Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΓ. Βερνίκος: Μάστιγα οι παράνομες ναυλώσεις στις ελληνικές θάλασσες
Θαλάσσιος τουρισμός

Γ. Βερνίκος: Μάστιγα οι παράνομες ναυλώσεις στις ελληνικές θάλασσες

Επιστολή του κ. Γιώργου Βερνίκου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία αφορά τις παράνομες ναυλώσεις στις ελληνικές θάλασσες.

Ο κ. Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, μέλος Δ.Σ. του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τοπυρισμού, έστειλε συγχαρητήρια επιστολή τόσο στο Υπουργείο Ναυτιλίας όσο και στο Λιμενικό Σώμα, με αφορμή τις παράνομες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής στις ελληνικές θάλασσες.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

“Προς:
Κον Παναγιώτη Κουρουμπλή – Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
Αντιναύαρχο Λ.Σ. κον Σταμάτιο Ράπτη – Αρχηγό Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής

(με κοινοποίηση προς):
Γραφείο Πρωθυπουργού κου Αλέξη Τσίπρα
Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη – Α’ Υπαρχηγό Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής
Αντιναύαρχο Λ.Σ. Παναγιώτη Παρασκευά – Β’ Υπαρχηγό Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής

Το τελευταίο διάστημα το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε σειρά παράνομων ναυλώσεων σκαφών αναψυχής με σημαίες διαφόρων κρατών. Ήταν καιρός. Οι παράνομες ναυλώσεις είναι μάστιγα στις ελληνικές θάλασσες, που πολλοί τις θεωρούν ‘ξέφραγο αμπέλι’.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ποτέ δε φοβήθηκαν τον ελεύθερο και έντιμο ανταγωνισμό. Οραματιζόμαστε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης και συνεννόησης των λαών, ελεύθερης ναυσιπλοΐας, με ενιαίες φορολογικές επιβαρύνσεις, τελωνιακές διατυπώσεις, ελέγχου και προστασίας των θαλασσών, εργασιακών σχέσεων και με κανόνες ασφάλειας. Οραματιζόμαστε τη χώρα μας παγκόσμιο κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν πολλά.

Στο μεταξύ όμως, αθέμιτες και παράνομες ναυλώσεις και πρακτικές είναι απαράδεκτες, χωρίς καμία δικαιολογία απ’όσους, κρυφά ή φανερά, τις υποθάλπουν.

Θερμά συγχαρητήρια στο Υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και σε όσους φορείς συνεργάζονται για τον εντοπισμό των παράνομων ναυλώσεων. Στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα για το ότι η σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί”.

Παραδείγματα παράνομων ναυλώσεων:

Παράνομη ναύλωση ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στην Κάλυμνο
Σε έλεγχο που έκαναν τα στελέχη του Λιμεναρχείου Καλύμνου, διαπιστώθηκε παράνομη ναύλωση του ιδιωτικού πλοίου αναψυχής “IRDODE”, σημαίας ΗΠΑ Από το ναυλοσύμφωνο, προέκυπτε ότι ο τόπος επιβίβασης και τελικής αποβίβασης βρισκόταν στην ελληνική επικράτεια, χωρίς το πλοίο να διαθέτει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής. Το “IRDODE” είχε εκναυλωθεί από πέντε (5) αλλοδαπούς, για το χρονικό διάστημα από 26/06/2017 έως 03/07/2017. Από τη Λιμενική Αρχή Καλύμνου κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων κατά των υπαιτίων, ενώ επίσης υποβλήθηκε μήνυση στον πλοίαρχο του εν λόγω σκάφους, για παράβαση του άρθρου 414 του Π.Κ.

Παράνομη ναύλωση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής στην Ηγουμενίτσα
Σε έλεγχο που έκαναν τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε παράνομη ναύλωση του Commercial Yacht “SEHER-1”, σημαίας Τουρκίας. Από τα ναυλοσύμφωνα, που ήταν αλβανικά, προέκυπτε ότι ο τόπος επιβίβασης και τελικής αποβίβασης των δύο αλλοδαπών επιβατών βρισκόταν στην ελληνική επικράτεια, χωρίς το πλοίο να διαθέτει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής. Το “SEHER-1” είχε εκναυλωθεί έναντι ποσού εξακοσίων ευρώ, στις 17 Ιουνίου 2017. Η σύμβαση ναύλωσης προέβλεπε ως λιμένα επιβίβασης την Κέρκυρα και προορισμό το λιμένα των Αγίων Σαράντα Αλβανίας. Διαπιστώθηκε όμως, ότι στη συνέχεια υπογράφηκε νέα σύμβαση ναύλωσης, με ημερομηνία 21/06/2016, για την επιστροφή των επιβατών. Η νέα σύμβαση, με τους ίδιους επιβάτες, είχε για λιμάνι αποβίβασης την Κέρκυρα. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.

Παράνομη ναύλωση ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στη Μύκονο
Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5 Ιουλίου τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μυκόνου, στο Θ/Γ – Α/Ψ σκάφος “CONTESSA” σημαίας ΗΠΑ, το οποίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή “ΟΡΝΟΣ” Μυκόνου, διαπιστώθηκε η εκτέλεση σύμβασης ναύλωσης, στην οποία ο τόπος επιβίβασης και τελικής αποβίβασης βρισκόταν στην ελληνική επικράτεια, χωρίς το πλοίο να διαθέτει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής. Ειδικότερα, το “CONTESSA” είχε εκναυλωθεί για το χρονικό διάστημα από 01/07/2017 έως 05/07/2017, έναντι του ποσού των εικοσιπέντε χιλιάδων πεντακοσίων (25.500 €) ευρώ. Από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων κατά των υπαιτίων, ενώ επίσης κινήθηκε η διαδικασία επιβολής ποινικών κυρώσεων κατά του πλοιάρχου του εν λόγω σκάφους, για παράβαση του άρθρου 414 του Π.Κ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024