Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ ιός Zika εξαπλώνεται στο Μαϊάμι – Φόβοι για την κρουαζιέρα και τον τουρισμό
Προορισμός

Ο ιός Zika εξαπλώνεται στο Μαϊάμι – Φόβοι για την κρουαζιέρα και τον τουρισμό

Έως την Παρασκευή 19 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 488 κρούσματα που σχετίζονταν με τον ιό Zika. Η περιοχή του Μαϊάμι έχει μια σταθερή ροή τουριστών -και λόγω κρουαζιέρας-, πολλοί από τους οποίους διεθνείς, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν και αλλού τον ιό από τη στιγμή που θα μολυνθούν.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Φλόριντα, Rick Scott, επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή 19 Αυγούστου ότι ο ιός Zika εξαπλώνεται τοπικά, με τα κουνούπια, στην περιοχή του Miami Beach, μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την επέκταση της επιδημίας στη Νότια Φλόριντα. Το γεγονός αυτό αμέσως προκάλεσε την έκδοση νέας ταξιδιωτικής οδηγίας από το CDC (Centers for Disease Control and Prevention). “Πιστεύουμε ότι έχουμε μια νέα περιοχή, το Miami Beach, όπου εμφανίζονται τοπικές μεταδόσεις του ιού” ανέφερε ο Scott σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Η περιοχή αυτή καλύπτει περίπου 2,5 τ.χλμ., μεταξύ της 8ης και της 28ης οδού και μεταξύ της παραλίας και της διαπαραλιακής οδού, ένα τμήμα που περιλαμβάνει τη ζωντανή, πυκνά τουριστική περιοχή South Beach. Περιλαμβάνει επίσης το Συνεδριακό Κέντρο του Miami Beach.


Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των Αρχών του Μαϊάμι για την εξάπλωση του ιού Zika.

Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν πως έχουν μολυνθεί τουλάχιστον πέντε άνθρωποι από τον ιό στην περιοχή -δύο εξ αυτών μένουν στο Miami Beach. Ένας άνθρωπος από το Τέξας, ένας από την Ταϊβάν, και ένας από την Νέα Υόρκη έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αφού μολύνθηκαν από τον ιό στο Miami Beach.

“Η κατάσταση αυτή είναι άκρως ατυχής. Δεν είναι κάτι που θα επιθυμούσαμε να συνέβαινε σε οποιαδήποτε κοινότητα”, ανέφερε ο δήμαρχος του Miami Beach, Philip Levine.

Ο ιός, ο οποίος έχει πλέον εξαπλωθεί σε 70 χώρες, έχει συνδεθεί με μια σπάνια και σοβαρή γενετική ανωμαλία γνωστή ως μικροκεφαλία, η οποία σε νεογέννητα χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα μικρό κεφάλι και συχνά υπανάπτυκτο εγκέφαλο, καθώς και μια σειρά από άλλες ανωμαλίες του εμβρύου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός Zika επίσης έχει συνδεθεί σε ενήλικες με το σύνδρομο Guillain-Barre, μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει παράλυση, ακόμα και θάνατο.

Σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν περισσότερα από 2.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στις ΗΠΑ και περισσότερα από 8.000 σε περιοχές της Αμερικής, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών στο Πουέρτο Ρίκο. Το CDC παρακολουθεί την εξέλιξη 529 έγκυων γυναικών που φέρουν τον ιό σε εθνικό επίπεδο και σχεδόν 700 στα υπόλοιπα εδάφη.

Η πόλη του Miami Beach παράγει ετησίως 11 δισ. δολ. έσοδα από τον τουρισμό, που αποτελεί και τον νούμερο ένα “εργοδότη” της περιοχής. Περισσότερα από τα μισά ξενοδοχεία της περιοχής Miami-Dade County, βρίσκονται στο Miami Beach.

