Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΑνησυχία στη Βρετανία για πρόταση εισφοράς 1.000 λίρες/ξένο εργαζόμενο στον τομέα της φιλοξενίας
Τουρισμός και απασχόληση

Ανησυχία στη Βρετανία για πρόταση εισφοράς 1.000 λίρες/ξένο εργαζόμενο στον τομέα της φιλοξενίας

Έρευνα της Fourth Hospitality ανακάλυψε ότι το 43% των εργαζόμενων σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, παμπ και ταχυφαγεία στη Βρετανία είναι ξένοι, με τα εστιατόρια των ξενοδοχείων μάλιστα να απασχολούν κατά πλειοψηφία μη Βρετανούς επαγγελματίες.

Η βρετανική τουριστική βιομηχανία χαρακτηρίζει ως “ανησυχητική” την πρόταση νομοσχεδίου για ετήσια εισφορά 1.000 λιρών ανά εργαζόμενο από την ΕΕ, από όσους απασχολούν τέτοιο προσωπικό στον τομέα της φιλοξενίας, κάτι που θα επιφέρει τεράστια οικονομικά βάρη σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και παμπ στο Ην. Βασίλειο.

Έρευνα της Fourth Hospitality ανακάλυψε ότι το 43% των εργαζόμενων σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, παμπ και ταχυφαγεία στη Βρετανία είναι ξένοι, με τα εστιατόρια των ξενοδοχείων μάλιστα να απασχολούν κατά πλειοψηφία μη Βρετανούς επαγγελματίες.

Αναφορές του υπουργού Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου Robert Goodwill για εισφορά 1.000 λιρών για κάθε εργαζόμενο εκτός ΕΕ που απασχολείται στη Βρετανία, έγειραν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα κόστη και τη δυνατότητα συμπλήρωσης των θέσεων εργασίας, αν και η Downing Street υποβαθμίζει τις δηλώσεις αυτές λέγοντας ότι παρερμηνεύθηκαν.

Ο Ufi Ibrahim, διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Βρετανίας δήλωσε: “Η πρόταση ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλει μετά το Brexit μια ετήσια είσπραξη 1.000 λιρών για κάθε εκπαιδευμένο εργαζόμενο της ΕΕ, που απασχολείται από Βρετανούς εργοδότες, είναι πολύ ανησυχητική για την τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί στενά με τις επιχειρήσεις στους τομείς όπως τον δικό μας, για να βρει καλύτερες και βιώσιμες προτάσεις, που θα βοηθήσουν στη διαχείρηση του Brexit. Η πρόταση του υπουργού θα αυξήσει τα κόστη στη φιλοξενία και τον τουρισμό γενικότερα, σε τομείς όπου τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες, ενώ θα αυξήσει και τις τιμές για τους καταναλωτές”.

Ο Stuart Hanson, senior caseworker στην εταιρεία Immigration Law Solutions, συχνά συμβουλεύει εστιάτορες σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού από το εξωτερικό. Λέει ότι οι “ανησυχητικές προτάσεις” του Goodwill αποτελούν “προάγγελο εικόνας ενός μετά-Brexit κόσμου, όπου οι εργοδότες θα τιμωρούνται επειδή προσλαμβάνουν προσωπικό από την ΕΕ”.

Ως εταιρεία, είχαμε έναν τεράτιο αριθμό ερωτήσεων, από το δημοψήφισμα και μετά, τόσο από Ευρωπαίους εργαζόμενους όσο και από εργοδότες σχετικά με το μέλλον”. Ο Hanson είπε ότι μία λύση για αποφυγή της χρέωσης αυτής είναι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι να υποβάλλουν αίτηση μόνιμης παραμονής στη Βρετανία, αν και οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα.

“Η συμβουλή μας στους Ευρωπαίους εργαζόμενους είναι, αν είναι νόμιμοι, να υποβάλουν αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για μόνιμη παραμονή πριν από το Μάρτιο του 2017. Έχουμε ωστόσο παρατηρήσει ότι το υπουργείο απορρίπτει πλέον αιτήσεις από τις οποίες λείπουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου απλά τα ζητούσε εκ νέου από τον αιτούντα”.

Η διαδικασία της αίτησης έχει χαρακτηριστεί από τον Τύπου ως “εξαιρετικά πολύπλοκη” και ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας φτάνει και τους 6 μήνες. Αυτο σημαίνει ότι αν κάποιος δεν καταθέσει τώρα την αίτηση πλήρη, με όλα τα δικαιολογικά της, θα είναι πολύ αργά μετά, καθώς θα έχει τεθεί σε ισχύ το Άρθρο 50″.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανησυχίας που προκαλείται από τυχόν αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς λόγω Brexit είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας ιταλικών εστιατορίων Jamie’s Italian, Simon Blagden, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να κλείσει έξι εστιατόρια λόγω των δύσκολων συνθηκών που υπάρχουν μετά την ψηφοφορία του Brexit. Πολλοί εργοδότες στον τομέα της φιλοξενίας επίσης έχουν εκφράσει ανησυχίες για το μέλλον του προσωπικού τους, όταν η Βρετανία βγεί εκτός της ΕΕ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024