Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΚατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος της μαρίνας της Αγίας Νάπας
Κύπρος

Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος της μαρίνας της Αγίας Νάπας

Η μαρίνα θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας και της χερσονήσου Μακρόνησος στην Αγία Νάπα και θα είναι χωρητικότητας 710 θέσεων ελλιμενισμού, εκ των οποίων οι 486 θέσεις θα είναι θαλάσσιου ελλιμενισμού σκαφών μήκους 8-60 μέτρων και 144 θέσεις φύλαξης σκαφών στην ξηρά.

Ο θεμέλιος λίθος της μαρίνας της Αγίας Νάπας κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, κ. Χάρη Γεωργιάδη, παρουσία του Αιγύπτιου επιχειρηματία Naguib Sawiris, που επένδυσε στο έργο και άλλων παραγόντων. Παρόντες ήταν και οι υπουργοί Υγείας, Συγκοινωνιών και Ενέργειας, δήμαρχοι της περιοχής, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ.ά. Ακόμη, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας επέδωσε στον Naguib Sawiris το κλειδί της πόλης.

Η μαρίνα θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας και της χερσονήσου Μακρόνησος στην Αγία Νάπα και θα είναι χωρητικότητας 710 θέσεων ελλιμενισμού, εκ των οποίων οι 486 θέσεις θα είναι θαλάσσιου ελλιμενισμού σκαφών μήκους 8-60 μέτρων και 144 θέσεις φύλαξης σκαφών στην ξηρά. Θα περιλαμβάνει εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις, γραφεία διοίκησης και 850 περίπου θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η μαρίνα της Αγίας Νάπας αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πως ο σχεδιασμός μας για να καταστήσουμε την χώρα μας προορισμό ποιοτικών επενδύσεων παίρνει καθημερινά σάρκα και οστά. Πρόκειται για μία συγκροτημένη πολιτική την οποία εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια και είναι με ικανοποίηση που βλέπω πως οι στόχοι υλοποιούνται”, αναφέρθηκε στην ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, την οποία διάβασε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς ο κ. Αναστασιάδης βρισκόταν στο Ισραήλ για την κηδεία του Σιμόν Πέρες.


Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Naguib Sawiris, που επένδυσε στο έργο.

Το έργο ανέλαβε η εταιρεία M.M. Makronisos Marina Ltd, μέτοχοι της οποίας είναι η Gemini Real Estates Ltd του Αιγύπτιου επενδυτή Naguib Sawiris και ο κυπριακών συμφερόντων Όμιλος Εταιρειών Caramondani Group. Η M.M.Makronisos Marina Ltd υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία TEPNA ΑΕ για κατασκευή της μαρίνας. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά στην πρώτη φάση των κατασκευαστικών έργων, που περιλαμβάνει τα λιμενικά έργα και τα έργα υποδομής, η κατασκευή των οποίων θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια. Συνολικά, το έργο θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, με επένδυση ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για το έργο είχαν υποβάλει προσφορές οι εξής εταιρείες:

  • Άκτωρ ΑΕ
  • ΤΕΡΝΑ
  • Κοινοπραξία εταιρειών ΜΕΤΚΑ, Medcon και Archimedes
  • Ελληνοβελγική κοινοπραξία σχημάτων BESIX και J&P
  • Salini Impregilo S.p.A. (ιταλικών συμφερόντων)
  • Ρωσοκυπριακή κοινοπραξία εταιρειών JSC Mezhregiontruboprovodstroy, MCS Maritime Crew and Equipment Limited, Poullaides Construction Company (Cyprus) Ltd
  • Ιταλοκυπριακή κοινοπραξία εταιρειών Cidonio, Piacentini και Cybarco

Σε δήλωσή του κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της μαρίνας Αγίας Νάπας ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε: “Είναι ένα έργο που τόσο η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου όσο και ολόκληρη η Κύπρος ανέμενε με προσδοκία. Είναι ένα έργο υποδομής, το οποίο θεωρούμε ότι θα εμπλουτίσει το τουριστικό μας προϊόν. Ευελπιστούμε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο και στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί γιατί είναι πολύ σημαντικό για τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος”.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμα ότι τα έσοδα από τον τουρισμό για τον Ιούλιο είναι ιδιαίτερα αυξημένα κατά 17,6%. “Το σημαντικό είναι ότι είναι πιο μεγάλη η αύξηση στα έσοδα Ιουλίου απ΄ότι οι αφίξεις για τον ίδιο μήνα οι οποίες κυμάνθηκαν στα 16,3%. Αυτό σημαίνει πως υποδεχόμαστε περισσότερους τουρίστες, αλλά και ξοδεύουν περισσότερα. Σίγουρα αυτή είναι η τάση που θέλουμε να δημιουργήσουμε και να γίνει μόνιμη πλέον και έργα όπως η μαρίνα της Αγίας Νάπας είναι πάρα πολύ σημαντικά”.

Ο αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής, ανέφερε: “Η είδηση της τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου της μαρίνας της Αγίας Νάπας σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη μίας νέας εποχής για τον τουρισμό της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της οικονομίας. Όλοι εμείς που συζητάμε για τον τουρισμό καταλήγουμε πάντοτε σ’ένα κοινό σημείο, ότι η χώρα μας στερείται μεγάλων έργων (που ενίοτε θα λειτουργούν ως πόλος έλξης) και σημαντικών υποδομών.

Το έργο αυτό είναι μία κατηγορία από μόνο του, καθώς περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές, η μαρίνα από μόνη της αποτελεί μία ισχυρή παρατουριστική υποδομή για το τουριστικό προιόν της χώρας μας και αυτό που απομένει είναι να παρουσιάσει με τη λειτουργία του και υπηρεσίες κορυφαίου επιπέδου κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί.

Για εμένα προσωπικά το συγκεκριμένο έργο ξεχωρίζει για ακόμη ένα λόγο. Τοποθετείται κατά μήκος μίας ομολογουμένως και αποδεδειγμένα (blue flags) πλούσιας ακτογραμμής που αποτέλεσε τη βάση ανάπτυξης του τουρισμού της χώρας μας και την αιτία προσέλκυσης εκατομμυρίων επισκεπτών. Παράλληλα προσφέρει μία απίστευτη δυναμική για ποιοτική αναβάθμιση και προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Έτσι εμπλουτίζεται με τη σημασία της λέξης το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Νάπας  και αποκτά περαιτέρω και άμεση προοπτική, όπως επίσης προοπτικές διανοίγονται για το παραλιακό μέτωπο ολόκληρης της περιοχής, ακόμη και της ενδοχώρας.

Ουσιαστικά, η μαρίνα της Αγίας Νάπας αποτελεί τη νέα βιτρίνα του τουρισμού της χώρας μας, και πολύ σύντομα ένα από τα ισχυρότερα περιουσιακά του στοιχεία.

Καλή επιτυχία στον Όμιλο Καραμοντάνη, στον Αιγύπτιο επιχειρηματία N. Sawiris, και σε όλους όσους εργάζονται και θα εργαστούν για την κατασκευή του έργου. Οφείλουμε όλοι να είμαστε δίπλα τους! Επίσης, θερμές ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν μέχρι σήμερα για να φθάσει το έργο ως εδώ”.

Χαιρετισμός κ. Ν. Αναστασιάδη στην τελετή τοποθέτησης θεμέλιου λίθου Μαρίνας Αγίας Νάπας, 30-09-2016

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024