Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΗμερίδα για τις τουριστικές δυνατότητες του Πηλίου
Ημερίδες

Ημερίδα για τις τουριστικές δυνατότητες του Πηλίου

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο 'Πήλιο: το Βουνό των Κενταύρων' το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Valis Resort Hotel στην Αγριά, με εισηγήσεις που αφορούσαν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τη πιστοποίηση των ξενοδοχείων και τη δικτύωση των εμπλεκομένων στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα που διοργανώθηκε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού από τις 10-11 Δεκεμβρίου 2016. Φέτος τη συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων είχε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας με τον πολιτιστικό φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού “Μαγνωτών Κιβωτός”, τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Σποράδων, τους Δήμους Βόλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η 2ημερίδα ήταν μια γιορτή που έχει θεσμοθετήσει η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας.

Στο πλαίσιο αυτής της γιορτής-θεσμός πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα με τίτλο: “Πήλιο: το Βουνό των Κενταύρων” το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Valis Resort Hotel στην Αγριά, με εισηγήσεις που αφορούσαν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τη πιστοποίηση των ξενοδοχείων και τη δικτύωση των εμπλεκομένων στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Άποψη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας είναι ότι οι επαγγελματίες πρέπει να συναντιούνται μεταξύ τους, να ανταλλάσουν απόψεις και να καταλήγουν σε συμπεράσματα πρακτικά και εφαρμόσιμα. Για το λόγο αυτό και η φετινή ημερίδα, πήγε ένα βήμα πιο πέρα κι έτσι έγινε πρόσκληση σε γραφεία από όλη την Ελλάδα, τα οποία εξειδικεύονται στις εναλλακτικές δραστηριότητες, προκειμένου οι επιχειρηματίες να γνωρίσουν το Πήλιο και τις εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρει. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη με γραφεία από Αθήνα, Ιωάννινα, Ζαγόρι, Ξάνθη, Σαντορίνη και Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκελημένους και συνεχίστηκε με την παρέμβαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο marketing plan της Περιφέρειας Θεσσαλίας που γίνεται σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και την Marketing Greece, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Δημ. Λεβέντης, αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνέργειες στο κομμάτι του τουρισμού.

Ανάμεσα στους κεντρικούς εισηγητές ήταν ο κ. Ευστάθιος Σκρέτας, πρόεδρος του HATTA και γενικός γραμματέας του FedHATTA, ο οποίος επεσήμανε τις ενέργειες που κάνει ο HATTA για να προωθήσει τις εναλλακτικές δραστηριότητες μέσω της ιστοσελίδας “δώδεκα” και την εμπλοκή του πολιτιστικού τουρισμού στα προγράμματα των ταξιδιωτικών γραφείων που μαζί με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τους ξενοδόχους μπορούν να δημιουργήσουν πακέτα ελκυστικά και μοναδικά για την περιοχή.

Επίσημη προσκεκλημένη ήταν η κα Άντζελα Γκερέκου, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, η οποία ανέφερε στην ομιλία της ότι η Μαγνησία είναι ένας νομός με απίστευτες τουριστικές και πολιτιστικές δυνατότητες. Από την εισήγηση της κας Γκερέκου προέκυψε συγκεκριμένη πρόταση που αφορά την επικοινωνία με κινηματογραφικές εταιρείες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού προκειμένου η Μαγνησία να γίνει τόπος κινηματογραφικών παραγωγών. Πρόσθεσε ότι μέσω της ταινίας “Mamma Mia” έγινε μια τεράστια
προβολή της περιοχής στο εξωτερικό και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που θα αναδείξει το Πήλιο, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο ως τόπος τελέσεων γάμων από το εξωτερικό.

Στη συνέχεια ο κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας της Μαγνητών Κιβωτού” και υποψήφιος διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέπτυξε το θέμα των τοπικών προϊόντων, βοτάνων και γεύσεων της Μαγνησίας συνδέοντας το πολιτιστικό απόθεμα με την ανάπτυξη και τον τουρισμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “τα βότανα του Πηλίου έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα κάποια συγκροτημένη πρόταση”.

Αναφερόμενη σε σήματα ποιότητας των ξενοδοχείων, η κα Νατάσσα Αντωνοπούλου, υπεύθυνη Συντονισμού του διεθνούς προγράμματος Green Key από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και εκπρόσωπος της εταιρείας ΝΑΤΟΥΡ, πήρε τον λόγο η οποία ενημέρωσε για το διεθνές οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key καθώς και το “Bike Friendly Hotel”, το νέο οικολογικό σήμα ποιότητας για τον ποδηλατικό τουρισμό.

Αναφορικά με το Αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδας, το θέμα ανέπτυξε η κα Θέκλα Καμμένου, μέλος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η οποία συνέδεσε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με την ανάπτυξη του τουρισμού μέσω του αεροδρομίου.

