Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕπιστολή της ECSA για την ΑΕΠΙ προς την ελληνική κυβέρνηση
Νομοθεσία

Επιστολή της ECSA για την ΑΕΠΙ προς την ελληνική κυβέρνηση

Η ECSA κάνει έκκληση για την άμεση ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη συλλογική διαχείριση 2014/26 στην ελληνική νομοθεσία (επικείμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ).

Με επιστολή της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμο η ECSA (European Composer and Songwriter Alliance, η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνθετών και Τραγουδοποιών ζητά από την ελληνική Πολιτεία να διορίσει έναν κρατικό επίτροπο / διαχειριστή για να διοικήσει την ΑΕΠΙ και να τη μετασχηματίσει σ’έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, στο ΔΣ του οποίου θα εκπροσωπούνται δίκαια οι δικαιούχοι.

Η ECSA εκπροσωπεί 54 εθνικές ενώσεις σε 26 ευρωπαϊκές χώρες και με την επιστολή αυτή, κάνει έκκληση για τον διορισμό ενός κρατικού επιτρόπου/διαχειριστή στην ΑΕΠΙ, προκειμένου να την διοικήσει και να την μετασχηματίσει σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, στο Δ.Σ. του οποίου θα εκπροσωπούνται δίκαια οι δικαιούχοι, καθώς και την άμεση ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη συλλογική διαχείριση 2014/26 στην ελληνική νομοθεσία (επικείμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ).

Η επιστολή αναφέρει:

“Προς τον Εξοχότατο κ. ΑλέξηΤσίπρα
Πρωθυπουργό
Ελληνική Δημοκρατία

Προς την Εξοχότατη κ. Λυδία Κονιόρδου
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στοκχόλμη και Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2017

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,  Αξιότιμη υπουργέ,

Η ECSA είναι η αντιπροσωπευτική ένωση συνθετών και τραγουδοποιών όλων των ειδών μουσικής στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει 54 εθνικές ενώσεις σε 26 Ευρωπαϊκές χώρες.

Περιήλθε σε γνώση μας ότι η Ernst & Young διεξήγαγε έναν διαχειριστικό έλεγχο, ο οποίος διαπίστωσε πρακτικά ότι η ΑΕΠΙ συστηματικά κακοδιαχειριζόταν τα δικαιώματα δημιουργών, εμπλεκόμενη σε ενέργειες προσωπικού πλουτισμού των μετόχων και των μεγαλοστελεχών και διαχειριζόταν αδιαφανώς τα δικαιώματα. Ο έλεγχος καταλήγει ότι η ΑΕΠΙ έχει αρνητικά κεφάλαια σχεδόν 20 εκατ. ευρώ και μόνον για το έτος 2014 λειτουργικές ζημιές 1,4 εκατ. ευρώ. Γενικά, οι λειτουργικές δαπάνες της ΑΕΠΙ είναι υψηλότερες από τα έσοδα της εταιρείας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών.

Γι’αυτό απευθύνουμε έκκληση να ενεργήσετε όσο το δυνατόν συντομότερα και να διορίσετε έναν κρατικό επίτροπο / διαχειριστή για να διοικήσει την ΑΕΠΙ και να τη μετασχηματίσει σ’έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, στο ΔΣ του οποίου θα εκπροσωπούνται δίκαια οι δικαιούχοι. Αυτό θα διασφάλιζε την συνέχιση της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα για το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Το χειρότερο  σενάριο για τους Έλληνες και ξένους συνθέτες και τραγουδοποιούς θα ήταν η διάλυση της ΑΕΠΙ, που θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια προστασίας της πευματικής ιδιοκτησίας με σημαντική ζημία για τον πολιτιστικό και οικονομικό κλάδο.

Επίσης απευθύνουμε με σεβασμό έκκληση να ενσωματώσετε αμέσως την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη συλλογική διαχείριση (26/2014), η οποία πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Είμαστε στη διάθεσή σας σε περίπτωση ερωτήσεων. Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,

Alfons Karabuda
Πρόεδρος

Patrick Ager
Γενικός Γραμματέας”

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024