Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΕνσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία η οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων

Ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία η οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων

Πρόσφατα υπέγραψε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Γιώργος Aνωμερίτης την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2000/59/E.K. σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων και κατάλοιπων φορτίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια. […]

Πρόσφατα υπέγραψε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Γιώργος Aνωμερίτης την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας<...> 2000/59/E.K. σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων και κατάλοιπων φορτίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Ο υπουργός απέστειλε τα σχετικά έγγραφα για υπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς. Η υλοποίηση των διατάξεων της Οδηγίας πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι 28 Δεκεμβρίου 2002.

Η οδηγία θα εφαρμόζεται σε όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών σκαφών, σκαφών αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, τα οποία καταπλέουν ή λειτουργούν σε ελληνικό λιμένα. Οι πλοίαρχοι των πλοίων πρέπει να τηρούν εξειδικευμένο έντυπο, και τα τέλη που προβλέπονται εγκρίνονται από το YEN<.>.

Η Οδηγία 2000/59/E.K. είναι μία από τις σημαντικότερες οδηγίες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και επιβάλλει: Σε όλους τους φορείς διοίκησης λιμανιών να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις και διαδικασίες υποδοχής αποβλήτων
Σε όλα τα πλοία να παραδίδουν όλων των ειδών τα απόβλητα (πετρελαιοειδή, λύματα, απορρίμματα) στις ειδικές αυτές εγκαταστάσεις έναντι τελών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ε.Ν. "Έχουμε προθεσμία μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου του 2002 να εφαρμόσουμε την οδηγία, πράγμα που σημαίνει ότι, πρώτον, όλα τα λιμάνια πρέπει να υποδείξουν τις σχετικές εγκαταστάσεις και ότι μπορούν να παίρνουν απορρίμματα, λύματα, πετρελαιοειδή. Δεύτερον, όλα τα πλοία θα τηρούν στο εξής δελτίο, ημερολόγιο, μια ειδική καρτέλα όπου υποχρεωτικά μέσα και από τις επιθεωρήσεις θα ελέγχονται για το αν παραδίδουν το σύνολο των αποβλήτων που έχουν πάνω. Κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το θαλάσσιο περιβάλλον και χαίρομαι, γιατί αυτή ήταν η πρώτη απόφαση που ήρθε στο γραφείο.

Υπάρχουν γι' αυτό το θέμα συνεννοήσεις με όλα τα άλλα υπουργεία κι έτσι υπάρχει με όλους τους φορείς σύμφωνη γνώμη. Αυτό φυσικά σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα και ελπίζω ότι εκτός από τα μεγάλα λιμάνια θα ανταποκριθούν κι όλα εκείνα τα λιμάνια τα οποία σήμερα βρίσκονται κάτω από τη διαχείριση της Αυτοδιοίκησης".

Ο υπουργός Ε.Ν. διευκρίνισε ότι η οδηγία αφορά όλα τα κοινοτικά λιμάνια, αναφέροντας ότι 'η συνεννόηση και ο συντονισμός, που θα κάνουμε, αφορούν όλα τα λιμάνια που διαθέτουν εγκαταστάσεις, ενώ για τα απορρίμματα δεν θα υπάρξει θέμα. Γιατί εκτός από τα 12 μεγάλα λιμάνια, όλα τα άλλα ανήκουν σε δημοτικές Αρχές. Οι δημοτικές Αρχές είναι βέβαιο ότι θα παραλαμβάνουν τα σκουπίδια, τα απορρίμματα και δεν θα παραλαμβάνουν πετρέλαια. Εξάλλου τα πετρέλαια δεν τα αδειάζει κανείς κάθε λίγο και σε κάθε λιμάνι που πάει.'

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024