικού αεροσκάφους το προηγούμενο έτος.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών που έφτασαν στην Τουρκία τον Μάιο του 2016 έφτασε τα 2.485.411, μειώθηκε σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους κατά 34,67%. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία μειώθηκε επίσης κατά 91,82%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την τουρκική οικονομία, καθώς αντιπροσωπεύει το 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Πάνω από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι, απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία.

Η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας μπορεί να πλήξουν τον τουρισμό της Κύπρου
Ο Οργανισμός Τουρισμού της Κύπρου, φοβάται μια απότομη αρνητική αλλαγή στον τουρισμό του νησιού μετά την πρόσφατη σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Σε συνάντηση που είχε ο ΚΟΤ την περασμένη Τρίτη με την Ένωση Ξενοδόχων Κύπρου, την Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου, συζητήθηκε η διαφαινόμενη επίδραση που θα έχει το Brexit στον Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας και Ισραήλ στον τουρισμό της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κύπρου, κ. Χάρη Λοϊζίδη, η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι “το πιο ανησυχητικό”, καθώς κάποιες πτήσεις cherter έχουν ήδη ξεκινήσει από διάφορα ρωσικά αεροδρόμια προς κάποιους προορισμούς της Τουρκίας. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα προβληματικοί, δεδομένου ότι οι Ρώσοι τουρίστες τείνουν να είναι παρορμητικοί, και ως εκ τούτου αυτοί που είχαν στο μυαλό τους να ταξιδέψουν στην Κύπρο, μπορεί ξαφνικά να αποφασίσουν να επισκεφθούν την Τουρκία αντί της Κύπρου.

Η βρετανική αγορά από την άλλη πλευρά, γι’αυτόν τον χρόνο τουλάχιστον, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περισσότεροι Bρετανοί τουρίστες κάνουν σχέδια εκ των προτέρων, δεν πρόκειται να επηρεαστούν ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις αφίξεις στην Κύπρο, υπάρχει ωστόσο μια μικρή πιθανότητα τα έσοδα από αυτήν την αγορά να είναι χαμηλότερα.

Οι αφίξεις των επόμενων χρόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο γενικά θα καθοριστούν από τη δύναμη της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ, και κατά πόσον η βρετανική οικονομία θα είναι σε ύφεση ή όχι.

Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να εξεταστεί, σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, είναι η ανάγκη για διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Κύπρου και της Βρετανίας για συνδέσεις πτήσεων, καθώς η πολιτική της ΕΕ για “ανοιχτές πόρτες” δε θα έχει πλέον εφαρμογή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συνάντηση έληξε με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν στη σύσταση μιας Επιτροπής Κρίσεων, η οποία πρόκειται να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, να διατηρεί συχνή επαφή και να ανταλλάσσει πληροφορίες, έτσι ώστε να συντονίζει τις ενέργειές της σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Το Hotel Marketing Masterclass στην Κύπρο

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top