Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-Διατροφή'Διαμάχη' ξεσπά μεταξύ Airbnb και Πολιτείας της Νέας Υόρκης
Διαμοιραζόμενη οικονομία

'Διαμάχη' ξεσπά μεταξύ Airbnb και Πολιτείας της Νέας Υόρκης

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης θέτει νέους ρυθμιστικούς κανόνες για την Airbnb με αυστηρά πρόστιμα και περιορισμούς, ενώ η εταιρεία ανταπαντά με μήνυση, ισχυριζόμενη ότι το νέο νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

Ξεκινώντας από την 1η Νοεμβρίου, όσοι ενοικιάζουν πάνω από ένα σπίτια στη Νέα Υόρκη θα υπάγονται σε μια νέα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν ένα μόνο διαμέρισμα προς ενοικίαση στην Airbnb.

Ο κυβερνήτης Andrew Cuomo υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή 21 Οκτρωβρίου το νέο νομοσχέδιο, ένα από τα πιο “σκληρά” στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι απαγορεύει όχι μόνο τη λειτουργία, αλλά και τη διαφήμιση των ενοικιάσεων.

Η Aibnb αντιμετώπισε (και αντιμετωπίζει) στη Νέα Υόρκη πιέσεις από πολιτικούς και ομάδες για τα δικαιώματα των ενοικιαστών, που ισχυρίζονται ότι η εταιρεία έχει δυσχαράνει τα ζητήματα στέγασης στην πόλη. Η εταιρεία δήλωσε, σε μια πρόταση προς τους αξιωματούχους της Νέας Υόρκης, ότι είναι διατεθειμένη να δημιουργήσει λίστα όσων ενοικιάζουν τις κατοικίες τους, για να καταστεί ευκολότερο για το κράτος να επιβάλει κανόνες στέγασης, και ότι επίσης θα δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες γειτόνων σε τέτοιες κατοικίες.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, θα πρέπει να απαγορευθούν και οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε δημόσιες κατοικίες. Σε κατοικίες ελεγχόμενης μίσθωσης, οι ενοικιαστές θα είναι σε θέση να πληρώσουν ένα ποσό μέχρι το επίπεδο των ενοικίων ή ένα τμήμα του εισοδήματος να επανεπενδυθεί για τη συντήρηση του κτιρίου. Επίσης, θα συσταθεί μια πολιτική “έως τριών παραβάσεων”, η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τις παραβιάσεις των κανόνων και αποκλείει διά παντός τους παραβάτες. Το online σύστημα θα λειτουργεί για τους “οικοδεσπότες”, ώστε να καταγράφουν τις ενοικιάσεις.

Η Airbnb έχει απορρίψει τους κανόνες αυτούς, καθώς, όπως ισχυρίζεται, θέλει να βεβαιωθεί ότι οι Νεοϋορκέζοι που μοιράζονται τα σπίτια τους κατά καιρούς για να τα βγάλουν πέρα, προστατεύονται από εκείνους που λειτουργούν παράνομα ξενοδοχεία και παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο στέγασης της αγοράς.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και βοηθά μόνο τα ξενοδοχεία που υπερτιμολογούν. Το νομοσχέδιο επηρεάζει μόνο τους οικοδεσπότες που νοικιάζουν κενό διαμέρισμα σε συγκρότημα διαμερισμάτων. Όσοι διαμένουν στον χώρο και νοικιάζουν επιπλέον δωμάτια δε θα υπόκεινται σε πρόστιμα.

Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Liz Krueger, δήλωσε ότι η νέα νομοθετική πρόταση είναι μια προσπάθεια να γίνει στη Νέα Υόρκη ό,τι απέτυχε να εφαρμοστεί στο Σαν Φρανσίσκο. Η εγγραφή των ενοικιαζόμενων κατοικιών και η φορολογία δε λειτούργησαν σε καμία πόλη που δραστηριοποιείται η Airbnb, καθώς κανείς δεν κατέγραφε στο σύστημα την κατοικία του.

“Τα χρήματα της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δεν προέρχονται από ανθρώπους που ζουν στα δικά τους σπίτια και εκμισθώνουν ένα δωμάτιο ή ένα κρεβάτι ενώ βρίσκονται εκεί, πράγμα το οποίο είναι νόμιμο“, δήλωσε το μέλος του New York Assembly, Linda Rosenthal.

Η σχετική νομοθεσία της Νέα Υόρκης γράφτηκε το 2010, πριν την έλευση και την ευρεία χρήση της πλατφόρμας της Airbnb και περιλαμβάνει πλέον αναχρονιστικούς νόμους. Η αμερικανική μητρόπολη ακολουθεί πάντως την πολιτική (αυστηρή νομοθεσία και πρόστιμα) άλλων μεγάλων πόλεων απέναντι στην Airbnb, όπως το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη.

Και η Νέα Υόρκη δεν είναι το μόνο μέρος όπου οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να αλλάξουν τις επιχειρηματικές πρακτικές της Airbnb. Στην έδρα της εταιρείας, το Σαν Φρανσίσκο, υπήρξαν νέες συζητήσεις σχετικά με τη νομοθεσία, οι οποίες θα περιόριζαν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε όχι περισσότερες από 60 ημέρες το χρόνο. Οι οικοδεσπότες που είχαν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις εγγραφής που είχε θέσει η πόλη (οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι και η μειοψηφία), θα συνεχίσουν να είναι σε θέση να προσφέρουν ετησίως 90 ημέρες ενοικίασης (χωρίς τη διαμονή του οικοδεσπότη στην κατοικία) και απεριόριστες ενοικιάσεις (χωρίς τη διαμονή του οικοδεσπότη).

Πάντως, η Airbnb, δήλωσε λέει ότι σκοπεύει να μηνύσει την Πολιτεία της Νέας Υόρκης σχετικά με τη νέα νομοθεσία, η οποία επιφέρει πρόστιμα έως και 7.500 δολ., για διαφήμιση ενοικίασης σε κενά διαμερίσματα.

Η εταιρεία έχει δηλώσει επίσης από τη μεριά της ότι η νομοθεσία αυτή παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο, καθώς τιμωρεί την εταιρεία για περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες της, ένα επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί σε δικαστική αντιδικία και στην έδρα της Airbnb, στο Σαν Φρανσίσκο. Η Airbnb (που η αξία της έχει φτάσει αισίως τα 30 δισ. δολ)., ισχυρίζεται ότι είναι απλώς μια πλατφόρμα που συνδέει τους ιδιοκτήτες σπιτιών και φιλοξενούμενους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024