Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ Ελλάδα φορολογεί τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις με 3-5%
Διαμοιραζόμενη οικονομία

Η Ελλάδα φορολογεί τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις με 3-5%

Και ενώ το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που θα αφορά στη φορολογία των καταλυμάτων της airbnb στη χώρα, αναμένεται με ενδιαφέρον όχι μόνο από την ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά, η aibnb προχωρά σε άλλη μία επιθετική εμπορική κίνηση, συνάπτοντας συνεργασία με την Qantas, προκαλώντας, φυσικά, αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για φορολογία των ιδιοκτητών που νοικιάζουν τα σπίτια τους σε ιστοσελίδες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, όπως η airbnb, η εισφορά, μπορεί να είναι από 3 έως 5% για κάθε κράτηση και θα τεθεί υπό διαβούλευση.

“Εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι όλες οι ιδιοκτησίες θα καταχωρηθούν. Όποιος καταχωρεί την ιδιοκτησία του σε ιστοσελίδες προς ενοικίαση θα πρέπει πρώτα να έχει καταγραφεί από την πολιτεία. Αυτό είναι μέρος της κυβερνητικής δράσης που ακολουθούμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς” δήλωσε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, στο Euronews. Ανέφερε επίσης πως υπάρχουν 50.000 καταχωρήσεις ενοικιαζόμενων κατοικιών στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 8.000 είναι μόνο στην Αθήνα.

Ο κ. Γεώργιος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, λέει: “Το φαινόμενο αυτό πληγεί το κράτος, τα δημόσια έσοδα, τις θέσεις εργασίας, τον ανταγωνισμό, δημιουργεί ένα αθέμιτο επιχειρηματικό περιβάλλον και απειλεί τη βιωσιμότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων“.

Η κίνηση αυτή καθιστά τη χώρα την πρώτη που θα επιβάλει φόρο στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις. Είναι, ωστόσο, η τελευταία σε μια μακρά σειρά κινήσεων στην αντιμετώπιση της αλματώδους ανόδου της διαμοιραζόμενης οικονομίας. Στη γειτονική Ιταλία, η ξενοδοχειακή βιομηχανία προχωρά επίσης σε αιτήματα για φορολογία της airbnb.

Την ίδια στιγμή, πόλεις όπως το Βερολίνο ανησυχούν ότι η airbnb και άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες συμβάλλουν στην έλλειψη στέγης, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν σπίτια και τα βάζουν υπό ενοικίαση. Στη Βαρκελώνη, οι ντόπιοι ενθαρρύνονται πλέον να αναφέρουν τους γείτονές τους, εάν νοικιάζουν ένα σπίτι σε βραχυπρόθεσμη βάση χωρίς να έχουν εγγραφεί για την απόκτηση της σχετικής άδειας.

Η νέος δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, απειλεί ότι θα βάλει πρόστιμο σε επιχειρήσεις όπως η airbnb, εάν διαφημίζουν σπίτια χωρίς τον απαραίτητο αριθμό που αποδεικνύει ότι είναι εγγεγραμμένα στην Καταλανική Αρχή για την Παροχή Στέγασης. Η Colau, που εκλέχθηκε τον Μάιο του 2016, ανέφερε επίσης ότι οι ιστοσελίδες ενοικίασης πρέπει να δώσουν στην κυβέρνηση πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες, για να τους ταυτοποιήσουν με τις δικές τους καταχωρήσεις.

“Ο καθένας πρέπει να συμμορφώνεται με τους ίδιους κανόνες του παιχνιδιού”, δήλωσε η Colau στο Reuters. “Μια διαδικτυακή πλατφόρμα δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο για να ανατρέψει τους κανονισμούς και να φιλοξενεί παράνομα τουριστικά διαμερίσματα”.

Το Ισραήλ επίσης ψάχνει να καταστείλει την εκμίσθωση ακινήτων σε τουρίστες, με τις φορολογικές αρχές της χώρας να διαπιστώνουν ότι περισσότερο από το 30% των ιδιοκτητών κατοικιών να μην έχουν δηλώσει εισόδημα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Έλεγχοι διεξάγονται στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις, αναφέρει το Haaretz, με το Υπουργείο Τουρισμού να δηλώνει ότι θα ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας και θα εισαγάγει ένα φόρο 35% στους βραχυπρόθεσμους ενοικιαστές, ο οποίος θα πρέπει να συλλέγεται μέσω των εταιρειών ενοικίασης.

