Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιερευνητικές επαφές του Fabien Cousteau για υποθαλάσσια ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα
Υπουργείο Τουρισμού

Διερευνητικές επαφές του Fabien Cousteau για υποθαλάσσια ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα

Συνάντηση της υπουργού Τουρισμού με τον ωκεανογράφο και ερευνητή Fabien Cousteau για τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών στην Ελλάδα.

Η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με τον διεθνούς φήμης ωκεανογράφο και ερευνητή Fabien Cousteau, εγγονό του πρωτοπόρου Jacque Yves Cousteau και επικεφαλής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “Ocean Learning Center“, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του με κυβερνητικά στελέχη για τις δυνατότητες συνεργασίας με την Πολιτεία σε υποθαλάσσια ερευνητικά προγράμματα και έργα στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν επίσης  θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της υποθαλάσσιας έρευνας, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει το Υπουργείο Τουρισμού στην προώθηση του ελληνικού καταδυτικού τουρισμού στο εξωτερικό. Συμμετείχε επίσης ο Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ιδρύματος OLC, Justin Green.

Ο κ. Cousteau ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου” με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης στην έρευνα και την καινοτομία, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάδειξη του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας. Παρουσίασε ειδικότερα το έργο του σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τις  προτάσεις του για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων ερευνητικών προϊόντων με τη στήριξη της Ελλάδας και με την υποστήριξη φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κα Κουντουρά επισήμανε ότι το Υπουργείο Τουρισμού είναι ανοικτό σε προτάσεις και ενθαρρύνει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και που ενισχύουν την περαιτέρω  προώθηση και προβολή της χώρας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Ευχαρίστησε τον κ. Cousteau για το μεγάλο ενδιαφέρον του να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και συζήτησε μαζί του εκτενώς τις δυνατότητες συνεργασίας σε πεδία που αφορούν τον τουρισμό και την προώθηση- προβολή του ελληνικού θαλάσσιου και καταδυτικού τουρισμού στο εξωτερικό.

Η κα Κουντουρά παρέδωσε στον κ. Cousteau ως αναμνηστικό δώρο, δύο ασπρόμαυρες ταινίες από το αρχειακό υλικό του ΕΟΤ για τις θαλάσσιες και υποθαλάσσιες εξερευνήσεις του παππού του, του θρυλικού ωκεανογράφου και εξερευνητή Jacques Yves Cousteau με το ερευνητικό σκάφος του “Καλυψώ” στο Αιγαίο την περίοδο 1975-1977. Το πρώτο φιλμ αφορά σε υποθαλάσσιες έρευνες  στην περιοχή των Αντικυθήρων και το δεύτερο την εξερεύνηση του ναυαγίου του πλοίου “Βρεταννικός” ανοικτά της Κέας.

Ο κ. Cousteau ευχαρίστησε θερμά την υπουργό για τη διάθεση του υλικού, που δεν είχε προηγουμένως στην κατοχή του και έχει ανεκτίμητη αξία για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ακόμη, η ANEK Lines φιλοξένησε στις 5 Μαΐου, στο Συνεδριακό Κέντρο της εταιρείας στα Χανιά, τον κ. Cousteau, ο οποίος μίλησε σχετικά με την ανάγκη αφύπνισης, διάσωσης και διαφύλαξης του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Κεντρικός άξονας της ομιλίας του υπήρξε η ανάγκη για ανάληψη ενεργού δράσης από κάθε πολίτη αυτού του κόσμου και η μεταλαμπάδευση των βασικών αρχών διαφύλαξης του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

“Ένας από τους σκοπούς του OLC είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους του σήμερα να αναλάβουν δράση, να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος  και να σώσουν το μέλλον των παιδιών. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε μέσα από τις πρωτοβουλίες μας. Με σκοπό να ενεργοποιήσουμε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας και για να κινητοποιηθεί κάθε τόπος, σχεδιάζοντας τα δικά του προγράμματα, μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας από τον βυθό σε όλο τον κόσμο, όπως αυτές αποτυπώνονται στα ντοκιμαντέρ που δημιουργούμε. Εκτιμούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε και να εμπνεύσουμε περισσότερους από 6.000.000 ανθρώπους για να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία των θαλασσών μας. Η σημερινή μας συνάντηση μου έδωσε την ευκαιρία να βρεθώ στην όμορφη Ελλάδα, τις θάλασσες της οποίας πάντα ήθελα να ανακαλύψω. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι ανάμεσα σε εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους φίλους με τους οποίους μοιραζόμαστε  την ίδια αγάπη για τον πραγματικό πλούτο του ανθρώπου, τη φύση” ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Cousteau.

Εκπροσωπώντας την ΑΝΕΚ Lines, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Κατσανεβάκης δήλωσε: “Ευχαριστούμε θερμά τον Fabien Cousteau που βρίσκεται σήμερα κοντά μας. Ανανεώνουμε εκ νέου τη δέσμευση από την πλευρά της ΑΝΕΚ Lines να σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θέτει ως προτεραιότητα και την προστασία των ελληνικών θαλασσών. Στρέφοντας το βλέμμα στις μελλοντικές γενιές του τόπου, η ΑΝΕΚ Lines συνεχίζει με συνέπεια να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ως στόχο έχουν να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο”.

Στη φωτογραφία, η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά με τον Fabien Cousteau (αριστερά) και τον Justin Green (δεξιά).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024