Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αεροδρόμια

Έρχεται 20ετής παράταση της σύμβασης του ΔΑΑ 'Ελ. Βενιζέλος'

Βίκυ Καραντζαβέλου - 07 Φεβρουάριος 2017, 15:50

Από το 55% του ελληνικού Δημοσίου, το 30% έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2012 με σκοπό την πώλησή του. Η καναδική PSP Investments ελέγχει το 40% των μετοχών του αεροδρομίου, που αγόρασε το 2014 από τη γερμανική Hochtief.


Ολοκληρώνεται σύντομα η συμφωνία για 20ετή παράταση της σύμβασης του ΔΑΑ “Ελ. Βενιζέλος”, που με τα σημερινά δεδομένα λήγει το 2026.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, πριν από μερικές ημέρες έγινε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και σύμβουλοι του ταμείου. Κατά τις πληροφορίες, τα δύο υπουργεία συμφωνούν με την παράταση της σύμβασης έως το 2046, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του 1996.

Την ίδια άποψη λέγεται ότι συμμερίζεται και η καναδική PSP Investments, η οποία ελέγχει το 40% των μετοχών του αεροδρομίου, που αγόρασε το 2014 από τη γερμανική Hochtief. Από το 55% του ελληνικού Δημοσίου, το 30% έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2012 με σκοπό την πώλησή του.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υποδομών προκρίνει την παράταση της σύμβασης, που τη θεωρεί την καλύτερη λύση, και υπολογίζει ότι το Δημόσιο μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ζητά όμως την αναθεώρηση ορισμένων σημείων της σύμβασης, για τα οποία δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Θεωρεί ότι η πώληση του 30% στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη απομάκρυνση του Δημοσίου από το “Ελ. Βενιζέλος” με βάση όσα ακολουθήθηκαν για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Διαφορετική πρόταση υιοθετούν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ και υποστηρίζουν μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει διαγωνισμός για να μη θεωρηθεί ότι υπάρχει παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού και έμμεσες κρατικές ενισχύσεις. Λόγω των διαφωνιών, προβλέπεται και νέα συνάντηση, πιθανότατα τις προσεχείς ημέρες.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top