Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την ανάπλαση της Μαρίνας Ζέας
Πολιτισμός

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την ανάπλαση της Μαρίνας Ζέας

Το σχέδιο προβλέπει την ενοποίηση και αποκατάσταση των αρχαιοτήτων της Μαρίνας Ζέας με τη δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου.

Το “πράσινο φως” για την ανάδειξη του πολεμικού ναυστάθμου της αρχαίας Αθήνας στη Μαρίνα Ζέας έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το σχέδιο ανάπλασης προβλέπει την ενοποίηση και αποκατάσταση των αρχαιοτήτων της Μαρίνας Ζέας, με τη δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου.

H οριστική μελέτη του έργου εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ, και προβλέπει πως η ανάδειξη των αρχαιοτήτων θα γίνει σε πέντε περιοχές στις οποίες διασώζονται τμηματικά τόσο τα ευρήματα του Κονώνειου τείχους όσο και των αρχαίων νεωσοίκων του πολεμικού λιμένα. Η μελέτη έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος στο οποίο το Τείχος και το Πολεμικό Λιμάνι θα αναδειχθούν έτσι ώστε, και την ημέρα και την νύχτα, να αποτελούν αξιοθέατους προορισμούς, να προσκαλούν τον επισκέπτη να τα περιδιαβεί και να ενημερωθεί για την ιστορία τους. Επίσης, τα δύο αρχαία τοπόσημα θα αποδοθούν σε κοινή πολεοδομική χρήση σαν στοιχεία της ζωντανής ιστορίας της πόλης του Πειραιά, Τέλος, θα προβληθούν ως μέρη ενός μνημειακού συνόλου αισθητικής και πολεοδομικής σημασίας.

Οι περιοχές αυτές είναι το αναψυκτήριο “Πισίνα”, το Ναυτικό Μουσείο, το κτίριο δίπλα από το Ναυτικό Μουσείο, η περιοχή εξόδου από τη Μαρίνα, ο ανατολικός πύργος εισόδου στο αρχαίο λιμάνι και οι Νεώσοικοι, θέσεις που την τελευταία δεκαετία ερευνώνται με εντυπωσιακά αποτελέσματα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας. Οι θέσεις αυτές θα αναδειχθούν μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, θα σημανθούν και θα φωτιστούν, ώστε να ενταχθούν σε ενιαία αρχαιολογική διαδρομή.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024