Η είδηση σηματοδοτεί ένα δεύτερο μέτωπο στον αγώνα του Μαϊάμι ενάντια στην τοπική μετάδοση του ιού. Πριν λίγο καιρό, αξιωματούχοι είχαν επισημάνει ότι υπάρχουν επίσης τοπικές μολύνσεις σε μια περιοχή ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου βόρεια από το κέντρο του Μαϊάμι, γνωστή ως Wynwood. Αυτό ώθησε τις ομοσπονδιακές αρχές υγείας να συμβουλεύσουν τις έγκυες γυναίκες που μένουν στην περιοχή ή που θα ταξιδέψουν εκεί, να πάρουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας για να προφυλαχθούν από τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών.

Έως την Παρασκευή 19 Αυγούστου, το Τμήμα Υγείας της Φλόριντα κατέγραψε 488 κρούσματα που σχετίζονταν με τον ιό Zika. Από αυτά, 68 αφορούσαν έγκυες γυναίκες.
 
Ο διευθυντής του CDC, Tom Frieden, είπε πως η κατάσταση στην περιοχή του Miami Beach είναι πολύ δύσκολη για τις υγειονομικές αρχές που προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Η περιοχή αυτή έχει μια σταθερή βάση επισκεπτών απ’όλο τον κόσμο οι οποίοι θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου, αν μολυνθούν στο ταξίδι τους.

Επίσης, τα αεροσκάφη που ψέκασαν την περιοχή του Wynwood με εντομοκτόνο, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και με την περιοχή του Miami Beach, εξαιτίας των πολύ υψηλών κτιρίων και των συχνά άσχημων καιρικών συνθηκών. Και στο κάτω κάτω, η South Beach είναι μια παραλία γνωστή για τα μικροσκοπικά μαγιό των επισκεπτών και την έλλειψη ρουχισμού γενικότερα.

“Είναι επίσης δύσκολο να αποτραπεί τυχόν μόλυνση στην περιοχή εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού εκτεθειμένου δέρματος στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια πρόκληση για μας“, ανέφερε ο Frieden.

Ο Scott δήλωσε ότι η Κομητεία του Miami-Dade έχει ήδη ξεκινήσει μια εντατική εκστρατεία ελέγχου των μολυσμένων κουνουπιών στην περιοχή του Miami Beach. Προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους -και ιδιαίτερα την τουριστική βιομηχανία- ότι η διοίκησή του έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την καταπολέμηση της εξάπλωση του ιού. Ο ίδιος είπε ότι η Πολιτεία θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερους πόρους από το CDC, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων κιτ δοκιμών ενάντια στον ιό Zika.

“Ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας και αυτή η βιομηχανία έχει την πλήρη υποστήριξη του κράτους μας στον αγώνα κατά του ιού Zika. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλάξουμε ότι η Φλόριντα θα παραμείνει ασφαλής τόσο για οικογένειες, όσο και για επιχειρήσεις”, ανέφερε ο Scott.

Ο δήμαρχος συμφώνησε με τις θέσεις του Scott, τονίζοντας ότι θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών μαζί με τοπικούς αξιωματούχους. “Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να είναι στην παραλία του Μαϊάμι αυτή τη στιγμή είναι ένα κουνούπι”, δήλωσε ο Levine.

Και ο William Talbert ΙΙΙ, πρόεδρος του Greater Miami Convention & Visitors Bureau, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι επίσημες αρχές θα είναι σε θέση να ελέγξουν το ξέσπασμα του ιού, ότι οι τουρίστες καλό θα ήταν να συνεχίσουν να έρχονται λόγω των σχετικά μέτριων κινδύνων για όλους -εκτός από τις έγκυες γυναίκες- και ότι η οικονομία της περιοχής δε θα υποστεί σοβαρό πλήγμα. Η τουριστική βιομηχανία απασχολεί περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο κλάδο στην περιοχή. “Είχαμε ένα καλοκαίρι με αριθμούς ρεκόρ στον τουρισμό”, είπε χαρακτηριστικά ο Talbert.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024