Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ακτοπλοΐα

Τα 50 χρόνια της συμπληρώνει η ΑΝΕΚ Lines

Άγγελος Ρεστάνης - 10 April 2017, 14:25

Η ΑΝΕΚ διαχειρίζεται έναν στόλο από 10 επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία και εξυπηρετεί 23 προορισμούς στην Κρήτη, το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Αδριατική. Κάθε μέρα μπορούν με τα πλοία της να μεταφερθούν συνολικά 15.315 επιβάτες και 5.500 οχήματα, ενώ συνεργάζεται με πάνω 1.500 πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα και σε 18 χώρες του εξωτερικού.


Η ΑΝΕΚ Lines φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία.

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Απριλίου του 1967 όταν ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, δύο καταξιωμένοι Χανιώτες οικονομολόγοι, ο Κώστας Αρχοντάκης και ο Γιάννης Τζαμαριουδάκης και εκατοντάδες απλοί άνθρωποι, έμποροι, υπάλληλοι, συνταξιούχοι και αγρότες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό όραμα, διέθεσαν το υστέρημά τους για να “γεννηθεί” η ΑΝΕΚ. Ήταν η δυναμική απάντηση των Κρητικών στο αίτημα για εξυγίανση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της μεγαλονήσου με τον Πειραιά. Η ΑΝΕΚ ήταν η πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης σε παγκόσμιο επίπεδο.


Από την πρώτη συγκέντρωση στα Χανιά στις 21/12/1966 για τη σύσταση επιτροπής ιδρύσεως ναυτικής εταιρείας. Διακρίνεται όρθιος ο οικονομολόγος Ιωάννης Τζαμαριουδάκης και καθιστοί από αριστερά, ο Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, ο δήμαρχος Χανίων Στέφανος Λεκανίδης και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου Νικηφόρος Συντζανάκης.


Η δραστηριοποίηση της εταιρείας στο χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1970 με τη δρομολόγηση του πρώτου πλοίου της, του ιστορικού ”ΚΥΔΩΝ”, στη γραμμή Πειραιά – Χανιά. Έκτοτε η ΑΝΕΚ “έπιασε” πολλά λιμάνια, που αποτέλεσαν ορόσημα για την ανάπτυξή της. Το 1987 άνοιξε πανιά για τις διεθνείς θάλασσες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην Αδριατική. Παράλληλα, η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το Δεκέμβριο του 1998, διασφάλισε την ανοδική της πορεία.


Το ιστορικό “ΚΥΔΩΝ”, πρώτο πλοίο της ΑΝΕΚ στο λιμάνι του Πειραιά, το 1970.


Σήμερα η ΑΝΕΚ Lines έχει παγιώσει τη θέση της ανάμεσα στις πλέον σύγχρονες ναυτιλιακές εταιρείες, με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και κύρος. Συνεχίζει να υπηρετεί σταθερά τον ηγετικό της ρόλο και διατηρεί με συνέπεια τον πρωτοποριακό της χαρακτήρα και αμιγή την ελληνική της ταυτότητα. Η ΑΝΕΚ διοικείται από 15μελές συμβούλιο και η έδρα της βρίσκεται στα Χανιά, σε ιδιόκτητο υπερσύγχρονο κτίριο, που διαθέτει μεγάλο συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 500 ατόμων.


Το υπεσύγχρονο ΕΓ/ΟΓ  “Olympic Champion”.


Η ΑΝΕΚ διαχειρίζεται έναν στόλο από 10 επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία και εξυπηρετεί 23 προορισμούς στην Κρήτη, το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Αδριατική.

Κάθε μέρα μπορούν με τα πλοία της ANEK Lines να μεταφερθούν συνολικά 15.315 επιβάτες και 5.500 οχήματα, ενώ συνεργάζεται με πάνω 1.500 πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα και σε 18 χώρες του εξωτερικού.

Μεταξύ των σημαντικών διακρίσεων που έχει λάβει από καταξιωμένους ελληνικούς και διεθνείς φορείς, συγκαταλέγεται η βράβευσή της ΑΝΕΚ ως Καλύτερης Εταιρείας του 2008 για την επιβατηγό ναυτιλία από την κορυφαία ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List. Επίσης, η ΑΝΕΚ έχει επιλεχθεί ως “Εθνικός Πρωταθλητής” στα European Business Awards 2016 - 2017 ανάμεσα σε 33.000 επιχειρήσεις από 34 ευρωπαϊκές χώρες.
Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον εορταστικό κατάπλου στην Σούδα 2008, του υπερπολυτελούς ΕΓ/ΟΓ  “ΕΛΥΡΟΣ”.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top