Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΗ διαμοιραζόμενη διαμονή έχει μεγαλύτερη επίδραση στις πόλεις από ό,τι στα ξενοδοχεία
Sharing Economy

Η διαμοιραζόμενη διαμονή έχει μεγαλύτερη επίδραση στις πόλεις από ό,τι στα ξενοδοχεία

Οι ειδικοί της αγοράς 'βλέπουν' σημαντικές επιπτώσεις στις συμβατικές κατοικίες, καθώς, όπως αναφέρθηκε στο 24ο World Travel Monitor Forum στη Πίζα της Ιταλίας, 'οι κάτοικοι εκτοπίστηκαν από τους τουρίστες. Αυτό όμως είναι το ακριβώς αντίθετο από τον διαμοιρασμό. Ουσιαστικά, ανταλλάσσεις κατοικίες με τουρίστες'.

Οι καλούμενοι πάροχοι “διαμοιραζόμενης” διαμονής μπορεί να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς όμως ακόμη έχουν σχετικά μικρό μερίδιο αγοράς στη συνολική βιομηχανία φιλοξενία της Ευρώπης. Η κύρια επίδρασή τους είναι στις πόλεις, όπου έχουν σημαντικό αριθμό των επισκεπτών, αλλά παράλληλα μειώνουν τις κατοικίες, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν κατά στο 24ο World Travel Monitor Forum στη Πίζα της Ιταλίας.

Μόνο στο 3% το μερίδιο αγοράς στη διαμοιραζόμενη διαμονή
Η λεγόμενη “sharing economy” έχει εμφανίσει εκρηκτική άνοδο τα τελευταία χρόνια με την άνοδο επιχειρήσεων, όπως η Airbnb που έχουν “ταράξει τα νερά “στον τομέα της διαμονής. Ωστόσο, παραμένουν πολύ εξειδικευμένοι “παίκτες”, σύμφωνα με στοιχεία από το World Travel Monitor. Το 2015, οι Ευρωπαίοι έκαναν κρατήσεις σε αυτά τα λεγόμενα εναλλακτικά καταλύματα για 14 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό, πράγμα που αποτελεί μόνο το 3% όλων των διεθνών ταξιδιών. Σχεδόν τα 2/3 αυτών των κρατήσεων αφορούσε σε διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες, ενώ μόνο το 15% αφορούσε σε ιδιωτικά δωμάτια ή διαμονή B&B.

“Αυτά τα φαινομενικά χαμηλά ποσοστά μπορεί να φαίνεται περίεργα, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο συχνά οι εταιρείες διαμοιραζόμενης οικονομίας εμφανίζονται στη δημοσιότητα για τη δυναμική ανάπτυξή τους. Δείχνουν επίσης όμως και τις σημαντικές μελλοντικές δυνατότητες για αυτούς τους παίκτες”, σχολίασε ο δρ. Martin Buck, α’ αντιπρόεδρος της έκθεσης Messe του Βερολίνου.

Η Airbnb είναι “ανταλλαγή” ή εμπόριο;
Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή πλατφόρμα “διαμοιραζόμενων καταλυμάτων”, η Airbnb διαθέει τώρα περίπου 3 εκατ. καταχωρήσεις ιδιοκτησιών σε όλο τον κόσμο και επεκτείνεται σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως οι δραστηριότητες σε προορισμούς. Αλλά η αμερικανική εταιρεία έχει επίσης αντιμετωπίσει ευρύτατες επικρίσεις, όπως ότι διαταράσσει τα αστικά κέντρα και τις γειτονιές, φέρνοντας τεράστιους αριθμούς επισκεπτών και βγάζοντας τα διαμερίσματα εκτός του εμπορικού τομέα ενοικίασης, ανεβάζοντας  τις τιμές. Πολλές πόλεις, όπως το Βερολίνο, έχουν επιβάλει νέους κανόνες για τις ενοικίαση ιδιωτικών διαμερισμάτων, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τους ιδιοκτήτες από το να νοικιάζουν σε τουρίστες μέσω Airbnb και άλλων παρόχων, αντί σε ντόπιους και φοιτητές. Ως απάντηση, η Airbnb συμφώνησε από τις αρχές Δεκεμβρίου να επιβάλει κανονισμούς για τις ενοικιάσεις πάνω από 90 διανυκτερεύσεις το χρόνο (στο Λονδίνο) και για άνω των 60 διανυκτερεύσεων (στο Άμστερνταμ).

Ο Jeroen Oskam, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου στο Hotelschool της Χάγης, εξήγησε στο φόρουμ πως η Airbnb είναι κυρίως μια εμπορική επιχείρηση και πλέον καταλαμβάνει μερίδιο 10% του συνόλου των διεθνών αφίξεων στο Άμστερνταμ και σχεδόν το 8% στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την εις βάθος ανάλυσή του σχετικά με τις κρατήσεις της Airbnb σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις (Άμστερνταμ, Λονδίνο, Βερολίνο και Μαδρίτη), πάνω από το 82% των καταλυμάτων στις λίστες της Airbnb ενοικιάζονται συνολικά ως κατοικία και λιγότερο από το 18% ως ένα ιδιωτικό δωμάτιο ή ένα δωμάτιο κοινής χρήσης. Παρομοίως, πάνω από το 80% του καταλύματος είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση για περισσότερες από 31 ημέρες το χρόνο και ένα υψηλό ποσοστό των ιδιοκτησιών αυτών βρίσκεται στο κέντρο των πόλεων, ανέφερε. Στο Λονδίνο, περίπου οι μισές από τις κατοικίες της Airbnb προσφέρονται από ιδιοκτήτες με πολλαπλές κατοικίες στην κατοχή τους. “Η Airbnb συνδυάζει ένα σημαντικό μέρος εμπορικών δραστηριοτήτων με ένα μικρότερο μέρος αυθεντικών δραστηριοτήτων ‘διαμοιρασμού’. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι εκτοπίστηκαν από τους τουρίστες. Αυτό όμως είναι το ακριβώς αντίθετο από τον διαμοιρασμό. Ουσιαστικά, ανταλλάσσεις κατοικίες με τουρίστες”, κατέληξε ο Oskam.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024