Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤαξιδιωτικές οδηγίες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην τουριστική Νίκαια
Τρομοκρατία

Ταξιδιωτικές οδηγίες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην τουριστική Νίκαια

Η τουριστική περιοχή της Κυανής Ακτής δέχθηκε ισχυρό πλήγμα χθες το βράδυ, καθώς στη φημισμένη παραλιακή οδό της Νίκαιας Promenade des Anglais φορτηγό που οδηγούσε ένας 31χρονος Γαλλο-Τυνήσιος παρέσυρε όποιον βρέθηκε στο δρόμο του, την ώρα που το πλήθος γιόρταζε την Εθνική Επέτειο της Γαλλίας. Οι περισσότεροι που υπέστησαν την επίθεση είναι ξένοι, κυρίως Βρετανοί, Ισπανοί και Ελβετοί.

Στους 84 ανέρχονται οι νεκροί της επίθεσης, 18 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και 150 τραυματίες, που διαπράχθηκε χθες βράδυ στη Νίκαια, όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί για να δει τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν το βράδυ της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας (Ημέρα της Βαστίλλης), σύμφωνα με την εισαγγελία της Νίκαιας. Σύμφωνα με μια πηγή σε κλινική της Νίκαιας που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν σε αυτό με τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση είναι ξένοι, κυρίως υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

Ταξιδιωτικές οδηγίες από Αυστραλία, Βρετανία
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας συνιστά στους πολίτες της Αυστραλίας να κινούνται με εξαιρετική προσοχή σε ολόκληρη η Γαλλία, ακόμη και στο νησία της Κορσικής. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου θεωρεί ότι υπάρχει “υψηλός τρομοκρατικός κίνδυνος” από συνεχιζόμενες απειλές από ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες -συμπεριλαμβανομένου του ISIS– και και συμβουλεύει τους Βρετανούς πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των γαλλικών Αρχών.

Ενεργοποίηση του Safety Check από το Facebook

Το Facebook ενεργοποίησε το “εργαλείο” Safety Check για αναζήτηση και ταυτοποίηση ανθρώπων (βοηθά ιδιαίτερα τους τουρίστες) που αναζητούνται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, μετά την επίθεση. Είναι τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που το Facebook που ενεργοποιεί το Safety Check, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του, που βρίσκονται στο σημείο ή κοντά στο σημείο φυσικής καταστροφής ή τρομοκρατικής επίθεσης να ενημερώνουν τους φίλους τους στο κοινωνικό δίκτυο, ότι είναι ασφαλείς. Το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε καιπάλι τον Ιούνιο μετά τη δολοφονική επίθεση στο gay club στο Orlando της Florida, και πάλι πριν από δύο εβδομάδες περίπου, μετά την τρομοκρατική επίθεση  στο αεροδρόμιο Istanbul Ataturk Airport της Κωνσταντινούπολης.

Ο οδηγός του φορτηγού -31 ετών και γεννημένος στην Τυνησία- άνοιξε πυρ, πριν τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν οι αστυνομικοί. Ο οδηγός του φορτηγού ήταν γνωστός στην αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, χωρίς ωστόσο, να έχει εντοπιστεί ή να είναι γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Ορισμένα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τον κατονομάζουν ως Μοχάμεντ Λαχουαλέι Μπουχλέλ (Mohamed Lahouaiej Bouhlel).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, το προσωπικό των νοσοκομείων όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες από τη χθεσινοβραδινή επίθεση στη Νίκαια, δηλώνουν ότι οι γιατροί δεν είχαν χρόνο για να κρατήσουν τα στοιχεία των τραυματιών, καθώς προτεραιότητά τους, ήταν να τους παρέχουν ιατρική βοήθεια. Οι τραυματίες έχουν κατανεμηθεί επί τη βάσει του αριθμού της εισόδου τους στα νοσοκομεία, ενώ στη σκηνή της επίθεσης τα πτώματα έχουν καλυφθεί με λευκά σεντόνια και οι αυτόπτες μάρτυρες δεν πιστεύουν σε αυτό που συνέβη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande δήλωσε, σε τηλεοπτικό διάγγελμα πως αποφάσισε κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Bernard Cazeneuve και τον υπουργό Άμυνας Jean-Yves Le Drian οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη “βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση” στη Νίκαια. Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη-μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν “τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους” στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barak Obama καταδίκασε την πολυαίμακτη επίθεση στη Νίκαια και προσέφερε οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της. “Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών”, ανέφερε.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May ενημερώθηκε επίσης. “Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής για τη Γαλλία”, είπε η εκπρόσωπος της May. “Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους”, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει το Βέλγιο ενόψει της εθνικής του εορτής στις 21 Ιουλίου
Την αύξηση των μέτρων ασφαλείας για την εθνική εορτή του Βελγίου, την επόμενη εβδομάδα, αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας. “Θα λάβουμε επιπλέον μέτρα, ώστε να αποτρέψουμε κάθε επίθεση στη βελγική εθνική εορτή στις 21 Ιουλίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Charles Michel. Προσέθεσε ότι οι βελγικές Αρχές είχαν ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης σαν αυτή που διαπράχθηκε στη γαλλική Ριβιέρα, όπου ο μακελάρης οδήγησε φορτηγό πάνω στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει επίδειξη πυροτεχνημάτων προς τιμήν της εθνικής εορτής των Γάλλων, της Μέρας της Βαστίλης. Παρά ταύτα, ο κ. Μισέλ σημείωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού από το επίπεδο τρία όπου βρίσκεται σήμερα στο τέσσερα, που είναι και το ανώτατο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024