Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΘετικές οι εξελίξεις των διαφόρων αγορών για τον τουρισμό της Κύπρου

Θετικές οι εξελίξεις των διαφόρων αγορών για τον τουρισμό της Κύπρου

Σε σύσκεψη που έγινε των παραγόντων του τουρισμού της Κύπρου υπό την προεδρεία του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Ρολάνδη, παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις και προοπτικές των τουριστικών αγορών, στις […]

Σε σύσκεψη που έγινε των παραγόντων του τουρισμού της Κύπρου υπό την προεδρεία του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Ρολάνδη, παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις<...> και προοπτικές των τουριστικών αγορών, στις οποίες λειτουργούν γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Οι παρουσιάσεις, από τις οποίες προέκυψαν σημαντικά στοιχεία, έγιναν από τους Υπεύθυνους των Γραφείων εξωτερικού του KOT.
Αναλυτικά:

Ηνωμένο Βασίλειο: Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Nielsen η Κύπρος είχε μερίδιο 6,7% στην αγορά τουριστικών πακέτων για το καλοκαίρι του 2001 σε σύγκριση με 6,2% για το καλοκαίρι του 2000. Μέχρι τον Οκτώβριο επισκέφθηκαν την Κύπρο 1.390.026 άτομα. Παρόλο που το ποσοστό αύξησης για το τελευταίο δίμηνο του 2001 αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από τα γεγονότα στην Αμερική, ωστόσο ο αντίκτυπος στο σύνολο των αφίξεων για τη χρονιά θα είναι περιορισμένος. Για τον χειμώνα 2001/2002 και το καλοκαίρι 2002, όπως και σε πολλούς άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, παρουσιάζονται κάποιες μειώσεις στις κρατήσεις. Συγκριτικά μικρότερη μείωση παρουσιάζει η Καραϊβική, Ελλάδα, και Ιταλία, ενώ μεγαλύτερη η Ιαπωνία, Τουρκία, Πορτογαλία και Αμερική.

Γερμανία: Κατά τη χειμερινή περίοδο του 2000/2001 (Νοέμβριος 2000 – Μάρτιος 2001) η τουριστική κίνηση από τη Γερμανία προς την Κύπρο ανήλθε σε 64.093 άτομα, παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 4,5%. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2001 οι αφίξεις από τη Γερμανία ήσαν 190.840, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,6% έναντι της ίδιας περιόδου του 2001. Η μείωση προέκυψε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου και οφείλεται στο ότι οι οικογένειες, κατά τους μήνες αυτούς, προτίμησαν φθηνότερους προορισμούς, όπως την Τουρκία και την Τυνησία. Επίσης λόγω της καλής πληρότητας των ξενοδοχείων στην Κύπρο, κατά την εποχή αυτή δεν μπόρεσαν να γίνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Όσο αφορά τη χειμερινή περίοδο του 2001/2002 οι κρατήσεις ταξιδίων γενικά παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 30%, ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται ανάκαμψη της ζήτησης. Από τη μείωση της ζήτησης επηρεάστηκαν κυρίως οι HΠA, η Βόρειος Αφρική και η Εγγύς Ανατολή. Από τους μεσογειακούς προορισμούς μείωση παρουσιάζουν κυρίως η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Τυνησία και το Μαρόκο. Η μείωση των κρατήσεων για την Κύπρο κυμαίνεται περί τα 20% ενώ διαπιστώνεται παράλληλα αυξημένο ενδιαφέρον για ομαδικά ταξίδια. Όσο αφορά την κίνηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2002, είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις εφόσον οι μπροσούρες των tour operators μόλις τώρα έχουν κυκλοφορήσει.

Βόρειες Χώρες: Αναμένεται ότι κατά το 2001 οι συνολικές αφίξεις από τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Φιλανδία θα φτάσουν τις 270.000 τουρίστες, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση πέραν του 2% σε σύγκριση με το 2000. Για το 2002, παρόλο που το ενδιαφέρον των διοργανωτών ταξιδίων για την Κύπρο παραμένει ψηλό, εντούτοις η οικονομική ύφεση που παρουσιάζουν όλες σχεδόν οι Σκανδιναβικές Χώρες πιθανό να κατευθύνει τις προτιμήσεις του καταναλωτή προς τις χώρες που προσφέρουν φθηνότερα εκδρομικά πακέτα όπως π.χ. Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Έχοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Σκανδιναβικής αγοράς και τις ολιγοπωλιακές της συνθήκες η τουριστική κίνηση για την Kύπρο ενδέχεται να παρουσιάσει το 2002 μείωση μεταξύ 3% και 5%.

Ρωσία: Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγει ο Οργανισμός αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2001 το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Κύπρο θα σημειώσει μείωση της τάξης του 20% πράγμα το οποίο δεν συνάδει με τις πληροφορίες του γραφείου και με τις εκτιμήσεις των κυριοτέρων Ρώσων Οργανωτών Ταξιδίων. Μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι παρουσιάζεται μεγάλη μείωση στις κοντινές κρουαζιέρες που εκφράζεται σαν μείωση στις τουριστικές αφίξεις. Πατροπαράδοτα 1 στους 4 Ρώσους περιηγητές λαμβάνει μέρος σε κρουαζιέρα. Το τουριστικό προϊόν της Κύπρου φαίνεται ότι ικανοποιεί τους Ρώσους περιηγητές αφού στην πλειοψηφία τους αναζητούν ήλιο, θάλασσα, καλή κουζίνα, και ψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα ξενοδοχεία. Αναμένεται ότι κατά το 2002 η Κύπρος θα διατηρήσει και ίσως θα αυξήσει το μερίδιο της.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και Mέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η Γενικός Διευθυντής του KOT<.>, εκπρόσωποι των Kυπριακών Aερογραμμών, που ΠAΣYΞE, του ΣTEK, του Συνδέσμου Tαξιδιωτικών Πρακτόρων Kύπρου, του ΠAΣYΔIΞE και άλλα μέλη της Συμβουλευτικής Eπιτροπής Tουρισμού.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024