Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΗ Airbnb γλύτωσε βαρύ πρόστιμο 30.000 ευρώ για διαφήμηση καταλυμάτων χωρίς άδεια στην Ισπανία
Διαμοιραζόμενη οικονομία

Η Airbnb γλύτωσε βαρύ πρόστιμο 30.000 ευρώ για διαφήμηση καταλυμάτων χωρίς άδεια στην Ισπανία

Το δικαστήριο ανέφερε στην απόφασή του ότι 'η ρύθμιση του νέου αυτού καταναλωτικού φαινομένου έχει μείνει στάσιμη… και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιβάλλοντας κάποιο πρόστιμο'. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που οποιοδήποτε ισπανικό δικαστήριο με την απόφασή του τάχθηκε υπέρ της Airbnb.

Η Αirbnb διασώθηκε από την επιβολή βαρέος προστίμου ύψους 30.000 ευρώ, που της επεβλήθη από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας (Βαρκελώνη) για διαφήμιση καταλυμάτων φιλοξενίας τουριστών, που δε διέθεταν την απαιτούμενη άδεια.

Το δικαστήριο της Βαρκελώνης ακύρωσε το πρόστιμο και αιτιολόγησε την απόφασή του με το επιχείρημα ότι υπάρχει νομικό κενό, όσον αφορά στη ρύθμιση της “διαμοιραζόμενης οικονομίας” στην Ισπανία.

Το δικαστήριο ανέφερε στην απόφασή του ότι “η ρύθμιση του νέου αυτού καταναλωτικού φαινομένου έχει μείνει στάσιμη… και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιβάλλοντας κάποιο πρόστιμο”.

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που οποιοδήποτε ισπανικό δικαστήριο με την απόφασή του τάχθηκε υπέρ της Airbnb.

Τον Ιούλιο του 2014, επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο στην Airbnb από την Καταλονία. Αφορούσε κυρώσεις για την μη τήρηση των τοπικών νόμων, καθώς στην Καταλονία χρειάζεται κάθε διαμέρισμα ή σπίτι που ενοικιάζεται σε τουρίστες να έχει καταχωρηθεί στην τουριστική αρχή της περιοχής.

Η Airbnb αποδέχθηκε την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι αποτελεί “κλειδί” για την επίλυση των νομικών ζητημάτων της στην Καταλονία.

Το δημαρχείο της Βαρκελώνης επέβαλε πρόστιμο στην Airbnb και τον ανταγωνιστή της, την HomeAway, ύψους 600.000 ευρώ στην κάθε μία, λόγω έλλειψης της απαραίτητης τουριστικής άδειας.

Η Καταλονία έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη στην ενοικίαση κατοικίας, με την Βαρκελώνη να κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Airbnb. Αλλά η εταιρεία αντιμετώπισε πρόσφατα έντονη κριτική από διάφορες πλευρές, με το σκεπτικό ότι συμπιέζει αγοραστικά τη μακροχρόνια ενοικίαση, ενώ ταυτόχρονα οξύνει το πρόβλημα της έλλειψης καταλυμάτων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024