Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αεροδρόμια

Εισαγωγή τεχνολογίας βιομετρικής ταυτοποίησης στα αυστραλιανά αεροδρόμια

Βίκυ Καραντζαβέλου - 25 Ιανουάριος 2017, 13:28

Δραστική αλλαγή θα αποτελέσει, αν πραγματοποιηθεί εν τέλει, η εισαγωγη συστήματος βιομετρικής αναγνώρισης σε αεροδρόμια της Αυστραλία, αντί της χρήσης διαβατηρίου.


Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προσανατολίζεται στην εισαγωγή ενός συστήματος βιομετρικής αναγνώρισης σκοπεύει σε ορισμένα αεροδρόμιά της, με στόχο να αυτοματοποιηθεί περαιτέρω η διαδικασία ελέγχου στις αερομεταφορές κατά 90% έως το 2020. Ωστόσο, ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για ζητήματα που πιθανόν προκύψουν σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των δεδομένων.

Το σύστημα - από το οποίο θα υποβάλλεται σε έλεγχο το 90% των επιβατών χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση- δεν πρόκειται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής σε σχέση με τα σημερινά συστήματα ελέγχου των συνόρων, υποστηρίζουν άλλοι αναλυτές. Σκοπός του Υπουργείου Μετανάστευσης και Προστασίας των Συνόρων της Αυστραλίας  είναι να υπάρχει ένας αυτοματοποιημένος έλεγχος των επιβατών, χρησιμοποιώντας τη βιομετρική ταυτοποίηση.

Οι επιβάτες δε θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν τα διαβατήριά τους, αλλά θα γίνεται βιομετρική αναγνώριση των χαρακτηριστικών του προσώπου τους, της ίριδας του ματιού ή των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους. Αν λειτουργήσει το νέο σύστημα, οι υπάρχουσες ‘έξυπνες” πύλες, που τοποθετήθηκαν λιγότερο από μια δεκαετία πριν και στις οποίες σκανάρονται τα διαβατήρια, θα αποσυρθούν.

Το αυστραλιανό Υπουργείο Μετανάστευσης και Προστασίας των Συνόρων θέλει να δοκιμάσει τη νέα μέθοδο τον ερχόμενο Ιούλιο στο αεοδρόμιο της Καμπέρας, που διαχειρίζεται μικρό αριθμό πτήσων προς Νέα Ζηλανδία και Σιγκαπούρη, πριν το εισαγάγει σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο το Νοέμβριο του 2017. Ο νέος τρόπος ταυτοποίησης στα αεροδρόμια της χώρας θα ολοκληρωθε΄το Μάρτιο του 2019.

Σε περυσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε οτι “η δυνατότητα βιομετρικής ταυτοποίησης θα μειώσει τις διαδικασίες που γίνονται χειροκίνητα, επιτρέποντας μια γρήγορη, απρόσκοπτη κίνηση για το 90% των επιβατών και θα διευκολύνει τους υπαλλήλους ασφαλείας να συγκεντρώνονται στους ύποπτους”.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, επικαλούμενη δηλώσεις της ειδικής σε θέματα ασφάλειας, καθηγήτριας στο University of Wollongong δρος Katina Michael, η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του αεροδρομίου.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top