Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΣημαντική αύξηση κρατήσεων και τζίρου για τα ελληνικά ξενοδοχεία στο β' τετράμηνο του 2016
Ξενοδοχία

Σημαντική αύξηση κρατήσεων και τζίρου για τα ελληνικά ξενοδοχεία στο β' τετράμηνο του 2016

Η συνολική αύξηση των απευθείας ξενοδοχειακών κρατήσεων αγγίζει το 41,5%, ενώ η αύξηση του τζίρου ανέρχεται στο 40,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Nelios.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι κρατήσεις και ο τζίρος μέσω των επίσημων websites για τα ξενοδοχεία το β’ τετράμηνο του 2016 συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015, αλλά και μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα του α’ τετραμήνου του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Nelios. Η συνολική αύξηση των απευθείας ξενοδοχειακών κρατήσεων αγγίζει το 41,5%, ενώ η αύξηση του τζίρου ανέρχεται στο 40,9%. Η εντυπωσιακή ανατροπή του κακού κλίματος του περασμένου έτους επιτυγχάνεται φέτος με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που έδωσαν “ανάσα” στον ελληνικό τουρισμό.

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία παραμένουν σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις αναφορικά με τον απόλυτο αριθμό των κρατήσεων και του τζίρου. Οι ΗΠΑ σημείωσαν σημαντική αύξηση στις κρατήσεις συγκριτικά με το β’ τετράμηνο του 2015, η οποία αγγίζει το 30.65%, ενώ σε σύγκριση με το α’ τετράμηνο του 2016, η μεταβολή αγγίζει το +82,8%. Θετικό πρόσημο εντοπίζεται και στη Βρετανία με αύξηση 19,12% σε σχέση με το β’ τετράμηνο του 2015 και +32,63% σε σχέση με το α’ τετράμηνο του 2016.

Μεταβολή των κρατήσεων του β’ τετραμήνου του 2016 ανά χώρα σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015 αλλά και το α’ τετράμηνο του 2016

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο τζίρος, ο οποίος παρουσιάζει συνολική αύξηση 40,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο. Με μοναδική εξαίρεση τον Καναδά, ο οποίος παρουσίασε πτώση της τάξης του -37,33%, οι υπόλοιπες χώρες παρουσιάζουν θετικό πρόσημο. Από τα πιο εντυπωσιακά ποσοστά μεταβολής σε σχέση με το β’ τετράμηνο του 2015 παρουσιάζει η Ελβετία, με αύξηση στο τζίρο +111,89% και το Βέλγιο με αύξηση 90,16%.

Συγκριτικά με το α’ τετράμηνο του 2016 οι μεταβολές παρουσιάζονται ακόμη μεγαλύτερες, γεγονός που παρατηρούμε και στον πίνακα των κρατήσεων. Οι μεγάλες αυτές μεταβολές στα ποσοστά των κρατήσεων και του τζίρου σκιαγραφούν την “φύση” των κρατήσεων, όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω. Η μεγάλη ώθηση δόθηκε το τελευταίο δίμηνο του β’ τετραμήνου με last minute κρατήσεις. Τα πιο εντυπωσιακά ποσοστά μεταβολής συγκριτικά με το α’ τετράμηνο του 2016 παρουσιάζουν το Ισραήλ, με ποσοστό μεταβολής +421,23%, η Ρωσία με +261,74%, η Ιταλία με +159,11%, αλλά και ο Καναδάς με +151,98%, ο οποίος μετά απο ένα πτωτικό σερί κάνει την ανατροπή.

Η ώθηση που δόθηκε στις κρατήσεις και τον τζίρο το τελευταίο δίμηνο είναι σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο, η χρονιά παραμένει ακόμη ενεργή. Οι κρατήσεις για το επόμενο δίμηνο κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τα επίπεδα στα οποία θα κινηθούν τα έσοδα, τα οποία δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν μείωση σε σχεση με πέρυσι.

Μεταβολή του τζίρου του 2ου τετραμήνου του 2016 ανά χώρα σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015 αλλά και το 1ο τετράμηνο του 2016

Μέση αξία κράτησης – Τοp 10 χώρες
Στην πρώτη θέση με την υψηλότερη μέση αξία κράτησης βρίσκεται για άλλη μια φορά η Ρωσία, η οποία μάλιστα εμφανίζει αύξηση +45,27% συγκριτικά με το 2ο τετράμηνο του 2015. Την έκπληξη κάνει η Ελβετία, η οποία έρχεται στη δεύτερη θέση με αύξηση +38,98%. Αντίθετα, ΗΠΑ και Βρετανία παρουσιάζουν μια μικρή πτώση στη μέση αξία κράτησης ανά διανυκτέρευση, που αγγίζει αντίστοιχα το -1,34% και -1,46%.

