Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςIATA: Η επιβατική ζήτηση θα διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια
Αερομεταφορές

IATA: Η επιβατική ζήτηση θα διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια

BUSY

Η πρόβλεψη για την αύξηση της επιβατικής κίνησης επιβεβαιώνει ότι η 'αιχμή του δόρατος' θα είναι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αναμένεται να είναι η πηγή περισσότερων από τους μισούς νέους επιβάτες την επόμενη 20ετία. Η Κίνα θα εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη αγορά αερομεταφορών στον κόσμο περίπου το 2029. Η Ινδία θα εκτοπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την τρίτη θέση το 2026.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) προβλέπει ότι 7,2 δισ. επιβάτες θα ταξιδέψουν το 2035, σχεδόν διπλασιασμός από τα 3,8 δισ. που ταξιδεύουν αεροπορικώς το 2016. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στον υπολογισμό της σύνθετης μέσης ετήσιας αύξησης κατά 3,7% που σημειώθηκε στην τελευταία επίσημη 20ετή πρόβλεψη της IATA.

“Οι άνθρωποι θέλουν να πετούν. Η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια πρόκειται να διπλασιαστεί τις επόμενες δύο δεκαετίες, επιτρέποντας στους ανθρώπους και τα έθνη να εμπορεύονται, να εξερευνούν, και να μοιράζονται τα οφέλη της καινοτομίας και της οικονομικής ευημερίας, κάτι που θα κάνει τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος”, δήλωσε ο Alexandre de Juniac, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της IATA.

Η πρόβλεψη για την αύξηση της επιβατικής κίνησης επιβεβαιώνει ότι η “αιχμή του δόρατος” θα είναι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αναμένεται να είναι η πηγή περισσότερων από τους μισούς νέους επιβάτες κατά τα επόμενα 20 χρόνια. Η Κίνα θα εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη αγορά αερομεταφορών στον κόσμο (που καθορίζεται από την κυκλοφορία προς, από και εντός της χώρας) περίπου το 2029. Η Ινδία θα εκτοπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την τρίτη θέση το 2026, ενώ η Ινδονησία μπαίνει στην πρώτη δεκάδα, εις βάρος της Ιταλίας. Η ανάπτυξη θα οδηγείται επίσης όλο και περισσότερο από αναπτυσσόμενες αγορές. Κατά την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο του αναπτυσσόμενου κόσμου όσον αφορά στη συνολική επιβατική κίνηση έχει αυξηθεί από 24% σε σχεδόν 40% -και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

Η 20ετής αυτή πρόβλεψη έχει τρία σενάρια: Το κεντρικό σενάριο προβλέπει διπλασιασμό των επιβατών με ετήσιο μέσο ρυθμό αύξησης 3,7%. Αν η απελευθέρωση του εμπορίου επιταχυνθεί, η ζήτηση θα μπορούσε να είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τα επίπεδα του 2015. Αντίθετα, αν ενισχυθεί η τρέχουσα τάση προστατευτισμού του εμπορίου, ο ετήσιος μέσος ρυθμός αύξησης θα μπορούσε να παγιωθεί στο 2,5%, κάτι που θα σήμαινε ότι ο αριθμός των επιβατών θα έφτανε τα 5,8 δισ. το 2035.


Ο Alexandre de Juniac, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της IATA.

“Η οικονομική ανάπτυξη είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική δεινή κατάσταση που επικρατεί. Ωστόσο, βλέπουμε τις κυβερνήσεις να δημιουργούν φραγμούς στο εμπόριο και όχι να το καθιστούν ευκολότερο. Αν αυτό συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, αυτό θα σημαίνει πιο αργή ανάπτυξη και ο κόσμος θα γίνει φτωχότερος. Για τις αερομεταφορές, το σενάριο προστατευτισμού θα περιλάμβανε επιβράδυνση της ετήσιας ανάπτυξης σε 2,5%. Όχι μόνο θα σήμαινε ότι θα υπήρχαν λιγότερες νέες θέσεις εργασίας στον τομέα, αλλά επίσης ότι αντί για 7,2 δισ ταξιδιώτες το 2035, θα έχουμε 5,8 δισ. Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού του γεγονότος θα είναι ευρύς και θα γίνει αρκετά αισθητός” είπε ο de Juniac.

