Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηGEA: Οι νέες διατάξεις του νομοσχέδιου για την πνευματική ιδιοκτησία είναι αντίθετες από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/26
Πνευματικά δικαιώματα

GEA: Οι νέες διατάξεις του νομοσχέδιου για την πνευματική ιδιοκτησία είναι αντίθετες από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/26

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ, ΕΡΑΤΩ, GEA, GRAMMO και ΟΣΔΕΛ, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, ζητούν να τους δοθεί η δυυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις μας στις αλλαγές του νομοσχεδίου για την πνευματική ιδιοκτησία, προτού κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για την πνευματική ιδιοκτησία (“Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού”), κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή την 4η Ιουλίου του 2016, αποσύρθηκε αιφνίδια και αντικαταστάθηκε από μια άλλη εκδοχή, γεμάτη με νέες διατάξεις, εντελώς αντίθετες από την οδηγία 2014/26 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την οποία υποτίθεται ότι ενσωματώνει. Αυτό υποστηρίζει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός για τα Συγγενικά Δικαιώματα Μουσικής, GEA.

Το αρχικό νομοσχέδιο, είχε σκοπό την εξασφάλιση ενός ‘υψηλού επίπεδου διακυβέρνησης, οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας και λογοδοσίας’ σχετικά με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και μάλιστα είχε προκύψει από δημόσια διαβούλευση, τόσο με τους ίδιους τους ΟΣΔ όσο και με συλλόγους χρηστών μουσικής. Τι έγινε ξαφνικά και αποσύρθηκε το νομοσχέδιο; Και κυρίως, γιατί αντικαταστάθηκε από ένα νομικό τερατούργημα;

Όπως στην επίλυση ενός μυστηρίου, έτσι κι εδώ η πρώτη ερώτηση είναι ‘ποιος επωφελείται’ από τις αλλαγές που προέκυψαν. Αρχικά, η Οδηγία εισήγαγε μια διάκριση μεταξύ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και άλλων Ανεξάρτητων Οντοτήτων Διαχείρισης (π.χ. Ανώνυμες Εταιρείες), με σκοπό τον περιορισμό και τον έλεγχο των δεύτερων στην Ελλάδα.

Στο νέο υποτίθεται νομοσχέδιο, με προφανή παράβαση της Οδηγίας, οι Ανεξάρτητες Οντότητες αποκτούν όλα τα ‘δικαιώματα’ των ΟΣΔ, χωρίς καμία από τις ‘υποχρεώσεις’ τους.

Μπορούν για παράδειγμα να χορηγούν διασυνοριακές άδειες σε online services αλλά δεν υποχρεούνται σε έλεγχο από Εποπτικό Συμβούλιο εκλεγμένο από τους ίδιους τους δικαιούχους!

Ακόμα μεγαλύτερη πρωτοτυπία βέβαια είναι ότι επιτρέπεται η διαχείριση συγγενικών δικαιωμάτων από τέτοιες ανεξάρτητες οντότητες, ενώ τα συγγενικά δικαιώματα υπόκεινται εκ του νόμου σε καθεστώς υποχρεωτικής συλλογικής διαχείρισης. Με πιο απλά λόγια, στο νέο νομοσχέδιο, ένα δικαίωμα που πρέπει να το διαχειρίζεται Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, μπορεί τελικά να το διαχειριστεί, για παράδειγμα, μια Ανώνυμη Εταιρεία!”, αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο GEA.

Και καταλήγει: “Όσο καλή διάθεση και να έχει ένας αναγνώστης, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι αυτός που ευνοείται από αυτό το νομοσχέδιο είναι η μία και μοναδική στην Ελλάδα και τον κόσμο Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης – Ανώνυμη Εταιρεία. Μια οντότητα που θέλει να έχει τα τεκμήρια ενός Οργανισμού, αλλά καμία υποχρέωσή του. Μια οντότητα που δε θέλει καν να υπόκειται σε έλεγχο, ο οποίος σε περίπτωση που αυτή είναι εγκατεστημένη στο εξωτερικό (π.χ. Κύπρος) δεν είναι καν εφικτός.

Μια Ευρωπαϊκή Οδηγία που ήρθε για να εξυγιάνει, τελικά καταλήγει να κάνει το αντίθετο; Το ,υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης, οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας και λογοδοσίας, θα μετατραπεί σε όφελος για Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης, για κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρίες, εις βάρος των δικαιούχων Ελλήνων και ξένων, πνευματικού και συγγενικού δικαιώματος και φυσικά και των επιχειρήσεων που θέλουν να χρησιμοποιούν νόμιμα μουσική στους χώρους τους; Θα υποκύψει και αυτήν τη φορά η Πολιτεία στα κερδοσκοπικά συμφέροντα;”

Επίσης, οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ, ΕΡΑΤΩ, GEA, GRAMMO και ΟΣΔΕΛ, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, επισημαίνουν: “Μετά τις επισημάνσεις οργανισμών, βουλευτών και διαφόρων φορέων, σχετικά με τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα, πληροφορούμαστε ότι προβαίνετε σε σημαντικές αλλαγές. Επειδή πρόκειται γιαένα πολύ εξειδικευμένο και τεχνικό νομοσχέδιο, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη λειτουργία των οργανισμών μας και τη διασφάλιση των πνευματικών και συγγενικών μας δικαιωμάτων που εκπροσωπούμε, πρακαλούμε να μας δοθεί η δυυνατότητα να διατυπώσουμε τις απόψεις μας στις αλλαγές, προτού κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. θεωρούμε δε απαραίτητο να γίνει νομικός έλεγχος και επεξεργασία των αλλαγών από τον ΟΠΙ, διότι διαφορετικά μπορεί και εντελώς ακούσια να γίνουν λάθη με πολύ αρνητικές συνέπειες”.

Κοινή επιστολή των ΚΕΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για τις δυσμενείς εξελίξεις επί του Ν/Σ Πνευματικών Δικαιωμάτων εστάλη χθες και στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Κοινή Επιστολή ΚΕΕΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ Στον Πρωθ. Για Πνευματικά Δικαιώματα, 21.9.2016

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024