Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ευρωπαϊκή Ένωση

Τέλος στο roaming εντός της ΕΕ από 15 Ιουνίου

Θοδωρής Κουμέλης - 14 Ιούνιος 2017, 14:23

Από αύριο, όσοι ταξιδεύουν είτε για δουλειά είτε για αναψυχή σε 31 ευρωπαϊκά κράτη θα χρεώνονται βάσει των προγραμμάτων που έχουν υπογράψει με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στη χώρα τους.


Μηνύματα, κλήσεις και σερφάρισμα χωρίς να πληρώνουν επιπλέον χρεώσεις θα έχουν από την Πέμπτη, 15 Ιουνίου όσοι ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό γιατί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταργούνται τα τέλη περιαγωγής (roaming).

Έτσι, λοιπόν, από αύριο Πέμπτη οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα στην ΕΕ χωρίς να χρεώνονται επιπλέον για την τηλεφωνία, τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) ή την κίνηση (όγκο δεδομένων), αλλά θα χρεώνονται με βάση της εγχώριες τιμές μέσα από το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας στο οποίο και είναι συνδρομητές. Για παράδειγμα, ο καταναλωτής που έχει επιλέξει ένα μηνιαίο πακέτο δωρεάν ομιλίας, SMS ή δεδομένων στη χώρα του, οποιαδήποτε χρήση γίνεται όταν ταξιδεύει στην ΕΕ, θα αφαιρείται από το πακέτο, ακριβώς όπως γίνεται και στη χώρα του, χωρίς πρόσθετες χρεώσεις, υπό τον όρο της εύλογης χρήσης. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι ο καταναλωτής να ελέγχει το υπόλοιπο του χρόνου του πριν ταξιδέψει αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό.

Σε περίπτωση που κάποιος μετακομίσει και εγκατασταθεί μόνιμα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα σύμβαση με τοπικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο και, στη συνέχεια, θα απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό εντός ΕΕ.

Για να αποφύγει τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς, έχει τεθεί ανώτατο όριο όσον αφορά τον όγκο των δεδομένων που μπορεί ο καταναλωτής να “κατεβάσει” από το κινητό ανά τον κόσμο: 50 ευρώ (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα), εκτός αν έχει συμφωνήσει διαφορετικό όριο με τον πάροχό του. Θα λαμβάνει, επίσης, προειδοποίηση, όταν φθάνει στο 80% του ορίου που έχει συμφωνήσει.

Οι χώρες όπου εφαρμόζονται οι κανόνες περιαγωγής είναι τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ ενώ μετά τις 15 Ιουνίου αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.

Στο πλαίσιο της πολιτικής ορθής χρήσης, το ανώτατο όριο στον όγκο των δεδομένων θα εξακολουθήσει να ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανάλογα με τους περιορισμούς που προβλέπει το κάθε πακέτο υπηρεσιών ξεχωριστά.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει και την αποστολή προειδοποιητικού μηνύματος από τις εταιρείες στους συνδρομητές τους, όταν αυτοί ξεπερνούν το 80% του συμφωνημένου όγκου δεδομένων (ή χρόνου ομιλίας αντίστοιχα), ώστε να αποσοβηθεί, στο μέτρο του δυνατού, ο κίνδυνος να “ξεμείνουν” από μονάδες σε μια ξένη χώρα.

Η κα Monique Goyens, γενική διευθύντρια της BEUC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών), σχολίασε: “Οι καταναλωτές, συχνά, ταξιδεύουν, στην Ευρώπη και χρειάζονται τα κινητά τους τηλέφωνα, για να εργαστούν, να μείνουν σε επαφή με τους οικείους τους, ή να παρακολουθήσουν κάποια τηλεοπτική εκπομπή. Για πολύ καιρό, ανησυχούσαν ότι οι χρεώσεις περιαγωγής θα τους προκαλούσαν υπέρογκους λογαριασμούς. Οι χρεώσεις αυτές αποτελούν, πλέον, παρελθόν και αυτό είναι καλό, για τους καταναλωτές.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που ισχυρίζονται ότι οι νέοι κανόνες θα καταστρέψουν τις επιχειρήσεις τους και θα τους αναγκάσουν να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους, εντός των εθνικών συνόρων, δεν είναι ειλικρινείς. Οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές και οι Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών θα τις παρακολουθούν, στενά. Οι καταναλωτές πρέπει να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους και να αλλάξουν εταιρία, εάν ο πάροχός τους κάνει μια άσχημη κίνηση, μη εφαρμόζοντας τους νέους κανόνες.

Η κατάργηση της περιαγωγής θα ωφελήσει όσους ταξιδεύουν, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά οι χρεώσεις μπορεί να είναι, ακόμα, υπέρογκες, για αυτούς που τηλεφωνούν, από τη χώρα τους, σε τρίτη χώρα. Οι χρεώσεις αυτές είναι, συχνά, δυσανάλογες, με το πραγματικό κόστος, για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό είναι ένα θέμα, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασχοληθεί, στο άμεσο μέλλον”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top