Ισραήλ και Γερμανία παρά τα εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης στον αριθμό των κρατήσεων και του τζίρου παρουσιάζουν σημαντική πτώση στη μέση αξία κράτησης, με -11,79% και -25,56% αντίστοιχα.

Πτωτικά κινήθηκε το β’ τετράμηνο του 2016 και η μέση αξία κράτησης για Ιταλία και Αυστραλία.

Κατανομή κρατήσεων ανά μήνα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των κρατήσεων για το 8μηνο 2015-2016. Όπως αποτυπώνεται και στην καμπύλη του γραφήματος, το 8μηνο του 2016 υπερτερεί σημαντικά στον αριθμό των απευθείας ξενοδοχειακών κρατήσεων, ωστόσο, ο Ιανουάριος ξεκινά και για τα δύο έτη με χαμηλά ποσοστά ακολουθώντας την ίδια ανοδική καμπύλη μέχρι και τον Μάιο. Η σημαντική διαφορά σε σχέση με το 2015 είναι η φετινή τάση για last minute κρατήσεις, η οποία είχε παρατηρηθεί σε ανάλογη έκταση το 2013. H επιφυλακτική στάση των τουριστών το πρώτο τετράμηνο του έτους, λόγω του αυξημένου ρεύματος μετανάστευσης και των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Γαλλία, άλλαξε άρδην δημιουργώντας χαμόγελα στα χείλη των Ελλήνων ξενοδόχων. Αύξηση στα ποσοστά last minute κρατήσεων παρουσίασαν ακόμα και χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, οι οποίες παραδοσιακά κάνουν κράτηση αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Όπως παρατηρούμε το 2015 οι κρατήσεις αγγίζουν το ανώτατο σημείο το Μάιο και αρχίζουν σταδιακά να ακολουθούν πτωτική πορεία μέχρι και τον Αύγουστο. Αντίθετα, το 2016 οι κρατήσεις φτάνουν στο peak τους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δίνοντας ανάσα στον ελληνικό τουρισμό και ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα του προηγούμενου τετραμήνου. Τον Αύγουστο του 2016 τα ποσοστά των κρατήσεων παρουσιάζουν μια μικρή πτώση, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό κινήθηκαν ανοδικά το β’ τετράμηνο του 2016, ανατρέποντας την κακή πορεία του περσινού Ιουλίου, λόγω της επιβολής των capital controls. Ιταλία, Ρωσία και Γερμανία μπαίνουν ξανά δυναμικά στο παιχνίδι, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ελληνική τουριστική αγορά. Παράλληλα, η τουριστική “πίτα” διευρύνθηκε με νέες χώρες να κάνουν την έκπληξη παρουσιάζοντας μεγάλα ποσοστά κρατήσεων το β’ τετράμηνο του 2016, τουλάχιστον όσον αφορά στις απευθείας ξενοδοχειακές κρατήσεις. Ισραήλ, Ελβετία και Αυστραλία σημειώνουν πολύ υψηλά ποσοστά μεταβολής σε σχέση με το β’ τετράμηνο του 2015, αλλά και το α’ τετράμηνο του 2016.

Κατανομή τζίρου ανά μήνα
Παράλληλη πορεία με τις κρατήσεις ακολούθησε και ο τζίρος ξεκινώντας από χαμηλά ποσοστά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015-2016. Τον Ιούλιο του 2015 ο τζίρος ακολουθεί την πτώση των κρατήσεων φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο του έτους. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2016, η ισχυρή ζήτηση στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής επιβεβαιώνει τα αυξημένα ποσοστά του τζίρου.


Παρά τη σημαντική αύξηση των απευθείας κρατήσεων, οι φορείς του τουρισμού παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το κλείσιμο της χρονιάς εκφράζοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Η ώθηση που δόθηκε στις κρατήσεις και τον τζίρο το τελευταίο δίμηνο είναι σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις στις αρχές του έτους, το πρώτο τετράμηνο δημιούργησε ανησυχία. Ωστόσο, η χρονιά παραμένει ακόμη ενεργή.

Οι κρατήσεις για το επόμενο δίμηνο κινούνται σε υψηλά επίπεδα, πολλά ξενοδοχεία έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα λειτουργούν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και φέτος θα είναι μία χρονιά ρεκόρ από άποψη αφίξεων ωστόσο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τα επίπεδα στα οποία θα κινηθούν τα έσοδα τα οποία δεν αποκλείεται να είναι οριακά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή δεδομένων: Nelios clients, Google Analytics, Webhotelier, INSETE.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024