Συνεργασία Airbnb – Qantas σε πρόγραμμα επιβραβεύσεων, η πρώτη παγκοσμίως τέτοιου τύπου
Εν τω μεταξύ, η airbnb συνεχίζει την ανάπτυξή της ακάθεκτη και στο άλλο ημισφαίριο του πλανήτη. Η αυστραλιανή αεροπορική Qantas πρόκειται να συνεργαστεί με την airbnb, για να προσφέρει στα 11,4 εκατ. μέλη της, έναν Qantas πόντο για κάθε δολάριο Αυστραλίας που ξοδεύουν σε οποιαδήποτε κράτηση κάνουν στην Airbnb μέσω της ιστοσελίδας Qantas.com.

Για να μπορούν να κερδίσουν τους πόντους, τα μέλη του προγράμματος θα πρέπει να επιλέξουν την επιλογή “airbnb” στην ιστοσελίδα Qantas.com/stay και να βάλουν τα στοιχεία τους, για να ανακατευθυνθούν στην σελίδα της Airbnb για την Αυστραλία, όπου και θα ολοκληρωθεί η κράτησή τους για οποιοδήποτε κατάλυμα της Airbnb παγκοσμίως. Τα μέλη δεν μπορούν να κερδίσουν τους πόντους αν κάνουν κράτηση εξαρχής από την σελίδα της airbnb.

Προς το παρόν, φαίνεται πως αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο σε μέλη που κάνουν κράτηση μέσω της αυστραλιανής ιστοσελίδας της Qantas. Παραδείγματος χάριν, αν επιχειρήσει κάποιος να κάνει κράτηση ξενοδοχείου μέσω της ιστοσελίδας της Qantas για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει διαθέσιμη η επιλογή της airbnb.

Ο τομέας που σίγουρα δεν είναι και τόσο ευχαριστημένος από αυτή τη συνεργασία είναι τα ξενοδοχεία, με τα οποία είχε συνεργαστεί παλαιότερα η Qantas και προσέφερε του ίδιου είδους επιβραβεύσεις. Σε δήλωσή του, ο Tourism Accommodation Australia (ΤΑΑ), ο Σύνδεσμος Ξενοδοχείων & Καταλυμάτων Αυστραλίας, κατήγγειλε τη συνεργασία Qantas – Airbnb, λέγοντας ότι είναι “ένα χαστούκι” για τους παραδοσιακούς ξενοδοχειακούς συνεργάτες της Qantas.

“Παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε το δικαίωμα των αεροπορικών εταιρειών να συνάπτουν διαφημιστικές συμφωνίες με διάφορους οργανισμούς, η Qantas πρέπει να καταλάβει τη σημαντικότητα που έχει το να συνεργάζεται κανείς με εταιρίες και ομίλους που στηρίζουν και συμβάλουν στην τουριστική βιομηχανία και πληρούν όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις,” είπε η διευθύνουσα σύμβουλος του TAA, Carol Giuseppi. “Σε όλο τον κόσμο οι πόλεις και οι χώρες κινούνται προς τη ρύθμιση της νέας αυτής αγοράς στγην οποία δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Airbnb επειδή κινούνται στον εμπορικό χώρο χωρίς να πληρούν τις ίδιες κανονιστικές απαιτήσεις που τα νόμιμα ξενοδοχεία, τα μοτέλ, τα διαμερίσματα υπηρεσίας και οι φορείς B&B πρέπει να πληρούν”.

Η Qantas έχει ήδη παρόμοιες συνεργασίες με άλλους παρόχους ξενοδοχείων και καταλυμάτων που μπορούν να κάνουν κρατήσεις στην ιστοσελίδα της, η συγκεκριμένη όμως συνεργασία με την airbnb είναι η πρώτη που συνάπτει η Qantas με εταιρεία εναλλακτικών καταλυμάτων.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Airbnb προχώρησε σε μια παρόμοια συμφωνία με τη Virgin Australia. Σύμφωνα με εκείνη, τα μέλη του Virgin America Elevate κερδίζουν έναν πόντο Elevate για κάθε ένα δολάριο που ξοδεύουν σε κρατήσεις της airbnb, με τους πρώτους χρήστες του προγράμματος αυτού να κερδίζουν 1.500 επιπλέον πόντους και 20 δολ. Αυστραλίας για πίστωση στην Airbnb. Τα μέλη του Elevate ενθαρρύνονται επίσης να γίνουν “οικοδεσπότες” της Airbnb, κερδίζοντας 20.000 πόντους μετά το πέρας της πέμπτης νύχτας φιλοξενίας.

Μια ακόμη παρόμοια συνεργασία είναι αυτή της airbnb με την American Express, αν και εδώ τα μέλη της κάρτας American Express δίνουν πόντους για να κάνουν κρατήσεις με την Airbnb, αντί να τους κερδίζουν. Με τη συνεργασία αυτή οι Frequent Flyers της Qantas έχουν κίνητρο για να κάνουν κράτηση, ενώ στην περίπτωση της American Express, η Airbnb είναι ακόμη ένας τρόπος για τα μέλη για να εξαργυρώσουν τους πόντους τους.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024