Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΠροβλήματα στη στελέχωση των ξενοδοχείων της Κύπρου με ντόπιους
Ξενοδοχία

Προβλήματα στη στελέχωση των ξενοδοχείων της Κύπρου με ντόπιους

Η ανεργία στο νησί ανεβαίνει, ενώ τα νούμερα του τουρισμού να ευημερούν. Αυτό το κλίμα προσπαθεί να ανατρέψει το Υπουργείο Παιδείας με την ενδυνάμωση των τουριστικών σπουδών, ενώ οι διάφοροι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας κάνουν έκκληση ως προς την ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης.

Έλλειψη τουριστικής εκπαίδευσης και κουλτούρας για να οδηγεί τους νέους προς τον τουρισμό καταγγέλλουν δημοσιεύματα της Κύπρου, αφού είναι πλέον πολύ δύσκολο για τους ξενοδόχους να βρουν και να προσλάβουν Κύπριους που έχουν καταρτιστεί στον τουρισμό.

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι Κύπριοι έχουν στραφεί προς άλλα επαγγέλματα είναι το γεγονός ότι τα τουριστικά επαγγέλματα τα τελευταία χρόνια προσφέρουν μικρές αποδοχές, αλλά και οι συνθήκες εργασίας έγιναν δυσκολότερες.

Το παράδοξο είναι ότι η ανεργία στο νησί ανεβαίνει ενώ τα νούμερα του τουρισμού να ευημερούν. Αυτό το κλίμα προσπαθεί να ανατρέψει το Υπουργείο Παιδείας με την ενδυνάμωση των τουριστικών σπουδών, ενώ οι διάφοροι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας κάνουν έκκληση ως προς την ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης.

“Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι στις τουριστικές επιχειρήσεις ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση των τουριστικών υπηρεσιών λόγω του προσωποπαγούς χαρακτήρα των υπηρεσιών και της άμεσης επαφής με τους πελάτες. Μία επιχείρηση, όσο καλά οργανωμένη και εάν είναι, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική και επιτυχημένη εάν δεν υπάρχει η σωστά καταρτισμένη ομάδα ανθρώπων”, επισημαίνει σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” ο πρόεδρος των Διευθυντών του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Βάσος Κοιλάνης.

“Θεωρώντας ότι η εκπαίδευση είναι η προϋπόθεση μιας οργανωμένης κοινωνίας, μπορούμε να οδηγηθούμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι η πρώτη πολιτική που καλούμαστε όλοι μας να υλοποιήσουμε είναι η πολιτική της ποιοτικής τουριστικής εκπαίδευσης”, υπογράμμισε ο κ. Κοιλάνης, προσθέτοντας ότι “χρειαζόμαστε μια τουριστική εκπαίδευση η οποία θα διαπερνά το σύνολο του μαθητικού δυναμικού, ώστε οι αυριανοί πολίτες να είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις τουριστικές δυνατότητες ενός τόπου και να τις αξιοποιήσουν αποδοτικά”. Σημείωσε επίσης ότι θα χρειαστεί να βρούμε τρόπους με τους οποίους να οδηγούμε περισσότερους εργαζόμενους στους τομείς των ξενοδοχειακών και επισιτιστικών σπουδών.

Γενικότερα, όμως τόνισε ότι η ποιότητα της τουριστικής βιομηχανίας δεν εξαρτάται μόνο από τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά βασίζεται και στη συνολική τουριστική συνείδηση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των εμπλεκόμενων στις διάφορες τουριστικές δραστηριότητες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024