Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστικά καταλύματα

Ομοσπονδία 'ΚΥΚΛΑΔΕΣ': Τα μικρά τουριστικά καταλύματα είτε θα κλείσουν είτε θα λειτουργήσουν παράνομα

Βίκυ Καραντζαβέλου - 15 Μάιος 2017, 10:15

Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων 'ΚΥΚΛΑΔΕΣ' προτείνει στην υπουργό Εργασίας οι καταλυματίες που είναι ήδη ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι να μην υποχρεούνται να ξανα-ασφαλίζονται για το κατάλυμα που έχουν, ενώ οι καταλυματίες που δεν έχουν άλλη κύρια ασφάλιση να ασφαλίζονται για όσους μήνες ετησίως λειτουργεί το κατάλυμά τους.


Σε επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου, η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ‘ΚΥΚΛΑΔΕΣ’ επισημαίνει ότι τα μικρά τουριστικά καταλύματα, που λειτουργούν 2-3 μήνες το χρόνο, καλούνται να πληρώσουν ΕΦΚΑ, φόρο εισοδήματος και τέλος επιτηδεύματος, πολλαπλάσιο των εσόδων τους, με συνέπεια είτε να κλείσουν είτε να λειτουργήσουν παράνομα. Η επιστολή έχει ως εξής:          

“Προς τον Υπουργό Εργασίας

Κοινοποίηση: Μέλη της Ομοσπονδίας & ΜΜΕ.

Ασφαλιστικά Αιτήματα της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ‘ΚΥΚΛΑΔΕΣ’, για το κλάδο των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Τα μικρά τουριστικά καταλύματα λειτουργούν 2-3 μήνες το χρόνο και το εισόδημα από τη λειτουργία τους, είναι συνήθως συμπληρωματικό για την οικογένεια του καταλυματία.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), για 100 ευρώ που πληρώνει σε ένα κατάλυμα για μία διανυκτέρευση ένας πελάτης, το κέρδος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για την επιχείρηση είναι κατά μέσον όρο 15 ευρώ. Αν λάβουμε ως παράδειγμα ένα κατάλυμα σε χωριό της Σύρου με 4 δωμάτια. Η ετήσια πληρότητα δεν υπερβαίνει τις 60 μέρες. Η τιμή δεν υπερβαίνει τα 45 ευρώ τη μέρα, ανά δωμάτιο. Άρα τα έσοδα είναι το μέγιστο 4 Χ 60 Χ 45 = 10.800 ευρώ. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, σε τζίρο 10.800ν ευρώ, αντιστοιχούν κέρδη 1.620 ευρώ, από τα οποία ο καταλυματίας πρέπει να δώσει 2.000 ευρώ για ΕΦΚΑ και επιπλέον για φόρο εισοδήματος και τέλος επιτηδεύματος.

Αν ο καταλυματίας είναι μάλιστα συνταξιούχος, καλείται να πληρώσει χωρίς καμία ανταπόδοση για εκείνον, ΕΦΚΑ κατά 50% παραπάνω!
Προφανώς είτε θα κλείσει το κατάλυμα, είτε θα το λειτουργήσει παράνομα. Πάντως να πληρώσει “αέρα” 3.000 ευρώ ετησίως, σίγουρα δε θα το κάνει.

Αξιότιμε κα υπουργέ, προτείνουμε:

  • Καταλυματίες που είναι ήδη ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι: Να μην υποχρεούνται να ξανα-ασφαλίζονται για το κατάλυμα που έχουν. Έχουν ήδη κύρια ασφάλιση.
  • Καταλυματίες που δεν έχουν άλλη κύρια ασφάλιση: Να ασφαλίζονται για όσους μήνες ετησίως, λειτουργεί το κατάλυμά τους.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνάντηση χρειαστεί.

Με εκτίμηση,
Αντώνης Καρατάσος - Πρόεδρος
Γιώργος Ποδότας - Γενικός Γραμματέας”

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top