Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Προορισμοί

Έξι μέρη του πλανήτη που καταστρέφονται από τον τουρισμό

Βίκυ Καραντζαβέλου - 23 Ιανουάριος 2017, 12:30

Καθώς όλο και περισσότεροι προορισμοί κατηγορούν τον τουρισμό για κακή συμπεριφορά και υπερπληθυσμό τουριστών, υπάρχουν κάποια άκρως τουριστικά μέρη, τα οποία καταστρέφονται ήδη από τους τουρίστες.


Σύμφωνα με το Μοντέλο Butler (από το όνομα του καθηγητή Richard W. Butler) ένας τουριστικός προορισμός “ανακαλύπτεται”, αυξάνει τη δημοτικότητά του και φτάνει στο αποκορύφωμά της επιτυχίας του.

Για τους περισσότερους προορισμούς, όμως, από εκεί και πέρα υπάρχει μόνο κατήφορος – οι παραλίες είναι υπερπλήρεις, οι ουρές είναι μεγάλες και τουρίστες με κακή συμπεριφορά καταστρέφουν την ατμόσφαιρα. Καθώς η Βαρκελώνη κατηγορεί τους συνεχώς αυξανόμενους αριθμούς των τουριστών για την άνοδο των καταγγελιών προς την αστυνομία και η Ταϊλάνδη έχει αποκλείσει ήδη ένα νησί της λόγω του υπερπληθυσμού τουριστών, ο διευθύνων σύμβουλος του Responsible Travel, Justin Francis, σημειώνει ποιοι προορισμοί καταρρέουν λόγω του τουρισμού

Βενετία


Ο ντόπιος πληθυσμός της Βενετίας έχει “απογυμνωθεί” από τον τουρισμό και μειώνεται κατά το ήμισυ με κάθε δεκαετία που περνά, όπως λέει ο Justin Francis. “Η πόλη μετατρέπεται από ένα ζωντανό μέρος σε ένα θεματικό πάρκο. Η άνοδος της Airbnb σημαίνει ότι οι ντόπιοι εκδιώκονται από τη στεγαστική αγορά, και το γεγονός ότι τα κρουαζιερόπλοια περνούν ακριβώς μέσα από τις ιστορικές περιοχές έχει περιβαλλοντική, αισθητική και οικονομική επίπτωση, δεδομένου ότι οι τουρίστες σπάνια τρώνε ή κοιμούνται εκτός των πλοίων. Ο συνωστισμός είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Σε περίοδο αιχμής, οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα κυριότερα αξιοθέατα”, σημειώνει.

Καμπότζη


Η Καμπότζη ως χώρα δεν καταστρέφεται τόσο από τους τουρίστες, λέει ο Francis, αλλά ο τουρισμός που περιστρέφεται γύρω από τα ορφανοτροφεία της χώρας κατακερματίζει τις κοινωνίες. Δεν είναι μόνο το ότι τα “ορφανοτροφεία” ξεπηδάνε σαν μανιτάρια παντού γύρω από τα τουριστικά θέρετρα, αλλά ότι, επίσης, το 80% των παιδιών σε αυτά δεν είναι ορφανά - απλώς τα έχουν στείλει οι οικογένειές τους εκεί με την ελπίδα να βρουν μια καλύτερη τύχη. Τα παιδιά στα ορφανοτροφεία έχουν υποστεί ψυχολογικές διαταραχές από τις επανειλημμένες εγκαταλείψεις, σύμφωνα με τον Francis. “Δεν πρέπει να τα επισκέπτεστε και δε θα πρέπει να γίνετε εθελοντές”, προειδοποιεί. “Το ίδιο ισχύει και για την αγορά σουβενίρ από τα παιδιά που περιπλανώνται σε τουριστικές περιοχές. Οι γονείς απομακρύνουν  τα παιδιά αυτά από το σχολείο πιστεύοντας ότι όσα είναι χαριτωμένα μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα σρτο δρόμο από ό,τι οι ενήλικες. Μη συμμετέχετε σε αυτό”.

Ισλανδία


Ο τουρισμός της Ισλανδίας έχει αρχίσει να ανακάμπτει οικονομικά μετά την κρίση του 2008. Και το κάνει τόσο καλά που τείνει να γίνει γρήγορα ένα θύμα της ίδιας του της επιτυχίας. “Μερικές φορές ο τουρισμός αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι υποδομές”, λέει ο Francis. “Υπήρχαν 250.000 τουρίστες στην Ισλανδία το 2009 και 1,6 εκατομμύρια το 2016. Η χώρα όμως δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτούς τους αριθμούς”. Για παράδειγμα, σε περίοδο τουριστικής αιχμής, η δημοφιλής διαδρομή 300 χλμ. “Golden Circle” είναι υπερπλήρης και είναι δύσκολο να διεξαχθεί.

Βαρκελώνη


Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης πατάσσει τον τουρισμό: απαγορεύει τα μεγάλα γκρουπ στην αγορά Boqueria της πόλης, επιβάλει πρόστιμα στους τουριστικούς πράκτορες για κακή συμπεριφορά, παύει τις παράνομες ενικιάσεις και να κατηγορεί τους μεθυσμένους Βρετανούς για αύξηση των καταγγελιών στην αστυνομία. “Σε πρόσφατη έρευνα, οι ντόπιοι δήλωσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για τον τουρισμό απ’ότι για τη φτώχεια”, λέει ο Francis. “Η πόλη δέχεται τρεις φορές τον αριθμό των επισκεπτών που είχε δεχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και αυτό διαβρώνει την ταυτότητά της”.

Ταϊλάνδη


Η Ταϊλάνδη “έκλεισε” πέρυσι το νησί Koh Tachai για τους τουρίστες, μετά από θέματα που υπήρξαν με τους μεγάλους αριθμούς επισκεπτών εκεί. Αλλά το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει ακόμα, λέει ο Francis. Το Phuket αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τουριστικό υπερπληθυσμό. “Η Ταϊλάνδη προσπάθησε να παρουσιαστεί σαν παράδεισος στους τουρίστες, αλλά κάθε άλλο παρά παράδεισος μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις σεξουαλικού τουρισμού, υπάρχει πραγματικά κακή συμπεριφορά από τους τουρίστες, καθώς και μια αύξηση στην κουλτούρα των ναρκωτικών. Τα μανγκρόβια δάση καταστρέφονται προκειμένου να ανεγερθούν θέρετρα και η διαβίωση των ζώων στα τουριστικά θέρετρα είναι “φρικτή”, όπως σημειώνει ο Francis.

Κούβα


Κατά τα τελευταία χρόνια έχει υπάρχει μια τεράστια αύξηση του αριθμού των τουριστών, λέει ο Francis, αλλά οι τουρίστες αυξάνονται γρηγορότερα από ό,τι οι υποδομές. Αυτό δεν συνεπάγεται μόνο προβλήματα στη διαμονή. Επηρεάζει και τους ντόπιους πάρα πολύ, με τα εστιατόρια να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα, οι ντόπιοι να αντιμετωπίζουν θέματα με την αύξηση των τιμών και τους τουρίστες να κάνουν κυριολεκτικά επιδρομές στα τρόφιμα από τα πιάτα των Κουβανών, σύμφωνα με τον Francis.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top