Οι εισηγήσεις συνεχίστηκαν με τον κ. Θοδωρή Σδρούλια, ο οποίος μέσω της τηλεοπτικής του ιδιότητας παρουσίασε στο κοινό μια διαφορετική προσέγγιση των εναλλακτικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τον βιοτουρισμό και τις καλές πρακτικές του. Ο κ. Νικόλαος Μαγγίτσης, γνωστός σε όλους μας ως ο ορειβάτης που ανέβηκε τις 7 κορυφές, παρουσίασε ένα μικρό βίντεο από την
εμπειρία που αποκόμισε μέσω της ανάβασης στη ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου σε όλο τον κόσμο και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της χώρας του Νεπάλη, όπου ο εναλλακτικός τουρισμός ξεπερνά το 70% του τουριστικού προϊόντος. Σημαντική ήταν και η ανάπτυξη του προγράμματος “Live Like Local”, της κας Παρασκευής Βλάχου από το “Let’s Go travelNet”, ένα πρόγραμμα στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει σαν ντόπιος.

Ο κ. Νίκος Καμπούρης, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και εκπρόσωπος του Τουριστικού & Αναπτυξιακού Συλλόγου Τσαγκαράδας παρουσίασε τις καλές πρακτικές του Φεστιβάλ Ορεινού & Θαλάσσιου Αθλητισμού Τσαγκαράδας μέσω ενός απόλυτα επεξηγηματικού video και κατάφερε να μεταφέρει το κοινό στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού της Τσαγκαράδας.

Οι εισηγήσεις έφτασαν στο τέλος τους με τον κ. Κυριάκο Σταθάκη, έφορο Τύπου Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου και αντιπρόεδρο του συλλόγου Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου, να αναπτύσσει το θέμα “Περπατώντας στο Πήλιο” μεταφέροντας στους συνέδρους την αγάπη του για το βουνό και το έργο των Φίλων των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, κ. Γιώργος Ζαφείρης, αρχικά αναφέρθηκε στον τρόπο εκμετάλλευσης των χιονοδρομικών κέντρων off season και έπειτα παρουσίασε το
marketing plan της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Μαγνησίας, μια πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, η οποία εστάλη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη Marketing Greece στο πλαίσιο της διαβούλευσης ούτως ώστε να μην ξεχαστεί κανένας τόπος, καμία δραστηριότητα, κανένα πολιτιστικό γεγονός που να μην προβάλλεται μέσω του πλάνου προβολής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η τέως υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Σπύρος Αλεξίου, ο Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γεώργιος Καραχρήστος, ο περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Μαγνησίας, κ. Αθανάσιος Λιούπης, ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διαχείρισης ΣΕΣ του Δήμου Βόλου, κ. Απόστολος Ζαρκάδας-Βεργής, ο πρόεδρος Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, κ. Απόστολος Σουλδάτος, ο πρόεδρος Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Νοτίου Πηλίου, κ. Δημήτρης Παντελής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, κ. Νικόλαος Χαυτούρας, ο αερολιμενάρχης Νέας Αγχιάλου, κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, κ. Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Ξενώνων Ν. Μαγνησίας μέσω του εκπροσώπου της, κ. Αθανάσιου Σπύρου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών-Bar και Εστίασης Ν. Μαγνησίας, κ. Γιάννης Γρηγορίου και η κα Σούλα Μπαρτζιώκα, πρόεδρος των “Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου”. Στην εκδήλωση συμμετείχε μεγάλος αριθμός μελών – ξενοδόχων της περιοχής, καθώς και πολλοί φίλοι της Ένωσης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού δόθηκε τιμητική πλακέτα από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας στον ορειβάτη και συγγραφέα κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα για την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του στα γράμματα και στο βουνό. Την απονομή έκανε η κα Γκερέκου.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, ακολούθησε πεζοπορία της διαδρομής Καλά Νερά – Πινακάτες – Βυζίτσα – Σταθμός Μηλεών υπό την καθοδήγηση του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου, με αντίστοιχες στάσεις σε Πινακάτες και Βυζίτσα όπου δόθηκε κέρασμα στους περιπατητές από το Παραδοσιακό Κατάλυμα “Τα Χελιδονάκια” και τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Βυζίτσας “Εσπερίδες”, μια πρωτοβουλία του ΕΟΣ Βόλου. Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα από το Δήμο Νοτίου Πηλίου στο εστιατόριο “Αίγλη” στις Μηλιές. Οι ιδιοκτήτες των προσκεκλημένων γραφείων εναλλακτικού τουρισμού, που ακολούθησαν στην πεζοπορία, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και ήδη ξεκίνησε μια συνεργασία για τα επόμενα βήματα στην περιοχή.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024