Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουρισμός υγείας

Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας

Βίκυ Καραντζαβέλου - 29 Μάιος 2017, 12:04

Ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης επισήμανε ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνεται και η υποστήριξη των ΟΤΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ΕΠΑΝΕΚ, για τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών των ιαματικών πηγών που λειτουργούν οι Δήμοι.


Ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γ. Τζιάλλας συμμετείχε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εργασίες του ειδικού θεματικού συνεδρίου “Toυρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο προορισμό, 12 μήνες το χρόνο”, που διοργανώθηκε στην Ιθάκη από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης και την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο κ. Τζιάλλας ανέπτυξε το κεντρικό στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, στις οποίες προτεραιότητα είναι ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, που συμπεριλαμβάνει τον ιατρικό και τον ιαματικό τουρισμό.

Αναφέρθηκε στο πλαίσιο των ενεργειών για την περαιτέρω ανάπτυξη προώθηση και προβολή του ιατρικού τουρισμού, και στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλα τα συναρμόδια υπουργεία σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τόνισε ότι το Υπουργείο Τουρισμού προχωρά στην ταχύτατη αναγνώριση νέων ιαματικών πηγών σε όλη τη Ελλάδα και στην υποστήριξη νέων επενδύσεων στις τοπικές οικονομίες. Ειδικότερα, επισήμανε ότι στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η υποστήριξη των ΟΤΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ΕΠΑΝΕΚ, για τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών των ιαματικών πηγών που λειτουργούν οι Δήμοι. Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του προγράμματος, όπως ανέφερε ο κ. Τζιάλλας θα προβλεφθεί η δυνατότητα εξεύρεσης πόρων για την προώθηση των επενδύσεων και μέσω της δημιουργίας συμπράξεων δημόσιου ιδιωτικού τομέα ΣΔΙΤ που αναμένεται να κινητοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό για την  συνέργεια και διασύνδεση του τουρισμού με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση, το εμπόριο, η προώθηση των ελληνικών προϊόντων, προς όφελος των τοπικών οικονομιών.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της νησιωτικότητας. Επισήμανε ότι το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε μικρά νησιά όπως η Ιθάκη,με έμφαση στην επιμήκυνση της θερινής περιόδου και την ανάπτυξη και προώθηση του θεματικού τουρισμού, στη βάση των ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού.

Επίσης, μίλησε εκτενώς για το στρατηγικό σχεδιασμό και την εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, της κρουαζιέρας, του γιώτινγκ και του καταδυτικού. Το Υπουργείο Τουρισμού, όπως επισήμανε ο κ. Τζιάλλας δίνει έμφαση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων που στο παρελθόν παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι.

Οι προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας
Στην κατάθεση τολμηρών, όσο και ρεαλιστικών προτάσεων, για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, προχώρησε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε στην ομιλία του ότι ο τουρισμός υγείας συνδέεται με την πρόταξη των ποιοτικών στοιχείων στον Ελληνικό τουρισμό, καθώς και με τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, το άνοιγμα σε νέες αγορές, την αύξηση των εσόδων και το μεγάλο στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Τόνισε ότι το 2013 έγινε η πρώτη προσπάθεια, από την πρώην υπουργό, κα Κεφαλογιάννη, για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, αλλά και του ιαματικού τουρισμού, όμως, η προσπάθεια αυτή ανακόπηκε, αφού, όπως είπε, στη χώρα μας “κάποιοι δεν εμφορούνται από την έννοια της συνέχειας του Κράτους. Θεωρούν ότι αλλαγή κυβέρνησης σημαίνει κατεδάφιση  όσων θετικών έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση”.

Ο κ. Κόνσολας, αναφέρθηκε στις βασικές προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την πιστοποίηση των παροχών που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί, όπως η διασφάλιση της  ποιότητας και της  πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ασφάλεια και οι προδιαγραφές των υποδομών, η εκπαίδευση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, η διασφάλιση της ατομικότητας και της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων κ.ά.
  • Η παροχή αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού υγείας, που σήμερα δεν υφίστανται. Νέα προσέγγιση στον αναπτυξιακό νόμο, που θα συνδέει τις ενισχύσεις με τη βιωσιμότητα, το εύρος της επένδυσης, αλλά και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που αυτή δημιουργεί μαζί με φορολογικά κίνητρα.
  • Η δημιουργία Cluster συνεργατικών σχηματισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία, αλλά και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Η δημιουργία υπηρεσιών και υποδομών στον τουρισμό υγείας με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και υποδομές,  είναι αυτές που θα προσελκύσουν επισκέπτες με υψηλό εισόδημα που θα συμβάλλουν στην αύξηση των τουριστικών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται:

  • Η συνεργασία ξενοδοχείων με κέντρα αιμοκάθαρσης.
  • Η δημιουργία κέντρων αποκατάστασης με υποδομές φιλοξενίας.
  • Η δημιουργία υποδομών ιαματικού τουρισμού για τουρίστες με μυοσκελετικές παθήσεις ή με νευρολογικές παθήσεις αλλά και για τουρίστες που ανήκουν  στην τρίτη  ηλικία.
  • Η στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες  και χώρες της Μέσης Ανατολής και η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών και συμβάσεων συνεργασίας με Ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού.

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού όπως:
α) Η διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου για τον καθορισμό του τρόπου διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων και για τους κανόνες λειτουργίας των κέντρων ιαματικής ιατρικής.
β) Ο συνδυασμός του ιαματικού τουρισμού με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο εκπαιδευτικός, ο αθλητικός και ο χειμερινός τουρισμός.
γ) Η αναγνώριση και πιστοποίηση των μονάδων ιαματικής θεραπείας, των κέντρων ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και των κέντρων θαλασσοθεραπείας ως μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top