Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αερομεταφορές

Στους 62.000 οι επιβάτες με ακύρωση ή καθυστέρηση στις πτήσεις τους στο Ελ. Βενιζέλος' το 2016

Τατιάνα Ρόκου - 24 Μάιος 2017, 11:10

Οι επισκέπτες στην Αθήνα, την καλοκαιρινή περίοδο του 2016, δικαιούνται αποζημίωση γύρω στα 19 εκατ. ευρώ για προβλήματα με τις πτήσεις τους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε από τους ειδικούς σε δικαιώματα επιβατών της AirHelp.


Επιβάτες που πετούν από το “Ελ. Βενιζέλος” μπορούν να λάβουν ετησίως περίπου 330 ευρώ, λόγω καθυστέρησης ή ακύρωσης μιας πτήσης τους. Μόνο το 2016 περίπου 62.000 επιβάτες είχαν υποστεί ακύρωση ή καθυστέρηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μας.

Οι επισκέπτες στην Αθήνα, την καλοκαιρινή περίοδο του 2016, δικαιούνται αποζημίωση γύρω στα 19 εκατ. ευρώ για προβλήματα με τις πτήσεις τους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε από τους ειδικούς σε δικαιώματα επιβατών της εταιρείας AirHelp.

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει και την αύξηση της κίνησης πτήσεων, οι αναλυτές της AirHelp έδωσαν στη δημοσιότητα τα προγνωστικά τους για την καλοκαιρινή σεζόν, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 70.000 επιβάτες που πετούν από και προς το “Ελ. Βενιζέλος” αναμένεται να έχουν καθυστέρηση, ακύρωση ή υπερκράτηση.

Ο Κανονισμός ΕΚ 261 από το 2004 είναι νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών στον οποίο όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται Σύμφωνα με αυτόν τον ευρωπαϊκό νόμο για την προστασία των επιβατών αερομεταφορών, κάθε επιβάτης δικαιούται ως και 600 ευρώ αποζημίωση για καθυστέρηση, ακύρωση ή υπερκράτηση της θέσης του. Ο κάθε επιβάτης, που έτυχε να έχει άσχημη εμπειρία, μπορεί να κάνει αίτημα για αποζημίωση ως και 3 χρόνια πριν. Υπάρχει περίπτωση οι επιβάτες να μη θυμούνται λεπτομερώς τα στοιχεία από προηγούμενες πτήσεις και γι’αυτό υπάρχει και η υπηρεσία Inbox Scanner της AirHelp.

Όπως φαίνεται μέσα από τους κανονισμούς, ταξιδιώτες που έχουν βιώσει καθυστέρηση 3 ωρών και πλέον ώσπου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους (λόγω καθυστέρησης, ακύρωσης ή υπερκράτηση της θέσης τους) και δεν έχουν ως αιτία ειδικές συνθήκες όπως ο καιρός και οι απεργίες στα αεροδρόμια κ.λπ., έχουν νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για αποζημίωση από τις αεροπορικές εταιρείες.

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας της AirHelp στην Ελλάδα, κα Χρύσα Πομόνη “το κυρίως πρόβλημα είναι ότι μόλις το 1% των ταξιδιωτών έχει γνώση των κανονισμών. Οι αεροπορικές εταιρείες, πολλές φορές το κάνουν ακόμη δυσκολότερο στο να λάβουν δράση και να διεκδικήσουν νομίμως τα δικαιώματά τους,  κάνοντας την αίτηση για την αποζημίωση που δικαιούνται, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μένουν ξεκρέμαστοι”.

Σύμφωνα με την κα Πομόνη “αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ότι αφορά την βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σε επιβάτες ώστε να λάβουν αυτό που πραγματικά δικαιούνται.

Η AirHelp είναι έτοιμη να προσφέρει νομικές υπηρεσίες σε περίπτωση που χρειαστεί εκπροσωπώντας επιβάτες και υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους. Φυσικά, πάντα ευχόμαστε οι αεροπορικές εταιρείες να ακολουθούν ομαλά τις διαδικασίες, ώστε να μη χρειάζονται επιπλέον νομικές πράξεις, ώστε να φτάνουμε στην τελική αποζημίωση, συνήθως όμως δε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε οι αερομεταφορείς εν τέλει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και προσκαλούμε όλους σε διάλογο, δεδομένου ότι οι τρέχουσες αγωγές αποζημίωσης προκαλούν ασφυξία στα δικαστήρια εις βάρος των φορολογουμένων της χώρας μας”.

Η AirHelp είναι μια νεοσύστατη εταιρεία, με επενδυτές όπως η Y Combinator που βοηθά ταξιδιώτες να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους και να ξεκινήσουν διαδικασία αιτήματος αποζημίωσης λόγω των προβλημάτων με πτήσεις, σύμφωνα με τα νόμιμα δικαιώματα των επιβατών. Σκοπός της είναι να δημιουργήσσει την καλύτερη εφαρμογή ταξιδιού στον κόσμο. Από την ίδρυσή της το 2013, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει αποζημιώσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ λόγω καθυστέρησης, ακύρωσης ή υπερκράτης σε πτήσεις σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει τη βοήθεια της πάνω από 2 εκατ. επιβάτες. Είναι ενεργή σε 30 χώρες, με προσωπικό 500 υπαλλήλους παγκοσμίως.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top