Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΚαι νέα καθυστέρηση στην παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport
Αεροδρόμια

Και νέα καθυστέρηση στην παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport

Νέα καθυστέρηση, η τέταρτη κατά σειρά, αναμένεται να σημειωθεί στην παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece.

Δε θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2017, τη νέα καταληκτική ημερομηνία, η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece, καθώς ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή σύμβασης με το ΕΚΑΒ για την παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών στα αεροδρόμια.

Η Fraport Greece ανακοίνωσε από την πλευρά της στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 620 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την εν λόγω αύξηση, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ. Όλοι οι σχετικοί φόροι έχουν ήδη καταβληθεί στο Δημόσιο.

Παράλληλα, η Fraport Greece κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ τις συμβάσεις χρηματοδότησης που συνήψε με τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να ελεγχθούν και να εγκριθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ακριβώς προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

Η καταβολή προς το ελληνικό δημόσιο με την παράδοση των αεροδρομίων του εφάπαξ τιμήματος της παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) και η χρηματοδότηση των  επενδύσεων, που θα πραγματοποιήσει η Fraport Greece μέχρι το 2020 σε αερολιμενικές υποδομές και στην ανάπτυξη των αεροδρομίων (πάνω από 330 εκατ. ευρώ) διασφαλίζονται πλήρως από τα ίδια κεφάλαια και από τις παραπάνω τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

Η Fraport Greece, ενόψει της ανάληψης της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων, έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει ακόμη στις απαραίτητες προσλήψεις του προσωπικού που θα στελεχώσει τα αεροδρόμια και στην εκπαίδευσή του, αλλά και στην εγκατάσταση νέων υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την αναβάθμιση των λειτουργειών των αεροδρομίων. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την επιλογή των εταιρειών φύλαξης, συντήρησης και καθαρισμού των αεροδρομίων, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εμπορικών παραχωρήσεων και μισθώσεων έχει ήδη συμφωνηθεί και συμβολαιοποιηθεί.

Πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας στα 14 αεροδρόμια από το Πυροσβετικό Σώμα. Aνάλογες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Λιμενικό Σώμα αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ευτύχιος Βασιλάκης (Aegean): “Να πάρει το δρόμο της η επένδυση, ώστε να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική στις αερομεταφορές”
Ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτύχης Βασιλάκης μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού με θέμα “Destination Greece 365 days” τόνισε ότι “ελπίζουμε σε δέκα ημέρες να τελειώσει η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, ώστε να πάρει το δρόμο της η επένδυση. Έχουμε υποχρέωση να μεταφέρουμε το μήνυμα στην Πολιτεία, ώστε να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική στις αερομεταφορές”.

Ο κ. Βασιλάκης μεταξύ άλλων επισήμανε ότι “η βασική επιτυχία είναι η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, από έναν φορέα που με χειροπιαστά –επίσημα– στοιχεία, έχει δεσμευτεί για κάποια πράγματα. Έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει επενδύσεις ότι με το ξεκίνημα θα δώσει 1,23 δισ. ευρώ για την παραχώρηση, ότι θα κρατήσει ανταγωνιστικές τις χρεώσεις έως το τέλος του
έργου και ότι θα δίνει 30% από τα λειτουργικά κέρδη στο κράτος. “Αφού υπάρχει αυτό το μοντέλο, χειροπιαστό και μπροστά μας, γιατί να ψάχνουμε άλλα;”, αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλάκης. “Φυσικά και θα πρέπει να εποπτεύσει το δημόσιο”, συμπλήρωσε.

Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στο τουριστικό εκτόπισμα της χώρας, τόνισε ότι πέρυσι από τα 27,5 εκατ. τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα, τα 17 εκατ. ήρθαν αεροπορικώς. Και αυτή η ανάπτυξη, έγινε τα τελευταία χρόνια.

“Εμείς, ως Aegean έχουμε πλέον ένα καλό μέγεθος για την Ελλάδα, δημιουργήθηκε ένας φορέας μαζί με την Ολυμπιακή ώστε να μπορούμε να σταθούμε διεθνώς. Στόχος και υποχρέωσή μας είναι να συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς για την προβολή της χώρας μας. Και το δημόσιο και οι ιδιώτες τα πήγαν καλύτερα, όμως διαπιστώθηκαν κάποια συμπτώματα κατακερματισμού στην προβολή κυρίως της Αθήνας, κάτι που δεν βοηθάει. Χρειάζονται ενιαίες, συντονισμένες πολιτικές. Νέοι αερομεταφορείς έρχονται στην Ελλάδα και αυτό είναι καλό”.

Ο κ. Βασιλάκης τόνισε επίσης ότι ο φόρος 24% στις αερομεταφορές είναι τριπλάσιος από ό,τι ισχύει στην Νότια Ευρώπη και επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024