Όποιο σενάριο τελικά πραγματοποιηθεί, η ανάπτυξη θα ασκήσει πίεση στις υποδομές που ήδη αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. “Αεροδιάδρομοι, τερματικοί σταθμοί, συστήματα ασφαλείας και αποσκευών, έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας και μια ολόκληρη σειρά από άλλα στοιχεία, θα πρέπει να επεκταθούν, ώστε να είναι έτοιμα για τον αυξανόμενο αριθμό των επιβατών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από τη βιομηχανία των αερομεταφορών. Ο σχεδιασμός για αλλαγές απαιτεί από τις κυβερνήσεις, τις κοινότητες και τη βιομηχανία να συνεργάζονται”, κατέληξε.

Οι πέντε πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές σε ό,τι αφορά στους πρόσθετους επιβάτες ετησίως το διάστημα της 20ετούς πρόβλεψης θα είναι:

  • Κίνα (817 εκατ. νέοι επιβάτες σε σύνολο 1,3 δισ.)
  • ΗΠΑ (484 εκατ. νέοι επιβάτες σε σύνολο 1,1 δισ.)
  • Ινδία (322 εκατ. νέοι επιβάτες σε σύνολο 442 εκατ.)
  • Ινδονησία (135 εκατ. νέοι επιβάτες σε συνολικά 242 εκατ.)
  • Βιετνάμ (112 εκατ. νέοι επιβάτες σε συνολικά 150 εκατ.).

Οι δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές (σε ποσοστιαίες μονάδες) θα είναι στην Αφρική: Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μπενίν, Μάλι, Ρουάντα, Τόγκο, Ουγκάντα, Ζάμπια και Μαδαγασκάρη. Κάθε μία από αυτές τις αγορές αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 8% ετησίως τα επόμενα 20 χρόνια, διπλασιάζοντας το μέγεθός της κάθε δεκαετία.

Περιφερειακή ανάπτυξη

  • Διαδρομές προς, από και εντός της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού θα δουν επιπλέον 1,8 δισ. επιβάτες ετησίως μέχρι το 2035, για ένα συνολικό μέγεθος της αγοράς 3,1 δισ. επιβατών. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης (4,7%) θα είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πίσω από τη Μέση Ανατολή.
  • Η περιοχή της Βόρειας Αμερικής θα αυξηθεί κατά 2,8% ετησίως και το 2035 θα φέρει συνολικά 1,3 δισ. επιβάτες, πράγμα που σημαίνει επιπλέον 536 εκατ. επιβάτες ετησίως.
  • Η Ευρώπη θα έχει το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης, 2,5%, αλλά ακόμη κι έτσι θα προσθέτουν επιπλέον 570 εκατ. επιβάτες το χρόνο. Η συνολική αγορά θα ανέλθει σε 1,5 δισ. επιβάτες.
  • Η αγορά της Λατινικής Αμερικής θα αυξηθεί κατά 3,8%, εξυπηρετώντας συνολικά 658 εκατ. επιβάτες, επιπλέον 345 εκατ. επιβάτες το χρόνο σε σύγκριση με σήμερα.
  • Η Μέση Ανατολή θα αυξηθεί έντονα (5%) και θα δει επιπλέον 258 εκατ. επιβάτες το χρόνο σε διαδρομές προς, από και εντός της περιοχής για το 2035. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία θα παρουσιάσουν ισχυρή ανάπτυξη, με 6,3%, 4,7 %, και 4,1% αντίστοιχα. Το συνολικό μέγεθος της αγοράς θα είναι 414 εκατ. επιβάτες.
  • Η Αφρική θα αυξηθεί κατά 5,1%. Μέχρι το 2035 θα δει επιπλέον 192 εκατ. επιβάτες το χρόνο για μια συνολική αγορά ύψους 303 εκατ. επιβατών.

 

ΙΑΤΑ – Highlights 2015 Global Passenger Survey

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024